Πρώτο μέλημα η κυβερνητική συνοχή

Να διατηρηθεί η συνοχή της δικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και μέσω αυτής να διαφυλαχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και μετά την 25η Μαΐου είναι το βασικό στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαρ. Τρικούπη, ενόψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών.

Το κλίμα όμως είναι ιδιαίτερα βαρύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ο διχασμός που τέμνει οριζόντια τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής, ενώ ο προβληματισμός είναι έντονος για τα αποτελέσματα των εκλογών, αφού η τιμωρητική ή η χαλαρή ψήφος μπορεί να ανατρέψει πολλούς σχεδιασμούς.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω πυρών, μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε σαφή μηνύματα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της Τρίτης με τη συνέντευξή του, τονίζοντας ουσιαστικά ότι χωρίς τη συμφωνία του ίδιου δεν μπορεί να προχωρήσει καμία κυβερνητική αλλαγή.

Η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης, είναι αρμοδιότητα της Βουλής των κομμάτων και των Βουλευτών ήταν μια καθαρή προειδοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου και στη ΝΔ, ενώ ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την προσεχή Τετάρτη στις έξι το απόγευμα τις προτάσεις του για την αλλαγή του συνταγματικού χάρτη της χώρας.

Διέψευσε

Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει συζήτηση με τον κ. Σαμαρά για το συγκεκριμένο θέμα, διαψεύδοντας ουσιαστικά κυριακάτικη εφημερίδα που είχε δημοσιεύσει κείμενο περί δήθεν συμφωνίας για Βουλή 250 εδρών και την σύσταση Γερουσίας, κ.α.

Το πιο σοβαρό όμως ζήτημα το έθεσε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι «εάν δεν σταθεί το ΠΑΣΟΚ με την Ελιά, υπάρχει σοβαρό θέμα» και πως «οι εκλογές αυτές τυπικά δε θέτουν ζήτημα κυβέρνησης, αλλά μπορεί να θέσουν ζήτημα νομιμοποίησης, σταθερότητας…».

Το ενδεχόμενο να μην αντέξει το ΠΑΣΟΚ τρομάζει τη Ν.Δ., η οποία όμως κινείται σαν την στρουθοκάμηλο, αδυνατώντας να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα της κοινωνικής της βάσης, ενώ παρά την αισιοδοξία που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού, κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να κάνει πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού ακόμα και οι δημοσκόποι έχουν μείζον πρόβλημα καταγραφής της πραγματικής κατάστασης.

Για να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, της οποίας μεγάλο τμήμα έχει διάθεση για τιμωρητική ψήφο, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για περιοδείες, ενώ θα κάνει και δυο κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα