Πόλη «φάντασμα» η Κωνσταντινούπολη

Οι τουρίστες είναι τόσο λιγοστοί που τα βήματά τους ακούγονται σαν κρότος στους άδειους εμπορικούς δρόμους. Σχεδόν μια βδομάδα μετά από τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις, είναι τρομακτικά ήσυχα στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το EurActiv με στοιχεία από το Γαλλικό Πρακτορείο, για τους ανθρώπους που εργάζονται στην άλλοτε ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία, το μπαράζ επιθέσεων της περασμένης Τρίτης 28 Ιουνίου αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα σε έναν κλάδο της τουρκικής οικονομίας που ήδη παραπαίει από σειρά επιθέσεων που υπέστη αυτή τη χρονιά η χώρα.

«Είναι καταστροφικό», είπε ο Orhan Sonmez καθώς στεκόταν απεγνωσμένα προσφέροντας περιηγήσεις στην Αγία Σοφιά. «Είμαι ξεναγός όλη μου τη ζωή. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή και δεν ξέρουμε αν μπορούμε να συνεχίσουμε. Είναι τραγικό».

Τα εστιατόρια στην τουριστική περιοχή είναι άδεια και δωμάτια 5άστερων ξενοδοχείων προσφέρονται σε εξευτελιστικές τιμές. Επίσης, το γεγονός ότι πολλοί Κωνσταντινοπολίτες έχουν φύγει από την πόλη για το Μπαϊράμι, την εθνική γιορτή που ξεκίνησε το Σάββατο (2 Ιουλίου), συμβάλλει στην αίσθηση ότι η Κωνσταντινούπολη μοιάζει πλέον με πόλη-φάντασμα.

Δεκαεννέα ξένοι ήταν μεταξύ των 45 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, και αναλυτές λένε ότι η επίθεση μπορεί να ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια αποδυνάμωσης του τουρκικού κράτους χτυπώντας την τουριστική βιομηχανία του.

Ο ISIS είχε ήδη κατηγορηθεί τον Ιανουάριο για μια έκρηξη αυτοκτονίας κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 Γερμανοί στο Sultanahmet, ενώ 3 Ισραηλινοί και ένα Ιρανός σκοτώθηκαν το Μάρτιο στον εμπορικό δρόμο Istiklal.

Η ΤΑΚ, μια ριζοσπαστική Κουρδική οργάνωση, η οποία έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις στην Τουρκία φέτος, επίσης προειδοποίησε τους ξένους τουρίστες να μείνουν μακριά αφού σκότωσε 11 ανθρώπους σε μια βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο τον Ιούνιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλες χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους για τις απειλές κατά της Τουρκίας.

Όσοι εξακολουθούν να έρχονται δηλώνουν ότι απολαμβάνουν την ηρεμία και ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα.

«Φοβούνται πλέον να εργαστούν…»
Τον Μάιο, η Τουρκία υπέστη τη χειρότερη πτώση σε επισκέψεις εδώ και 22 χρόνια και βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της ρωσικής απαγόρευσης στα τουρκικά πακέτα διακοπών που η Μόσχα επέβαλε λόγω μιας διπλωματικής διένεξης.

Η απαγόρευση άρθηκε την περασμένη βδομάδα και θα αποτελέσει μια ώθηση για την τουριστική βιoμηχανία στο σύνολό της, αν και οι Ρώσοι δείχνουν προτίμηση στα πακέτα all-inclusive στα τουρκικά παράλια παρά στην Κωνσταντινούπολη.

Πολλοί ανησυχούν ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί και αυξηθεί η μείωση της τουριστικής κίνησης πολλά μαγαζιά θα κλείσουν, όπως είπε ο Ismail Celebi, ο οποίος σκέφτεται να μετακομίσει καθώς δεν βγάζει πλέον χρήματα.
«Οι Κινέζοι, παρόλο που ξοδεύουν μεγάλα ποσά, δεν είναι αρκετοί. Χρειαζόμαστε Αμερικανούς, Ευρωπαίους», είπε. Δήλωσε ότι δεν κατηγορεί τους ανθρώπους καθώς και ο ίδιος φοβάται πλέον να δουλεύει εκεί.

Συνέλαβαν δύο Κιργίζιους
Στο αστυνομικό σκέλος των επιθέσεων, τώρα, αργά το βράδυ της Κυριακής συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης δύο Κιργίζιοι οι οποίοι είναι ύποπτοι συμμετοχής στο Ισλαμικό Κράτος και φέρονται να μετείχαν στην πρόσφατη τριπλή επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο 45 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον πρακτορείο Dogan που μετέδωσε την είδηση οι ύποπτοι, οι οποίοι αναφέρονται με τα αρχικά των ονομάτων τους και τις ηλικίες τους ως οι Κ.Β. 25 ετών και Φ.Μ.Ι. 35 ετών ανακρίνονται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης. Στις βαλίτσες τους, η αστυνομία βρήκε θερμικές διόπτρες και στρατιωτικές στολές όπως και δύο διαβατήρια που δεν ανήκουν σε αυτούς.

Το βράδυ της Κυριακής δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες και φυλάκισε 13 υπόπτους, εκ των οποίων οι 10 είναι Τούρκοι, σε σχέση με την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της έρευνας, η αστυνομία έχει συλλάβει 29 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ξένο.
Την ίδια ώρα, 49 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται μετά την επίθεση, την τέταρτη και την πιο αιματηρή που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη από την αρχή του έτους, για την οποία δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής καμία οργάνωση την ευθύνη, αλλά οι τουρκικές αρχές την αποδίδουν στο Ι.Κ..

Οι τουρκικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι οι καμικάζι ήταν ένας Ρώσος, ένας Ουζμπέκος και ένας Κιργίζιος, ενώ σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή αναφέρονται δύο ονόματα, τα Ρακίμ Μπουλγκάροφ και Βαντίμ Οσμάνοφ, χωρίς να διευκρινίζονται οι εθνικότητές τους.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατονομάσει έναν Τσετσένο ονόματι Άχμεντ Τσατάγεφ ως τον εγκέφαλο της επίθεσης αυτής στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Αυτός φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα