Πότε και πώς θα πληρωθούν τα 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxis Net τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με τους περίπου 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του χαρατσιού στα ακίνητα έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις: η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ:
Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2017 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 18 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2017 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2017. Η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου. Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2018, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 18/8, μεταξύ 11:00 και 15:00.

Πόσα θα εισπραχθούν
Τα… ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ θα έχουν ως αποδέκτες περίπου 6.300.000 Έλληνες, ενώ ο συνολικός φόρος που θα βεβαιωθεί υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 3,2 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 2,6 δισ. ευρώ, καθώς η γενική εικόνα είναι ότι οι Έλληνες προτιμούν να αφήσουν απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις και να εξοφλούν τον φόρο ακινήτων.

Ωστόσο, προκαλεί προβληματισμό ότι ήδη από την περσινή χρονιά παρατηρείται «κόπωση» στις πληρωμές ΕΝΦΙΑ, και αυτό δεν προκύπτει μόνο από τα περίπου 100.000.000 ευρώ μικρότερων εισπράξεων σε σχέση με το 2015, αλλά και από το ότι η ΑΑΔΕ έχει στα κατάστιχά της περίπου 2,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον φόρο περιουσίας.

Οι μοναδικοί κερδισμένοι είναι όσοι έχουν αγροτεμάχια, αφού το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε να τους εξαιρέσει για δύο ακόμα χρονιές από τον Συμπληρωματικό Φόρο, παρά να βρεθεί αντιμέτωπο με το διαφαινόμενο χάος λόγω των πολλών λαθών στην καταγραφή των χαρακτηριστικών των εκτός σχεδίου ακινήτων στα Ε9.

Με πλασματικές αξίες
Μάλιστα, και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές πλασματικές αντικειμενικές αξίες. Η επιβολή του φόρου επί των σημερινών αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κι όχι επί των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταρτίσουν το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με το οποίο θα αντικατασταθεί το ισχύον σήμερα σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Από τις αρχές του 2016 έχει συσταθεί μια επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τις αξίες των ακινήτων και να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτιστεί μια βάση δεδομένων αξιών ακινήτων, το λεγόμενο Μητρώο Αξιών Ακινήτων.

Η επιτροπή αυτή όμως δεν κατάφερε να υλοποιήσει εντός του 2016 το δύσκολο αυτό έργο. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόλαβε να εφαρμόσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με βάση τις πραγματικές τιμές τους, οπότε εξακολουθεί να ισχύει το σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, το οποίο βασίζεται στις αντικειμενικές τιμές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα