Πώς θα αδειάσει ο Πειραιάς από τους πρόσφυγες

Το Πάσχα πλησιάζει και η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για να «καθαρίσει» Eιδομένη και Πειραιά που έχουν «πνιγεί» από τους πρόσφυγες. Γι αυτό το λόγο συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπου συζητήθηκε το άμεσο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και ξεκινά η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκία που προβλέπει την επιστροφή στη γείτονα όσων πέρασαν το Αιγαίο τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι αυτό θα γίνει με πλήρη τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

Τι αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα.

Σύμφωνα με το σχέδιο , η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε, και το φαινόμενο με τις εντάσεις που παρατηρούνται γεγονός που οδηγεί σε κάποιες σκέψεις οι μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα.
Επίσης, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

Αποχωρούν από το hotspot Χίου οι Γιατροί του Κόσμου

Στο μεταξύ, αποχωρούν οι Γιατροί του Κόσμου από το hotspot της Χίου μετά τα, απίστευτης έκτασης επεισόδια το βράδυ της Πέμπτη που είχαν ως συνέπεια να τραυματιστούν πέντε πρόσφυγες, δύο εκ των οποίων μαχαιρώθηκαν και τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στα πόδια τους και στο κεφάλι τους.

Η σύρραξη Αφγανών-Σύρων εντός του hotspot πήρε διαστάσεις, μετατράπηκε σε εκτεταμένα επεισόδια και είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό των μεταναστών αλλά και τη διάλυση των υποδομών του κέντρου.
Μάλιστα, οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλουν ότι την Πέμπτη οι μετανάστες έσπασαν το ιατρείο που είχαν εντός του hotspot και ποδοπάτησαν τα μηχανήματα, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 30.000 ευρώ.

H αστυνομία αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στη φύλαξη

Σοβαρός προβληματισμός στην κυβέρνηση μετά τα απανωτά κρούσματα βίας σε hotspots και καταυλισμούς προσφύγων.

Μάλιστα στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις ώστε η αστυνομία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο θέμα της φύλαξης και της τήρησης των μέτρων τάξης στους καταυλισμούς, χωρίς όμως να γίνει εκτεταμένη χρήση βίας από τις Αρχές.

Τα τελευταία γεγονότα σε Πειραιά και Χίο με άγριες συμπλοκές κατά τη διάρκεια των οποίων Σύροι και Αφγανοί μετανάστες ήρθαν στα χέρια χρησιμοποιώντας μαχαίρια και λοστούς έχει θορυβήσει την κυβέρνηση. Μάλιστα η σύρραξη Αφγανών-Σύρων εντός του hotspot στη Χίο πήρε διαστάσεις, μετατράπηκε σε εκτεταμένα επεισόδια και είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό των μεταναστών αλλά και τη διάλυση των υποδομών του κέντρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από το χώρο οι

Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλοντας ότι οι μετανάστες έσπασαν το ιατρείο που είχαν εντός του hotspot και ποδοπάτησαν τα μηχανήματα, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 30.000 ευρώ.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας καθώς η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες και πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Γι αυτό εξετάζουν όλοι οι εναλλακτικές ώστε να μην κινδυνεύσουν οι εθελοντές και όσοι εργάζονται στις ΜΚΟ.

Βίτσας: Μέχρι  τις 12 Απριλίου  θα έχει εκκενωθεί  ο Πειραιάς

Στο μεταξύ, λύση μέχρι τα μέσα περίπου του Απρίλη “βλέπει” για τον Πειραιά και τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει το μεγάλο λιμάνι της χώρας ο Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως από την Πέμπτη έχει αρχίσει «ειρηνική επιχείρηση για να αδειάσει ο Πειραιάς».

Εξήγησε πως «έχουν φύγει 312 άνθρωποι για τη Μυρσίνη Λεχαινών. Σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) είναι σε εξέλιξη αντίστοιχη επιχείρηση για να πάνε 1000 άτομα στον Ελαιώνα».

«Με βάση τον προγραμματισμό μέχρι τις 12 Απριλίου το πολύ, εκτιμώ και πολύ πιο σύντομα θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς».

Ο κ. Βίτσας τόνισε πως «λίγο παραπάνω θα χρειαστεί για να αδειάσει η Ειδομένη» ενώ πρόσθεσε πως συνολικά έχουμε «4500 κενές θέσεις σε νέα κέντρα φιλοξενίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα