Πύρινη λαίλαπα στη Μάνη

Σάρωσε τα πάντα η ανεξέλεγκτη φωτιά που ξέσπασε στην ανατολική Μάνη το περασμένο Σάββατο αλλά αναζωπυρώθηκε στο Πύρριχο Λακωνίας και έκαψε σπίτια στις περιοχές του Κοτρώνα και του Παρασύρου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις  είχαν καταφέρει το Σάββατο να την θέσουν υπό έλεγχο, ωστόσο η αλλαγή της φοράς του αέρα την αναζωπύρωσε και της έδωσε κατεύθυνση προς τον Κότρωνα.

Την ίδια στιγμή πάντως, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της, προειδοποιεί για κίνδυνο πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα αφού -σύμφωνα με την ΕΜΥ – ο καιρός αλλάζει και θα πνέουν ισχυροί άνεμοι ανά την Ελλάδα.

Ωστόσο, η φωτιά πέρασε στην περιοχή Χιμάρα και το μεσημέρι της Κυριακής αναζωπυρώθηκε και κινήθηκε στον Κότρωνα, όπου έκαψε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Αντίθετα πολλά σπίτια «γλύτωσαν», καθώς είναι πετρόχτιστα.

Νωρίτερα την Κυριακή έγινε γνωστό πως το Λιμενικό με καΐκια και άλλα πλωτά μέσα προχώρησε στην απομάκρυνση κατοίκων του χωριού Κότρωνας. Ωστόσο, επίσημη εντολή δεν έχει δοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα σκάφη ιδιωτών έχουν ήδη φύγει από την περιοχή, απομακρύνοντας κατοίκους και παραθεριστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου, ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο ίδιος με τη βοήθεια των πυροσβεστών εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

 

Τι δήλώσε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Η κα Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Όσον αφορά στις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι έως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ πρόσθεσε πως «κάηκε από τη φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Σε ύφεση τα μέτωπα

Σε ύφεση βρίσκονται το πρωί της Δευτέρας τα δύο μέτωπα στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, αφού η πύρινη λαίλαπα προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια, εκκλησάκια ακόμα και το νεκροταφείο του Κότρωνα, καθώς μαίνεται από το Σάββατο

“Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας», λέει ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης. Στην περιοχή, όπως σημειώνει, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα και προσθέτει: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα