Πύρρειος νίκη και… διχασμός

Πύρρειος νίκη ονομάζεται μεταφορικά το αποτέλεσμα μιας μάχης κατά την οποία αναδεικνύεται μεν νικητής, αυτός όμως έχει υποστεί τόσο βαριές απώλειες, ώστε μελλοντικά θα του είναι δύσκολο ή αδύνατο να συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίτευξη των σκοπών του.

Πύρρειος ήταν η νίκη του Πύρρου στο Άσκλον (σημερινό Άσκολι) το 279 π. Χ. επί των Ρωμαίων. Αν και τυπικά ο Μολοσσός βασιλιάς αναδείχθηκε νικητής, έχασε πολλούς άνδρες και τους πιο επίλεκτους αξιωματικούς του – αναγκάστηκε έτσι να μεταβάλει τα αρχικά σχέδιά του, τα οποία προέβλεπαν πορεία προς τη Ρώμη.  O Πλούταρχος γράφει πως όταν ένας στρατιώτης πλησίασε τον Πύρρο για να τον συγχαρεί, αυτός του απάντησε αυτοσαρκαστικά, «Μια ακόμα νίκη επί των Ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς».

Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η επικράτηση του Γιώργου Γκιρτζίκη στην ανοιχτή ψηφοφορία όπου πέρασε τον διοικητικό απολογισμό με έξι ψήφους διαφορά (88-82) και πλέον οι εκλογές της ΕΠΟ τον Οκτώβριο παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η αντιπολίτευση έδειξε δυναμική ανόδου σε αντίθεση με την διοίκηση Γκιρτζίκη που μάλλον οι 88 ψήφοι αποτελούν ταβάνι. Και όλοι κατανοούν ότι πολύ δύσκολα ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ θα αυξήσει τη δύναμη του.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Γκιρτζίκη εξέφραζε την βεβαιότητα ότι θα λάβει περί των 115 ψήφων και θα αποκτήσει παράσταση νίκης για τον Οκτώβριο. Αντίθετα η παράσταση νίκης έγειρε προς το μέρος της αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι όπως βεβαιώνει η πλευρά Σαββίδη-Μελισσανίδη, στις εκλογές του Οκτωβρίου όπου η ψηφοφορία θα είναι μυστική πολλοί από αυτούς που σήμερα ψήφισαν υπέρ του Γκιρτζίκη στις εκλογές θα τον “μαυρίσουν”. Εξάλλου υπάρχουν κι ενώσεις οι οποίες δεν άντεχαν τον αποκλεισμό μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς εκτιμάται ότι η διοίκηση Γκιρτζίκη θα προσπαθήσει με διαφόρους τρόπους, όπως οικονομικό αποκλεισμό, διαιτητές από αντίπαλες ενώσεις εκτός πινάκων.

Για πρώτη φορά, διοικητικός απολογισμός της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας εγκρίνεται με τόση ισχνή πλειοψηφία (88 ψήφους υπέρ έναντι 82 κατά). 23 Ενώσεις καταψήφισαν τον απολογισμό, 25 τον ενέκριναν, 5 εμφανίστηκαν διχασμένες (κάθε Ένωση εκπροσωπείται με τρεις ψήφους στη Γ.Σ.), και μία (η Αργολίδα) εκπροσωπήθηκε με δύο ψήφους. Από τις δώδεκα ΠΑΕ της Superleague που παραβρίσκονται στη διαδικασία, έξι καταψήφισαν και έξι υπερψήφισαν τον απολογισμό.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο μεν Γιώργος Γκιρτζίκης έδειχνε να έχει… χάσει το χρώμα του, τα δε στελέχη της αντιπολίτευσης πανηγύριζαν, καθώς αρκετοί δεν πίστευαν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν τόσο εντυπωσιακό!

“Όχι” στον διοικητικό απολογισμό της διοίκησης Γκιρτζίκη ψήφισαν οι ΕΠΣ: Αθηνών, Αν. Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Δράμας, Ξάνθης, Πρέβεζας/Λευκάδας, Χανίων, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Ζακύνθου, Σάμου, Λέσβου, Ηπείρου, Κιλκίς, Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης, Πέλλας. Και οι ΠΑΕ: ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ξάνθη, Παναιτωλικός και ΠΑΣ Γιάννινα.

“Ναι” στον διοικητικό απολογισμό της διοίκησης Γκιρτζίκη ψήφισαν οι Ενώσεις: Δυτ. Αττικής, Ευβοίας, Πειραιά, Δωδεκανήσου, Έβρου, Κεφαλονιάς/Ιθάκης, Χαλκιδικής, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Αχαΐας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κέρκυρας, Καβάλας, Θράκης, Ημαθίας, Πιερίας, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Χίου, Ηλείας και Θεσπρωτίας. Και οι ΠΑΕ: Ολυμπιακός, Ατρόμητος, Βέροια, Λεβαδειακός, Καλλονή και Πανθρακικός.

“Σπασμένα” ψήφισαν οι: Ευρυτανία (2 ναι, 1 όχι), Φωκίδα (1 ναι, 2 όχι), Σέρρες (1 ναι, 2 όχι), Σάλας (1 ναι, 2 όχι) και η Football League (Παναιγιάλειος-Καλλιθέα ναι, Απόλλων Σμύρνης όχι). Επίσης από την Αργολίδα ψήφισαν δύο εκπρόσωποι (απουσίαζε ο πρόεδρος) κι αμφότεροι ψήφισαν όχι.

Δεν ψήφισαν η Άρτα και η Καστοριά (δεν τους δόθηκε δικαίωμα ψήφου), ενώ απουσίαζαν τέσσερις ΠΑΕ: ο Πανιώνιος, ο Ηρακλής, ο Αστέρας Τρίπολης κι ο Πλατανιάς.

Και αστυνομία

Η απόφαση του Γκιρτζίκη να μην επιτρέψει στον πρόεδρο της ΕΠΣ Άρτας, Θανάση Τρομπούκη να ψηφίσει δημιούργησε τεράστια ένταση. Μάλιστα ο Αρτινός παράγοντας κατέθεσε μήνυση και κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου. Έτσι αστυνομικοί έφθασαν στο χώρο της συνέλευσης για να συλλάβουν τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ βλέποντας αυτό το σκηνικό ξέσπασε και από το βήμα της ΓΣ είπε σε έντονο τόνο: «Έγινε κι αυτό! Το είδατε, ήρθε εδώ το όργανο που εκτελεί εντολές. Ευτυχώς που το ποδόσφαιρο θα γλιτώσει από μένα τον εγκληματία, που ήρθαν να με συλλάβουν. Θα μείνω εδώ σε αυτή την αίθουσα κι ας καμαρώνουν αυτοί που θέλουν να σώσουν το ποδόσφαιρο. Δεν είμαι εγκληματίας ας με πάνε μέσα. Στη ζωή μου δεν έκανα ποτέ καμία πράξη ανήθικη ή πρόστυχη, ούτε έδωσα το δικαίωμα ποτέ. Καμαρώστε κύριοι ποιο ποδόσφαιρο θέλουμε! Αυτό το ποδόσφαιρο θέλουμε!».
«Εγώ δεν είμαι άνθρωπος των δικαστηρίων και πρώτη φορά στη ζωή μου κάνω αυτό το πράγμα. Αισθάνομαι κι εγώ άσχημα, αλλά θέλω να δικαιωθώ ηθικά», είπε ο κ. Τρομπούκης, ο οποίος μετά από πιέσεις άλλων παραγόντων απέσυρε τη μήνυση.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας Βαγγέλης Γραμμένος κατά την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ είπε ότι θα καταψηφίσει τον διοικητικό απολογισμό, ενώ ανέφερε πως «Γιατί αφού το ζητάει η FIFA δεν εναρμονίζεστε και εσείς με τον κώδικα της; Χρειάζεται εναρμόνιση ή όχι».
Ο κ. Γραμμένος είπε: «Περίμενα να σας ακούσω να κάνετε απολογισμό αλλά σας άκουσα μόνο να υπόσχεστε και να εύχεστε. Υπό την πίεση του Κοντονή και της Πολιτείας δεχθήκατε τους τακτικούς δικαστές μόνο σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Με ποια ιδιότητα λέτε εσείς ότι είσαι ή όχι νόμιμη διοίκηση; »

Πιο επιθετικός ήταν ο Βασίλης Χατζηαποστόλου. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κιλκίς, έκανε λόγο για «επέλαση των μετρίων», για «ποδηγέτηση και bullying», ενώ η ατάκα που προκάλεσε άφθονο γέλιο στην αίθουσα ήταν αυτή που απηύθυνε στον Γιώργο Γκιρτζίκη λέγοντας «δεν χρειάζεται να παραιτηθείτε, σαν κλέφτης. Θα φύγετε νόμιμα, τον Οκτώβριο, από την πόρτα».

Ανακοινώσεις

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνέλευσης. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τονίζει πως η αποχώρηση του Γκιρτζίκη είναι πλέον κοντά. “Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Γενική συνέλευση της ΕΠΟ, αποτελεί μία πρωτοφανή ήττα για την παράταξη του Γιώργου Γκιρτζίκη και στον ΠΑΟΚ και η αποχώρησή του από την προεδρία της ΕΠΟ είναι πλέον θέμα χρόνου”. Παράλληλα, στον ΠΑΟΚ κάνουν λόγο για ηθικό ζήτημα, με δεδομένο ότι παρά την τόσο οριακή ψηφοφορία, τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα συνεχίσουν να φτιάχνουν τους πίνακες των διαιτητών και να ασκούν διοίκηση για το επόμενο διάστημα, μέχρι και τις εκλογές του Οκτώβρη.

Ως ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στο υπάρχον καθεστώς ερμήνευσε το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ ο Παναθηναϊκός. Οι “πράσινοι” τόνιζαν ότι η πρωτοφανής ήττα του υπάρχοντος συστήματος οδηγεί τη διοίκηση της ΕΠΟ στον ένα και μοναδικό δρόμο που έχει μπροστά της και δεν είναι άλλος από την παραίτησή της. Υποστήριζαν δε με νόημα ότι το νερό έχει μπει για τα καλά στο αυλάκι…

Ακραία πόλωση

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή την μικρή διαφορά, το επόμενο τετράμηνο το ελληνικό ποδόσφαιρο θα περάσει μία περίοδο ακραίας πόλωσης. Κι αυτό διότι και οι δύο θα κινηθούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερες ενώσεις. Κάτι που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, ενώ οι καταγγελίες ένθεν κακείθεν θα πέφτουν σε ρυθμό πολυβόλου, με το ποδόσφαιρο να βγαίνει χαμένο.

Αν μάλιστα οι εκλογές κριθούν σε ελάχιστε ψήφους, τότε ο νικητής θα εκλέξει όλα τα μέλη του Δ.Σ. και ο χαμένος τίποτα. Μάλιστα όπως λένε οι δύο πλευρές, υπάρχουν τέσσερις ενώσεις που τώρα ψήφισαν υπέρ του Γκιρτζίκη, ενώ τον Οκτώβριο θα αλλάξουν στρατόπεδο. Κάτι ανάλογο ισχύει με δύο ενώσεις που τώρα είναι στην αντιπολίτευση, αλλά εύκολα μπορούν να γίνουν προεδρικές.

Και βέβαια δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι αναμένονται και δικαστικές αποφάσεις που αφορούν μέλη της νυν διοίκησης και σίγουρα μπορεί να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα