Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για έργα και επενδύσεις

Σημαντικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς των υποδομών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, μπορεί να προσελκύσει η ελληνική οικονομία μόλις ξεφύγει από το σημερινό καθεστώς αβεβαιότητας.

Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου συνεδρίου «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη», που ξεκίνησαν χθες Δευτέρα 11 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με χαιρετισμό της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, του γενικού γραμματέα Υποδομών του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Δέδε, και του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του ιδίου υπουργείου, Δημήτρη Τζώρτζη.

Το διήμερο αναπτυξιακό-χρηματοδοτικό φόρουμ «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη» είναι το πρώτο υποστηριζόμενο από την Κομισιόν συνέδριο, με επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

 

ΕΛ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: «Τεράστιες ευκαιρίες για τουριστικές επενδύσεις»

Στο χαιρετισμό της στην έναρξη εργασιών του συνεδρίου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, υπενθυμίζοντας ότι ο τουρισμός συμβάλλει στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την κα Κουντουρά «υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις, στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού». Προς την κατεύθυνση αυτή η κα Κουντουρά, σημείωσε ότι ήδη «έχουν ξεμπλοκάρει και προωθούνται επενδύσεις στον τουρισμό, που είχαν καθυστερήσει αναίτια».

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού τόνισε, πως ο στόχος είναι η καθιέρωση της Ελλάδας ως πρωταγωνίστρια χώρα στον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και την εδραίωσή της, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή επισήμανε, την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, με την βοήθεια αρμόδιων φορέων, ώστε να γίνει σύγχρονη και να αποκτήσει ευελιξία. Επίσης, επισήμανε:

-Την προσπάθεια που γίνεται για επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα.
-Τη στόχευση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
-Την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
-Τη δημιουργία νέων «πακέτων τουρισμού».

 

Γ. ΔΕΔΕΣ: «Αναδιάρθρωση θεσμικού πλαισίου για τα έργα»
Την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή, ποιοτικότερων και με πιο αναπτυξιακό προσανατολισμό έργων ανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, που είπε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με το ΤΕΕ, επιστημονικούς και τεχνικούς φορείς, για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Δέδε, η εικόνα που επικρατούσε ήταν ένα τοπίο με «δυσανάλογα μεγάλους πόρους, πλήρη έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και ιεράρχησης των έργων, με «πρόχειρες λύσεις σε πολυάριθμα έργα και προτεραιότητες όχι εκεί που υπήρχε ανάγκη, αλλά εκεί που υπήρχαν ώριμες μελέτες».

Ο γ.γ. Υποδομών προανήγγειλε, επίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας με έργα νέας γενιάς, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση από τον Ιούνιο, των συμβάσεων για τους 5 μεγάλους οδικούς άξονες και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, «με στόχο τη δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος διοδίων, με αναλογική χρέωση».

 

Δ. ΤΖΩΡΤΖΗΣ: «Συνεργασίες τύπου cluster»
Στο δικό του χαιρετισμό, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών, Δημήτρης Τζώρτζης, στάθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα κινητοποιήσουν το πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι δεδομένο ότι υπάρχει στον κλάδο στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά, δεν έχει αποδώσει έργο.
Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική επιμερισμού των έργων του τομέα του σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στη δυνατότητα των συνεργασιών μεταξύ τους, στη λογική του Cluster.

 

ΑΡΓ. ΠΕΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Ποιοτικά τα κριτήρια για την ένταξη έργων στο πακέτο Γιούνκερ»
Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο αναπληρωτής επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης, ο οποίος τόνισε πως το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ σηματοδοτεί μια στροφή της Ευρώπης προς την ανάπτυξη.

Μάλιστα επισήμανε τη ανάγκη ενός ισορροπημένου αναπτυξιακού «τριγώνου», το οποίο σχηματίζουν, τόσο «η δημοσιονομική ισορροπία και οι μεταρρυθμίσεις, όσο και η ανάπτυξη».
Όπως είπε, «για τη χώρα μας θεωρήθηκε ότι υπάρχει κενό στον τομέα των επενδύσεων και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το πακέτο Γιούνκερ». Το σκεπτικό, τόνισε, είναι να υπάρξουν ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις.

Ο κ. Αργ. Περουλάκης εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο, που θα βρίσκεται στην ΕΤΕπ ώστε να αξιολογεί τις προτάσεις.
Όπως είπε το ¾ των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν στις υποδομές και το ¼ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκεπτικό όχι όπως του ΕΣΠΑ, αλλά αντίθετα τον πολλαπλασιασμό επί 15 των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σημείωσε ιδιαίτερα ότι το νέο πακέτο Γιούνκερ δεν λειτουργεί όπως το ΕΣΠΑ και μπορούν να ενταχθούν τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά έργα στον τομέα των υποδομών, όπως επίσης και συμπράξεις και η ποιότητα των χαρακτηριστικών των έργων, είναι το κριτήριο για την ένταξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με τοποθετήσεις περίπου 40 εκπρόσωπων, κορυφαίων επενδυτικών, επιχειρηματικών, κατασκευαστικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών όπως επίσης και ακαδημαϊκών φορέων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα