Πώς θα γίνει ο πόλεμος ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας

Σενάρια τρόμου κάνει το Bloomberg που εστιάζει στην πολύ πιθανή πλέον πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα και τον τρόπο που θα γίνει.

Ειδικότερα, με το παράθυρο να κλείνει γρήγορα για τις ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσουν τον Κιμ Γιονκ Ουν από την απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου εξοπλισμένου με πυρηνική κεφαλή, στρατηγικοί αναλυτές αρχίζουν να αναλύουν τις στρατιωτικές επιλογές του Αμερικανού Προέδρου αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε αυτό το μήνα τη η Βόρεια Κορέα θα συναντηθεί με «φωτιά και οργή» εάν συνεχίσει να απειλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Αφού τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν για τις αυστηρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του Kim Jong Un, η Βόρεια Κορέα επανέλαβε τη στάση της ότι το πρόγραμμά της για πυρηνικά όπλα είναι απαραίτητο για την αποτροπή εισβολής των ΗΠΑ.

Ο στρατός της Πιονγκγιανγκ αύξησε περαιτέρω την ένταση με τη δοκιμή-εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία.

Για τον Tραμπ και τις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές.

1. Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να δοκιμάσουν ένα «χειρουργικό» χτύπημα;

Πιθανότατα δεν θα λειτουργούσε αρκετά καλά.Οι πύραυλοι και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας είναι διασκορπισμένα και κρυμμένα σε όλο το ορεινό τοπίο της χώρας.

Εάν οι ΗΠΑ δεν τα καταστρέψουν όλα, θα αφήσουν περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σεούλ, 38 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή του Τόκιο και δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Ασία ευάλωτους σε επιθέσεις πυραύλων – είτε με συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές.

Ακόμη και αν οι ΗΠΑ κατάφεραν να εξαλείψουν τα πάντα, η Σεούλ θα εξακολουθούσε να είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας.

2. Γιατί ο Κιμ Γιονκ Ουν να χτυπήσει με πυρηνικά;

«Ακόμα και ένα περιορισμένο χτύπημα των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα θα υπήρχε ο κίνδυνος η Πιονγκγιανκ να το εκλάβει ως ένα προπομπό ενός μεγαλύτερου χτυπήματος και να αντιδράσει και να χτυπήσει με τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε ο Jeffrey Lewis, διευθυντής σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών του Middlebury.

Με κάποιο τρόπο, οι ΗΠΑ. θα πρέπει να υποδείξουν τόσο στη Βόρεια Κορέα όσο και στον κύριο σύμμαχο και εμπορικό εταίρο της, την Κίνα, ότι μια χειρουργική στρατιωτική επέμβαση θα είναι περιορισμένη και ότι θα πρέπει να αποφευχθούν πυρηνικά αντίποινα.

3. Είναι η αλλαγή καθεστώτος μια επιλογή;

Η νέα ηγεσία δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε έναν νέο τρόπο σκέψης μεταξύ της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας.
Η παρατεταμένη έκθεση του Kim Jong Un στις δυτικές αξίες, καθώς πήγε σχολείο στην Ελβετία, οδήγησε ορισμένους να σκεφτούν ότι θα μπορούσε να επιλέξει να ανοίξει τη χώρα του στον κόσμο.

Αυτό ίσχυε μέχρι να πάρει την εξουσία στα χέρια του και να αποδείξει ότι αυτό τελικά δεν ίσχυε.Επιπλέον, εάν ο Kιμ Γιονκ Ουν μπαίνει στο στόχαστρο των ΗΠΑ, για να απομακρυνθεί από την εξουσία, τότε η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να απομακρύνει και την ελίτ που τον περιστοιχίζει, μεγαλώνοντας κατά πολύ τη λίστα με τα άτομα που θα έπρεπε να «απομακρυνθούν».

Η Κίνα, φοβούμενη τόσο την κρίση των προσφύγων όσο και τα στρατεύματα των ΗΠΑ στα σύνορά της, θα προσπαθήσει πιθανότατα να στηρίξει το υπάρχον καθεστώς.

4. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι η καλύτερη επιλογή για τις ΗΠΑ;

Μια πλήρης εισβολή θα ήταν απαραίτητη για την ταχεία καταστροφή του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας καθώς και των πυραυλικών και πυρηνικών της προγραμμάτων.

Ωστόσο, οποιαδήποτε σημάδια μιας επικείμενης επίθεσης, όπως η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, η κινητοποίηση των στρατευμάτων της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας και η εκκένωση των Αμερικανών πολιτών στην περιοχή – θα μπορούσε να αναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να επιτεθεί προληπτικά.Η Κίνα και η Ρωσία μπορεί επίσης να εμπλακούν.

«Πραγματικά, ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε ο John Delury, επίκουρος καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Νότιας Κορέας. «Όταν κάνει κάποιος την ανάλυση κόστη-οφέλη, βλέπει ότι είναι παραφροσύνη.»

5. Πώς μπορεί να αντιδράσει η Βόρεια Κορέα;

Η πιο άμεση αντίδραση θα ήταν πιθανώς μαζική επίθεση με δυνάμεις πυροβολικού κατά της Σεούλ.Οι βορειοκορεατικές εγκαταστάσεις πυροβολικού κατά μήκος των συνόρων μπορούν να ενεργοποιηθούν ταχύτερα από τα αεροσκάφη ή τα πλοία και τους μεγαλύτερους βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν τις περιοχές της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας ή των ΗΠΑ στην περιοχή με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.

Οι χώρες αυτές διαθέτουν συστήματα βαλλιστικής-πυραυλικής άμυνας, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα καταρρίψουν όλους τους πυραύλους.

Η Ιαπωνία έχει αρχίσει να δίνει συμβουλές στους πολίτες της σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που ένας πύραυλος εκτοξευτεί κατά της χώρας, ουσιαστικά να σπέυσουν προς τα καταφύγια.

Αν και δεν είναι σαφές εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να χτυπήσει με επιτυχία τις πόλεις των ΗΠΑ όπως το Ντένβερ και το Σικάγο με βαλλιστικούς πυράυλος ICBM, είναι εξίσου άγνωστο αν τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ μπορούν να τους καταστρέψουν.

6. Ποιες θα ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις εάν ξεσπάσει ο πόλεμος;

Η Νότια Κορέα αντιπροσωπεύει περίπου το 1,9% της παγκόσμιας οικονομίας και φιλοξενεί εταιρείες όπως η Samsung Electronics Co. και η Hyundai Motor Co.

Η σοβαρή πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω του πολέμου στη χερσόνησο θα προκαλέσει εκτεταμένο φόβο στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο – και αυτό είναι χωρίς την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας έναντι του γείτονά της.

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα υποστούν επίσης τεράστιο σοκ βραχυπρόθεσμα, με τους επενδυτές να στρέφονται προς ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ και το ελβετικό φράγκο.

«Η ανθρωπιστική κρίση και η οικονομική ανασυγκρότηση της Κορεατικής Χερσονήσου μετά από μια πυρηνική σύγκρουση θα απαιτούσε διεθνούς συνεργασίας μεγάλης κλίμακας υπό την ηγεσία της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανόν να διαρκέσει μια δεκαετία για την ανοικοδόμηση της οικονομίας», σύμφωνα με στον Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγου Ασίας-Ειρηνικού για την IHS Markit.

7. Τι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι;

Πολλοί αναλυτές λένε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν συνομιλίες για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Το να μη καταφέρει η Βόρεια Κορέα να αποκτήσει θερμοπυρηνικό όπλο ή πιο εξελιγμένους πυραύλους στερεών καυσίμων είναι ένας στόχος που αξίζει να επιδιωχθεί, σύμφωνα με τον Lewis.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους να προσφέρουν κάτι ως ανταμοιβή για να προσελκύσουν τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Lewis προτείνει ότι μια ανταμοιβή θα μπορούσε να είναι η αποκλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ γύρω από τη Βόρεια Κορέα.

Το ζήτημα του τι μπορεί να προσφερθεί στους Βορειοκορεάτες «είναι μια συζήτηση που πρέπει να συμβαίνει τόσο με το κοινό, όσο και με το Κογκρέσο και με τους Βορειοκορεάτες, αντί να έχει αυτή τη φανταστική συνομιλία για σενάρια πολέμου», δήλωσε ο Delury.»Η ρεαλιστική επιλογή είναι μη διπλωματική λύση.Και αυτό θα απαιτήσει πολλές συνομιλίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα