Πρώτο διεθνές βραβείο ανασκαφής στην Αμφίπολη

Το πρώτο διεθνές βραβείο ανασκαφής κατέκτησε η Αμφίπολη αφού βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο της μοναδικής Έκθεσης Αρχαιολογίας παγκοσμίως που εδράζει στο Capaccio-Paestum στην Ιταλία.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας “La Stampa”, το μνημείο χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος αρχαίος τάφος που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Το «Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογικής Ανακάλυψης» της Αμφίπολης έχει προγραμματιστεί να απονεμηθεί σε τελετή στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Paestum την περίοδο 29 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου του 2015, σύμφωνα με το thousandnews.gr.

Τα άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα, υποψήφια για την πρωτιά, ήταν:

α) Τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη στην Αγγλία
β) Ο Τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο
γ) Ο Τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών στο Warcq της Γαλλίας
δ) Ο Θησαυρός της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο της Ελβετίας.

«Η ομάδα των Ελλήνων αρχαιολόγων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έχει βρει το μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Το ανάχωμα έχει περίμετρο 496 μέτρων. Το σύνολο της βάσης, ένας τέλειος κύκλος, υποστηρίζεται από έναν τοίχο 3 μέτρα ύψος, με μια άριστη ορθομαρμάρωση από εκλεκτό μάρμαρο Θάσου.

Η ομάδα εργάζεται στον τάφο από το 2009, αλλά στις 10 Αυγ. 2014 έχει εντοπιστεί και αποκαλύφθηκε μια εντυπωσιακή είσοδος, μια μαρμάρινη πόρτα που φρουρείται από δύο φτερωτές σφίγγες που κάθονται σε ένα υπέρθυρο, και που διατηρεί τα ίχνη της αρχικής μορφής σε χρώματα, κόκκινο, μπλε, μαύρο. Βρέθηκαν οι μοναδικές Καρυάτιδες ένα υπέροχο ψηφιδωτό και ο νεκρικός θάλαμος. Και ένα λιοντάρι που ήταν την κορυφή του λόφου που έκρυβε τον Τάφο. Ένα μοναδικό μνημείο που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο», γράφει μεταξύ άλλων η “La Stamba”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα