“Πόλεμος” Ν.Δ. – Mαξίμου για το Σκοπιανό

Τα Σκόπια και το ζήτημα της ονομασίας κυριάρχησε στη συνέντευξη στη Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” όπου έθεσε θέμα δεδηλωμένης εάν ο Πάνος Καμμένος δεν στηρίξει την όποια κυβερνητική επιλογή στο θέμα επίλυσης της ονομασίας.

O πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε ακόμα  τι θα κάνει ως πρωθυπουργός για τους πλειστηριασμούς, τον εκλογικό νόμο και το φορολογικό σύστημα και τονίζει πως εθνικός στόχος είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αν ο Πάνος Καμμένος δεν στηρίξει τη λύση που θα συμφωνηθεί στο Σκοπιανό, θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης, λέει αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει: «αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρεται και στο θέμα των πλειστηριασμών. Αφού επισημαίνει πως «όποιος δεν έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι 100% απροστάτευτος», προσθέτει: «Η δική μας κυβέρνηση θα ανταμείψει τους συνεπείς, θα προστατέψει τους πραγματικά αδύναμους και θα κυνηγήσει τους μπαταχτσήδες (…) αποτρέποντας άτακτους μαζικούς πλειστηριασμούς που έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών».

Επιπλέον, επαναφέρει τη δέσμευσή του πως ένας από τους πρώτους νόμους που θα καταθέσει η δική του κυβέρνηση θα είναι «ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα μειώνει τον φόρο στις επιχειρήσεις, σε πρώτη φάση στο 20% από το 29% και τον φόρο στο μέρισμα στο 5%».

Στους πρώτους νόμους, επίσης, θα είναι και ο εκλογικός νόμος, ο οποίος θα πρέπει «να εξασφαλίζει σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις».

Διευκρινίζει μάλιστα ότι θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συναίνεση προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφισθεί «με την αναγκαία εκείνη πλειοψηφία που θα διασφαλίσει την εφαρμογή του αμέσως, δίχως να χρειαστεί να υποστεί η χώρα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της απλής αναλογικής που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα ο κ.Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι «θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο η μείωσή του», ωστόσο η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αδύνατον να τον διεκδικήσει διότι «δεν έχει την αξιοπιστία να προτάξει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα μικρότερα πλεονάσματα».

Χαρακτηρίζει δε, «ψηφοθηρικό» το κοινωνικό μέρισμα που διένειμε η κυβέρνηση.

Στο ερώτημα ποιός έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ.Μητσοτάκης απαντά: «την έριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή που ευτέλισαν το Σύνταγμα εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (…) Οι πολιτικές δυνάμεις του λαϊκισμού έριξαν μία κυβέρνηση που διέθετε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Η απάντηση Μαξίμου

«Ο κύριος Μητσοτάκης είναι καιρός να σοβαρευτεί και να καταλάβει, ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δε μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό», επισημαίνει και προσθέτει: «Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δε θα γίνει και πρόβλημα της χώρας».

Και η  απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε στην ανακοίνωση του Μαξίμου, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση.

«Και καθώς υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους, αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ. Διότι όσο βρίσκονται ακόμη στην κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης» τονίζει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του κόμματος σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα