Πώς θα κερδίσετε 200 ευρώ από το πετρέλαιο θέρμανσης

Κερδισμένοι κατά 200 ευρώ μπορείτε να βγείτε από το πετρέλαιο θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα, στα 850 ευρώ το χιλιόλιτρο έναντι 1.050 ευρώ πέρυσι, αναμένεται να είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου, στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμείνει στα περυσινά επίπεδα (23 λεπτά ανά λίτρο).

Δηλαδή, θα είναι κατά 200 ευρώ φθηνότερο, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται καθόλου το πιθανό επίδομα θέρμανσης. Τώρα ανάλογα με το σενάριο που θα υιοθετηθεί (περικοπή κατά 50% του επιδόματος ή οριζόντια μείωση του ΕΦΚ στα 0,06 ευρώ το λίτρο) η τιμή αναμένεται να πάει είτε στα 680 ή στα 640 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Η τουλάχιστον κατά 20% φθηνότερη τιμή οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και δίνει ελπίδες στον κλάδο των πετρελαιοειδών για ανάκαμψη, με δεδομένο ότι η θετική πορεία που είχε ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει ανατραπεί και η αγορά βρίσκεται πλέον σε αρνητικό πρόσημο.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το καθεστώς που θα ισχύσει εφέτος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο κατά την περυσινή περίοδο ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου για τους δικαιούχους όλης της χώρας, με διαφοροποίηση της επιδοτούμενης ποσότητας ανάλογα με την κλιματική ζώνη. Η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει περιορισμό του σχετικού κονδυλίου κατά 50% και τα βασικά σενάρια είναι δύο.

Το πρώτο αναφέρει ότι αν το επίδομα παραμείνει στα 35 λεπτά και περιοριστούν οι δικαιούχοι με την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων τότε η τιμή του πετρελαίου με την επιδότηση πέφτει στα 50 λεπτά το λίτρο. Το δεύτερο εκτιμά ότι αν μειωθεί κατά 50% το ύψος της επιδότησης χωρίς να αλλάξουν τα κριτήρια για τους δικαιούχους, τότε η τιμή με την επιδότηση πέφτει στα 68 λεπτά.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σενάριο, αυτό της κατάργησης του επιδόματος θέρμανσης σε συνδυασμό με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 6 λεπτά το λίτρο. Στην περίπτωση αυτή η λιανική τιμή του πετρελαίου για όλους τους καταναλωτές πέφτει στα 64 λεπτά το λίτρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα