«Πύργος της Βαβέλ» η νέα Κεντροαριστερά

Η προεκλογική περίοδος οδεύει προς το τέλος της και την ερχόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου φθάνει η ώρα της αλήθειας για τον νέο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς. Μία προεκλογική περίοδος, η οποία δεν είχε αλατοπίπερο και ήταν πολύ φλατ. Πού είναι οι χρυσές εποχές της αλησμόνητης κόντρας Παπανδρέου – Βενιζέλου – Σκανδαλίδη το 2007, που οι τσακωμοί τους κατά την έντονη προεκλογική περίοδο είχαν κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή; Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι σε αυτή την μάχη κόντεψαν να συμπληρώσουν μία ποδοσφαιρική ομάδα, δεν υπήρξε καμία ένταση, κανένα καρφί της προκοπής, καμία επίθεση που να συζητηθεί.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι αίφνης τα αίματα άναψαν και πλέον περιμένουμε με ξεχωριστό ενδιαφέρον την δεύτερη τηλεμαχία μεθαύριο Δευτέρα, και πάλι στην ΕΡΤ, αυτήν την φορά με δημοσιογράφους από τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα. Και είναι βέβαιο ότι το θέμα της ενοποίησης ή όχι των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, θα είναι το κυρίαρχο θέμα. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Τόσο οι δύο αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΔΗΣΥ και Ποτάμι), όσο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Αναμφίβολα, πάντως, οι πολίτες μάλλον έχουν μπλεχθεί. Κι αυτό διότι η διαδικασία από την αρχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιότυπη. Και με βάση την συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη (την οποία παραδέχθηκαν και οι δύο) και η συνέχεια θυμίζει λίγο τον «πύργο της Βαβέλ». Έτσι, από τις 20 Νοεμβρίου θα έχουμε έναν αρχηγό, που θα συντονίζει δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Και στις συζητήσεις στην Βουλή θα μιλάει και ο νέος αρχηγός και ο επικεφαλής της άλλης κοινοβουλευτικής ομάδας.

 Η συμφωνία

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο αρχηγοί, Γεννηματά και Θεοδωράκης, μετά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου μίλησε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, έδωσαν τα χέρια για μία σειρά πρωτοβουλιών. Οι δύο αρχηγοί, όπως ήταν απόλυτα λογικό, έβαλαν στο τραπέζι και το θέμα για το πώς θα περάσουν στον νέο φορέα, καθώς υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικά κόμματα. Ένα από τα καυτά ζητήματα ήταν το τι θα κάνουν με τα δύο ΑΦΜ και γενικότερα με την μεταβατική περίοδο.

Συμφώνησαν να ακολουθήσουν προσυμφωνημένα βήματα. Εάν εκλεγεί ένας από τους δύο στην ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα, θα αναλάβει την συνολική πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Όμως την ίδια ώρα θα παραμείνουν δύο οι κοινοβουλευτικές ομάδες, υπό την εποπτεία του αρχηγού, για να διατηρηθούν περισσότερες φωνές εντός του Κοινοβουλίου από τον ίδιο χώρο, κάτι που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την όλη προσπάθεια. Αφενός μεν ο νέος αρχηγός θα είναι ενισχυμένος, αλλά και ο χαμένος θα είναι αρωγός με το να δίνει κι αυτός την μάχη. Επί της ουσίας ο νέος πολιτικός φορέας θα διατηρεί τις ίδιες δυνάμεις σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις.

 Οι αντιδράσεις

Όπως φάνηκε, το «μυστικό» των δύο αρχηγών προκάλεσε αντιδράσεις και φυσικά οι περισσότεροι εκ των άλλων υποψηφίων ανέσυραν θεωρίες συνωμοσίας. Το ερώτημα είναι για ποιον λόγο αντέδρασαν τόσο έντονα οι κ.κ. Ανδρουλάκης, Καμίνης, Μανιάτης και Ραγκούσης στο άκουσμα της συμφωνίας των ΓεννηματάΘεοδωράκη. «Πήρα το μήνυμα, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ συμφωνίες ερήμην των άλλων υποψηφίων», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ Καμίνης και Ραγκούσης τάχθηκαν ανοιχτά και σθεναρά υπέρ της μίας κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι υπέρ της διατήρησης των δύο μετά την εκλογή ηγεσίας. Το ίδιο ισχυρίστηκε με δήλωσή του και ο κ. Μανιάτης.

Φυσικά, ουδείς από τους προαναφερόμενους δεν εξήγησε πως η συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη μπορεί να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία. Οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Καμίνης λένε πολύ απλά ότι δεν μπορεί –σε περίπτωση που εκλεγούν– να παραμένει βασικός «παίκτης» στην Βουλή η κα Γεννηματά ή ο κ. Θεοδωράκης διατηρώντας όλα τα προνόμια του κανονισμού. Για την δε περίπτωση που δεν εκλεγούν (ένας εκ των κ.κ. Καμίνη – Ανδρουλάκη), σπεύδουν να αναζητήσουν δικλείδες ασφαλείας για τις προσβάσεις τους στο κέντρο λήψης αποφάσεων.

 Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Το βέβαιο είναι ότι τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο θα ανέβει, αν κρίνουμε και από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Θεοδωράκης. Η μία στην συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη το μεσημέρι, όπου παρουσίασε τα σχέδιά του για τον νέο φορέα, αλλά και την Τετάρτη έκανε λόγο για μαθητευόμενους Σέρλοκ Χολμς.

«Ο κ. Καμίνης είναι αδιάβαστος. Από τον Σεπτέμβρη έχει ανακοινωθεί η απόφαση των αρχηγών για την λειτουργία των Κ.Ο., μέχρι το 2019», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η συμπεριφορά του κ. Καμίνη και του κ. Ανδρουλάκη εξυπηρετεί μόνο τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που θέλουν λιγότερη αντιπολίτευση στην Βουλή. Η Αθήνα είναι σε αυτή την κατάσταση με ένα δήμαρχο πλήρους απασχόλησης. Τι θα συμβεί αν αναλάβει και την ηγεσία του νέου φορέα; Οι Καμίνης και Ανδρουλάκης δεν έχουν απαντήσει ακόμα: Εάν εκλεγούν στην αρχηγία του φορέα, ποιος θα τους εκπροσωπεί στην Βουλή;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Αλλά και η κα Γεννηματά που πήρε την σκυτάλη από τον επικεφαλής του Ποταμιού ήταν εξόχως επικριτική με δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό:  «Όλοι αυτοί που λένε σήμερα ότι θα έπρεπε άμεσα να ενοποιηθούν οι δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες και όχι να συντονίζονται με κοινή δράση υπό τον επικεφαλής που θα εκλεγεί, χάρη κάνουν στην Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την άμεση ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων θα μειωθεί η δυνατότητά μας για αντιπολιτευτική δράση μέσα στην Βουλή σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο, που πρέπει να ακούγονται οι δυο πρόεδροι, οι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και να έχουμε περισσότερο χρόνο και δυνατότητες για τον έλεγχο απέναντι στην κυβέρνηση».

Οι διαφωνίες

Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι κατηγορηματικός: «Θα δημιουργηθούν προβλήματα αν δεν υπάρχει μία ΚΟ. Όπως στο θέμα των διεμφυλικών, όπου με την υφιστάμενη συλλειτουργία των ΚΟ, άλλα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και άλλα το Ποτάμι. Δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που να δίνει μια εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ. Πρέπει να υπάρχουν μία λειτουργία, μία άποψη και μία, ενιαία φωνή».

Την αντίθεσή της στην συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη διατύπωσε και η ΔΗΜ.ΑΡ. Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος ανακοίνωσε ότι «οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και του Ποταμιού πρέπει να ενοποιηθούν αμέσως μετά την εκλογή επικεφαλής, εντός του 2017, σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα