Πώς ο Σόιμπλε «ακύρωσε» το μίνι Eurogroup για το ελληνικό χρέος

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πάλι τον τελευταίο λόγο. Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζοντανγια την  ερχόμενη Παρασκευή όπου  αναμένονταν να διεξαχθεί μίνι Eurogroup των πέντε  υπουργών Οικονομικών των «ισχυρών» της Ευρωζώνης (οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας) με εκπροσώπους του ΔΝΤ, με επίκεντρο την Ελλάδα και την ελάφρυνση του χρέους, στην έδρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, το Βερολίνο, τελικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Tι τον εξόργισε

Ο τσάρος της Οικονομίας της Γερμανίας έδρασε και πάλι και με δική του πρωτοβουλία είπε «ΝΕΙΝ» στη διεξαγωγή  της Συνόδου. Τι τον ανάγκασε όμως  να ακυρώσει  την συνάντηση στην οποία ενδεχομένως να συμμετείχε και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Σόιμπλε αντέδρασε έντονα στην πρωτοβουλία που πήραν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν για την σύγκληση του μίνι Eurogroup στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς θεώρησε ότι τα στελέχη των Βρυξελλών προσπαθούν να επηρεάσουν τα γεγονότα, ενώ η γερμανική πλευρά δεν έχει αποφασίσει εάν θέλει να «ενδώσει» στο ελληνικό αίτημα για του χρέους. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν  απαντήσει θετικά οι περισσότεροι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και το ΔΝΤ το οποίο άλλωστε πιέζει για μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό χρέος, ώστε να συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Έτσι, κι ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχε συγκεκριμένη ανακοίνωση για την διεξαγωγή του Washington Group η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε την σύγκληση του εν λόγο οργάνου λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κα Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν (Friederike von Tiesenhausen) η τελευταία διέψευσε  δημοσίευμα της εφημερίδας “Süddeutsche Zeitung”, για έκτακτη σύνοδο πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ, την Παρασκευή στο Βερολίνο, με αντικείμενο την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα