«Πόλεμος» στον κόσμο του εμπορίου για τις ανοιχτές Κυριακές

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει για τα ανοιχτά καταστήματα τις 30 Κυριακές το χρόνο από το Μάιο ως τον Οκτώβριο. Οι έμποροι, αλλά και οι υπάλληλοι «βράζουν» για αυτήν την απόφαση και την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων και ήδη προκήρυξαν απεργία για τις 7 Μαΐου, ενώ προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με προσφυγή στο ΣτΕ και με ασφαλιστικά μέτρα.

Επίσης, έμποροι και εμποροϋπάλληλοι προειδοποιούν ότι για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση να λειτουργούν τα μαγαζιά, θα τα κλείνουν μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης

Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κορκίδης σημείωσε: «Το άνοιγμα της Κυριακής φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά, είτε και καθόλου, με συντριπτικά ποσοστά, τον συνολικό τζίρο των καταστημάτων μέσα στις εκπτώσεις. Ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλει, ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ζήτησε από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να λάβει σαφή θέση απέναντι στην απελευθέρωση των Κυριακών.

Χαρακτηριστικά είπε: «Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τους φίλους μας και τους εχθρούς μας»

α) το άνοιγμα της Κυριακής φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά, είτε και καθόλου, με συντριπτικά ποσοστά, τον συνολικό τζίρο των καταστημάτων μέσα στις εκπτώσεις. Ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλλει, ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

β) Το μέσο εργατικό κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας ενός εμπορικού καταστήματος υπολογίζεται στα 1750 ευρώ με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 9 εκατ. ευρώ ανά Κυριακή, αν λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα. Εάν απασχοληθεί το 50% από το συνολικό αριθμό μισθωτών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο Λιανικό Εμπόριο (222.745 άτομα, ΕΛ.ΣΤΑΤ. Β΄ Τρ. 2016) για  μία Κυριακή, τότε το επιπρόσθετο συνολικό κόστος των επιχειρήσεων λιανικής από τη λειτουργία μιας επιπλέον Κυριακής/έτος θα είναι 4,54 εκατ. ευρώ.

 

Τι λέει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος που αποφάσισε απεργία για την Κυριακή 7 Μαΐου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11πμ στην αρχή της Ερμού, τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Ο εκσυγχρονισμός των Κυριακών του κ. Παπαδημητρίου και της Κυβέρνησης είναι καθαρός αναχρονισμός και καρικατούρα αναπτυξιακής λογικής. Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας.

Είναι εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Είναι εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και χειραγώγησης των τιμών μέσω “κυριακάτικων προσφορών” και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι της χώρας εκφράζουν την οργή τους για τη μεθοδευμένη και γενικευμένη κατάργηση της Κυριακής – Αργίας και μάλιστα από μια Κυβέρνηση που ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν δίπλα τους στο μέτωπο της υπεράσπισης της Κυριακής».

Διαχωρίζει τη θέση της η  ΑΒ Βασιλόπουλος

Οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, κ.κ. Βασίλης Κορκίδης και Γιώργος Καββαθάς, έκαναν λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα που οδήγησαν στην απόφαση για την οποία οι θεσμοί έπαιξαν τον ρόλο των «διαμεσολαβητών».

Η ΑΒ Βασιλόπουλος σχολίασε τις δηλώσεις διαχωρίζοντας τη θέση της από την απόφαση. Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως διαφωνεί με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. «Συνεπώς», επισημαίνει, «οποιαδήποτε συσχέτιση της ΑΒ Βασιλόπουλος με άλλου είδους τοποθετήσεις επί του θέματος αποτελεί παραφιλολογία και είναι ανυπόστατη».

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία σημειώνει ότι θεωρεί πως η όποια συζήτηση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πλέον των προβλεπόμενων από τον νόμο, έχει νόημα μόνο σε τουριστικές περιοχές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα