«Πυρηνικός πόλεμος» Βγενόπουλου – Θάνου

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Πρωτοφανείς για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά είναι οι καταγγελίες που έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, την οποία κατηγορεί για δωροληψία και απόπειρα εκβίασης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ομίλου MIG αποκάλυψε ότι έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της Βασ. Θάνου, αλλά και μιας γυναίκας επιχειρηματία φίλης της προέδρου του Αρείου Πάγου, καθώς και κατά άλλων συγγενικών προσώπων της τελευταίας που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση, επικαλούμενος τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου-δικαστικού λειτουργού, εμπορίας επιρροής και απόπειρας εκβίασης.

Μάλιστα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν ιδιαίτερα παραστατικός περιγράφοντας το περιστατικό, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι του ζητήθηκε να δωροδοκήσει με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τοποθετήσει δηλαδή χαρτονομίσματα μέσα σε ένα βιβλίο και να το παραδώσει. Για την ακρίβεια –όπως κατήγγειλε ο επιχειρηματίας– του ζητήθηκε όχι βιβλίο, αλλά «ολόκληρη βιβλιοθήκη!».

Ερωτηθείς, εν συνεχεία, για το γιατί δεν προσπάθησε να παγιδεύσει τον «αιτούντα», είπε ότι έγινε προσπάθεια αλλά για λόγους που περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, ο Ανδ. Βγενόπουλος δεν παρέθεσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μήνυση που κατέθεσε καθώς όπως εξήγησε αυτή αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι σχετίζονται με την έκδοση στην Κύπρο στελεχών της MIG, αλλά και την πειθαρχική έρευνα από την κ. Θάνου κατά της κ. Τσατάνη.

Απαντώντας στο πώς θα προχωρήσει η διαδικασία μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς, είπε ότι είναι «αχαρτογράφητη περιοχή». Το πώς θα γίνει είναι θέμα που θα κρίνει η ίδια η κα Θάνου, που όπως είπε για λόγους ευθιξίας θα πρέπει να αναστείλει τη δράση της, ενώ δυνατότητες έχει και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Σέβομαι το τεκμήριο αθωότητας των πάντων». Θα αναμένουμε το αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε.

Σε κάθε περίπτωση, ο «Mr. MIG» δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κάνει το καθήκον της, αν και δεν παρέλειψε να βάλει τον… αστερίσκο-προειδοποίηση ότι «αν επιχειρηθεί επικοινωνιακή διαχείριση, θα με δείτε σύντομα μπροστά σας».

 

Άμεση απάντηση της Θάνου

Όπως ήταν αναμενόμενο, άμεση ήταν η αντίδραση της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου στη μήνυση Βγενόπουλου. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κάνει λόγο για «αθλιότητες, κατασκευασμένα, αισχρά ψεύδη» και τονίζει με έμφαση: «Μόλις πάρω τη μήνυση στα χέρια μου και ενημερωθώ θα καθορίσω τις περαιτέρω ενέργειές μου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου με ανακοίνωσή της είχε αναφερθεί στις «βολές» που δέχεται «από ορισμένα πρόσωπα, τα οποία παραπληροφορούν τους Έλληνες πολίτες, προσπαθώντας να κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους προς τον θεσμό και προς το πρόσωπό µου, επειδή, προφανώς, “ενοχλούνται”, µε την ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων µου».
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, εντάσσει και τη σημερινή μήνυση σε βάρος της από τον επιχειρηματία, Ανδρ. Βγενόπουλο.

 

«Επικοινωνιακοί χειρισμοί…»

Πίσω, ξανά, στα της συνέντευξης Τύπου του Ανδρ. Βγενόπουλου, ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι με τους επικοινωνιακούς (όπως τους χαρακτήρισε) χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου και της προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, «η ελληνική Δικαιοσύνη εξυπηρετεί τυφλά τα συμφέροντα της Κύπρου στις πρωτοφανείς και απολύτως κακόπιστες ενέργειες των αξιωματούχων της εναντίον της MIG και των στελεχών της».

Σύμφωνα πάντα με τον μηνυτή, όλα τα παραπάνω έγιναν «στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν τη διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, όπου ως γνωστόν η MIG και άλλοι 18 Έλληνες επενδυτές έχουν προσφύγει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας ποσό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ».

Επίσης, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι η MIG έχει ήδη καταθέσει αίτημα Ασφαλιστικών Μέτρων ενώπιον του ίδιου Διεθνούς Δικαστηρίου, ώστε να διαταχθεί η Κύπρος να απέχει από τις ενέργειες αυτές.

Εν συνεχεία ο κ. Βγενόπουλος παρέθεσε στοιχεία ισχυριζόμενος ότι τα στελέχη της MIG διώκονται από την κυπριακή Δικαιοσύνη για ανύπαρκτες χρηματιστηριακές παραβάσεις, ενώ για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης επί προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, να διατάξει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Αναφορικά, τώρα, με την υπόθεση της έκδοσης των στελεχών της MIG, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα ποινικό αδίκημα στις κινήσεις των κυρίων Μπουλούτα και Φόρου. Τους αποδίδεται η κατηγορία ότι τον Νοέμβριο του 2011, όταν βγήκε το εννιάμηνο και επειδή λίγες εβδομάδες πριν είχε γίνει το PSI, θα έπρεπε να υπάρξει απομείωση στα βιβλία της τράπεζας. Αυτό που έγινε τότε είναι ότι εμφανίστηκε ο κ. Μπουλούτας στο δ.σ. της Λαϊκής και είπε ότι επειδή είναι πρόσφατο το PSI και αφορά σε πολλά εκατομμύρια απομείωση, δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία και πρότεινε να οριστεί ανεξάρτητος σύμβουλος που θα κάνει εισήγηση και εν συνεχεία, με τα αποτελέσματα του τέλους του έτους και σε συνεργασία με τους ορκωτούς λογιστές, να υπάρξει η απομείωση της αξίας.

Αυτό δεν μπορεί να παραπέμψει σε ποινικό αδίκημα. Υπάρχουν σχετικές τοποθετήσεις από προέδρους αρχών. Και άλλες τράπεζες στο εξωτερικό έκαναν το ίδιο. «Είναι ανύπαρκτη η υπόθεση», τόνισε ο κ. Βγενόπουλος. Επιπλέον, σημείωσε το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών το οποίο αποφάσισε την έκδοσή τους στην Κύπρο, δεν τήρησε και νομικό προηγούμενο που το ίδιο δημιούργησε δύο μήνες πριν, όταν αποφάσισε την μη έκδοση Ελλήνων διαδηλωτών για ποινικά αδικήματα που είχαν διαπράξει στην Ιταλία (επεισόδια και πρόκληση ζημιών στην Ιταλία), το οποίο απερρίφθη για λόγους αναλογικότητας. «Οι κατηγορίες κατά των δυο στελεχών επιφέρουν ποινές 27 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα μηδέν, αλλά δεν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας», επισήμανε ο κ. Βγενόπουλος.

«Μήνυμα» σε Τσίπρα

Ιδιαίτερη μνείας αξίζει, πάντως, η αποστροφή του λόγου του Ανδρέα Βγενόπουλου ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε –μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο- στον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν σας αντιπολιτεύομαι» ήταν τα λόγια που απηύθυνε ο επιχειρηματίας προς τον πρωθυπουργό, καλώντας τον να απαντήσει αν είναι σίγουρος ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος πράγματι αντιπροσωπεύει το νέο και άφθαρτο και αν πράγματι είναι σε θέση να υλοποιήσει όσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κάλεσε επίσης τον Αλ. Τσίπρα «να συνεχίσει τη σωστή μάχη κατά της διαπλοκής και διαφθοράς» που μαστίζει τη χώρα, να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική διαδικασία και, σε αυτό το πλαίσιο, να πάψει να προσφέρει στήριξη σε αξιωματούχους που βρίσκονται υπό διερεύνηση για τέλεση αδικημάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα