Πώς θα λειτουργήσει ο επαγγελματικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός

Την εμφάνισή του κάνει το επόμενο διάστημα ο ειδικός ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός  αφού το μόνο που απομένει  είναι  το «ΟΚ» από τους δανειστές για να περιληφθεί από την κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου για το πλαστικό χρήμα. Το υπουργείο Οικονομικών και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης περιέγραψε στην Ολομέλεια της Βουλής τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαραταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε πως «η δημιουργία του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού είναι διττός.

Από την μια να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις σε μια πολύ δύσκολη περίοδο καθώς «καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που έχουν στα θέματα τα φορολογικά και τα οικονομικά και τα προβλήματα που τους δημιουργεί η διαδικασία των κατασχέσεων λογαριασμών από τις Εφορίες, από τα ασφαλιστικά ταμεία ή από τις τράπεζες και πραγματικά ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Και δεύτερον, να επεκτείνουμε τις ηλεκτρονικές, τις ψηφιακές συναλλαγές, όσο γίνεται περισσότερο ώστε να έχουμε καλύτερες εισπράξεις ως Δημόσιο, να εξοικονομήσουμε ελεγκτικό προσωπικό, αλλά και για να αυτοματοποιήσουμε πάρα πολλές ελεγκτικές διαδικασίες που θα μπορούν να γίνονται αυτόματα όταν θα προχωρήσουν οι ηλεκτρονικές, ψηφιακές συναλλαγές».

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται εδώ και πολλούς μήνες σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς όπως η ΕΣΕΕ, το υπουργείο Οικονομικών είπε ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης είναι «να δημιουργηθεί ένας ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός, ο οποίος να έχει εισροές, μετρητά του επιχειρηματία για πληρωμή κάποιας υποχρέωσης, να έχει εισροή ό,τι έχει το POS, να έχει εισροή και ό,τι έρχεται μέσω διαδικτύου και από αυτόν τον λογαριασμό να έχει εκροές μόνο πάλι ό,τι χαλάει ο επιχειρηματίας με την κάρτα του, ό,τι πληρώνει για συναλλαγές μέσω διαδικτύου και από αυτόν τον λογαριασμό να πληρώνονται αυτόματα με πάγιες εντολές μισθοδοσία, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ.

Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μη δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα, στο να μπορούν οι επιχειρηματίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και θα δώσει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να έχει ξεκαθαρίσει ένα μεγάλο πεδίο από τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και να μπορούν ν’ ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις καλύτερα και να κάνουμε κι εμείς καλύτερο προγραμματισμό.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως η θέσπιση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού «δεν προβλέπει καμία εξαίρεση από τον λογαριασμό. Θα αφορά τους πάντες αυτός ο λογαριασμός. Και δεν προβλέπει εξαίρεση, διότι οι εξαιρέσεις δημιουργούν και διάφορες άλλες παρενέργειες που εν χρειαζόμαστε» Κάνουμε είπε διάφορες ακόμα επεξεργασίες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και στον συνολικό σχεδιασμό που έχουμε στα θέματα της φορολογίας θα φέρουμε και νέα νομοσχέδια και θα έχουμε και νέες αλλαγές» και πρόσθεσε «είμαστε σχεδόν κοντά στο τέλος. Νομίζω ότι οριστικοποιείται πλέον αυτή η υπόθεση σε επίπεδο διαπραγματεύσεων και θα μπορούμε πολύ σύντομα να ανακοινώσουμε τις τελικές ρυθμίσεις που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο θα φέρουμε άμεσα στη Βουλή. Είμαστε σε καλό δρόμο».

Επιτρέψτε κι ένα σχόλιο εδώ λόγω της επικαιρότητας. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την απροσδόκητη αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις μας δίνει τη δυνατότητα για καλύτερους σχεδιασμούς, γιατί κανένας δεν περίμενε αυτό το «δώρο» των 240.000.000 ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση για καλύτερους σχεδιασμούς και για καλύτερη διαχείριση των οικονομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα