Πώς θα δημιουργηθούν 350.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 12 χρόνια

Τις προτάσεις της για το  πώς θα δημιουργηθούν 350.000 θέσεις εργασίας ως το 2030 κατέθεσε ο ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, διαΝΕΟσις που προτάσσει τη μείωση φόρων και εισφορών, τη ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αλλά και έναν συμβιβασμό για τα πλεονάσματα ως το 2022 για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το βιώσιμο χρέος.

Όπως τονίζει, οι «πέντε δράκοι» που κρατούν φυλακισμένη την ελληνική οικονομία είναι το δυσβάσταχτο χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και το διπλό πρόβλημα της πολυνομίας/κακονομίας.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν

1. Την επίτευξη ενός συμβιβασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί
κατά την περίοδο 2019-2022. Σύμφωνα με την πρόταση, η χώρα θα πρέπει να διεκδικήσει τη δυνατότητα ένα 2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών κάθε χρόνο, τουλάχιστον μέχρι το 2029.

2. Τη ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των συνολικών εισφορών (από 27% σε 19%) και με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Νέου Συστήματος Συντάξεων που θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο ταμείο κύριων συντάξεων, ένα πλήρως κεφαλαιοποιημένο ενιαίο ταμείο επικουρικών συντάξεων και προαιρετικά επαγγελματικά ταμεία συντάξεων.

3. Την απλοποίηση της φορολογίας με ενοποίηση και μείωση συντελεστών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ενιαίος συντελεστής 20% στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, φορολογία εισοδήματος από 20% έως 30% για τα φυσικά πρόσωπα και τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενιαίο ΦΠΑ 20% (και χαμηλό 10%) και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

10 αναμενόμενα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης

1. Μείωση του χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

2. Ένα δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που εξασφαλίζει επαρκή κάλυψη στους ασφαλισμένους και αντιμετωπίζει τους πολίτες ισότιμα.

3. Δημιουργία αποθεματικών τουλάχιστον €50 δισ. στην πρώτη δεκαετία λειτουργίας του συστήματος.

4. Μειωμένη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις συντάξεις, και μηδαμινή από το 2045 και μετά.

5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και τόνωση της απασχόλησης.

6. Μείωση του φορολογικού βάρους μισθωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

7. Δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2030.

8. Μείωση της ανεργίας στο 7,1% μέσα σε 10 χρόνια.

9. Πραγματική αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών και ενίσχυση της ρευστότητας
στην αγορά.

10. Ενθάρρυνση νέων επενδύσεων και νέων εξαγωγικών δραστηριοτήτων για τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα