«Πότε θα μάθουμε αν θα επιβληθεί ΕΝΦΙΑ και έκτακτη εισφορά για το 2015;»

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με θέμα: «Κατάργηση ΕΝΦΙΑ – θέσπιση αφορολογήτου εισοδήματος στα 12.500 ευρώ – επιβολή έκτακτης εισφοράς».

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως, παρ’ όλο που η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του αφορολογήτου εισοδήματος στα 12.500 ευρώ αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εντούτοις ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά.

Για το λόγο αυτό και ο κ. Κωνσταντινόπουλος ερωτά τον ΥΠ.ΟΙΚ. αν τελικά θα επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2015 με τον ίδιο τρόπο που ίσχυσε και το 2014, πότε θα οριστικοποιηθεί η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης, αν η καταβολή του θα γίνει σε δόσεις, καθώς επίσης αν τελικά το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα παραμείνει στα προηγούμενα επίπεδα, καθώς και αν –σύμφωνα με σενάρια που διαρρέουν από το ΥΠ.ΟΙΚ.– θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά για το 2015.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

“Κύριε Υπουργέ,

Με βάση το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον ίδιο τον σημερινό Πρωθυπουργό, αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησής σας η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με πιθανή αντικατάστασή του από άλλο φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και η αύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος στα 12.500 ευρώ.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξή του, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ για το 2015, και φυσικά να μην αυξηθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Δεδομένου πως ήδη έχει παρέλθει το πρώτο τετράμηνο του 2015, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Θα επιβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων για το 2015 με τον ίδιο τρόπο που ίσχυσε και το 2014;
-Θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για το 2015 ή θα παραμείνει στα προηγούμενα επίπεδα;
-Πότε θα οριστικοποιηθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης για τη φορολογία ακινήτων; Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει εφάπαξ ή σε περισσότερες δόσεις;
-Αληθεύουν τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες μέρες από κύκλους του Υπουργείου σας για την επιβολή έκτατης εισφοράς;”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα