«Πυρκαγιά» στα επιδόματα

Μετά τα μέτωπα της φωτιάς, μια άλλη πυρκαγιά –δημοσιονομική αυτήν την φορά– θα κληθεί σύντομα να σβήσει η κυβέρνηση: αυτήν που θα ξεσπάσει οσονούπω στο… ναρκοπέδιο των κοινωνικών επιδομάτων, μιας και οι άμεσες μεταρρυθμίσεις επ’ αυτών αποτελούν μνημονιακή δέσμευση ώστε να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση το φθινόπωρο.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Ο παραπάνω ύφαλος για την κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, αντιθέτως ήταν πλήρως «χαρτογραφημένος» στο συμπληρωματικό MoU του περασμένου Μαΐου, όπου υπάρχει η πρόβλεψη για αναμόρφωση των 5 βασικών κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρικά, οικογενειακά, εκπαιδευτικά, στεγαστικά, μεταφορικά) μέχρι τέλος του 2017, ενώ το ΔΝΤ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περικοπή των δαπανών για λογαριασμό αναπηρικών επιδομάτων κατά 200 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, που έχει ήδη επιφέρει μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, ήδη από το 2015-2016 προσπαθεί να εξισορροπήσει τις μεγάλες πολιτικές απώλειες που ήδη υφίσταται, καθώς μπροστά της έχει τα χειρότερα: την νέα περικοπή του ΕΚΑΣ για 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1/1/2018 (που θα οδηγήσει σε εκμηδενισμό του επιδόματος), αλλά και την περικοπή έως 18% σε 900.000 κύριες συντάξεις από 1.1.2019.

Στο πλαίσιο των «αντι-μέτρων» λοιπόν έχει εγγράψει αύξηση δαπανών των επιδομάτων για το έτος 2019, εφαρμόζει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με ετήσιο κόστος 760 εκατ. ευρώ για όλη την περίοδο 2017-2021, αναπτύσσει το πρόγραμμα δημιουργίας 250 Κέντρων Κοινότητας σε Δήμους (ήδη υπάρχουν 80 και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα), ιδρύει το ενιαίο Μητρώο κοινωνικών ιδρυμάτων (μέχρι τέλος Οκτωβρίου) και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται η ίδρυση της Ενιαίας Αρχής Απονομής Επιδομάτων. Βασικό «αντι-μέτρο» αποτελεί και η αύξηση της δαπάνης για τα συγκεκριμένα επιδόματα κατά 250 εκατ. ευρώ με βασικούς ωφελούμενους τις οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά, και το επίδομα στέγασης συνολικής δαπάνης 600 εκατ. ευρώ, μόνο όμως στην περίπτωση που επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018.

Σε κλοιό αντιπαραθέσεων
Το διακύβευμα φαίνεται να είναι πολιτικό και ο κίνδυνος να έρχεται για την κυβέρνηση από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και την σύσταση του Μητρώου των ιδρυμάτων, καθώς υπηρεσιακά διατυπώνονται ενστάσεις ότι η αύξηση της ζήτησης ένταξης στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αναμένεται να οδηγήσει σε πιέσεις για ετήσια κρατική δαπάνη άνω των 760 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να έρθει η κυβέρνηση σε ευθεία αντιπαράθεση με τους θεσμούς. Έντονη αντιπαράθεση όμως έχει ήδη ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών ιδρυμάτων για το Μητρώο, καθώς η μεν κυβέρνηση απειλεί με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας όσα ιδρύματα δεν ενταχθούν, ενώ τα δημόσια και ιδιωτικά κοινωνικά ιδρύματα θεωρούν ότι το μέτρο υποκρύπτει αυστηρότερους όρους δημόσιας εποπτείας.

Όσον αφορά στα επιδόματα, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την περικοπή των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων και προσανατολίζεται στην σταδιακή αντικατάσταση των αναπηρικών επιδομάτων σε χρήμα, με αναπηρικά επιδόματα σε… είδος, για παράδειγμα εύρεση εργασίας. Παρ’ όλες όμως τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες, στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την χώρα μας η κατάσταση καταγράφεται ως εξής:

«Οι αρχές σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τα στεγαστικά, οικογενειακά και στεγαστικά επιδόματα μετατρέποντας τα υπάρχοντα προγράμματα και αναδιανέμοντας τους πόρους προς την κατεύθυνση λιγότερων και καλύτερα στοχευμένων προγραμμάτων (μέχρι τέλος Ιουνίου 2018)».

* «Τα επανασχεδιασμένα προγράμματα θα ενισχυθούν παραπέρα το 2023 σαν μέρος του πακέτου ενίσχυσης της ανάπτυξης», το οποίο θα διαμορφώσει η κυβέρνηση.

* Ενώ εφαρμόζεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, άλλα κοινωνικά επιδόματα «παραμένουν κατακερματισμένα, ελλιπώς σχεδιασμένα και αναποτελεσματικά σε σχέση με τα διεθνή επίπεδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα