Πώς ο Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει το προσφυγικό στη διαπραγμάτευση για το χρέος

Το χρέος της Ελλάδα αποτελεί το μεγάλο «βραχνά» για τη χώρα και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να προχωρήσει στην αναδιάρθρωσή του.

Εδώ και καιρό λέγεται, εικάζεται ή, τέλος πάντων, φημολογείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση για να πιέσει τους δανειστές ως προς το θέμα του χρέους. Μια απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα δίνει η Bild.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα κάνει επίσημο αίτημα στην Κομισιόν και τα ευρωπαϊκά κράτη και θα ζητεί «κούρεμα» χρέους ή έστω κάποιες σημαντικές διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του.
Ως ανταπόδοση, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έκανε. Αν και προς τα έξω οι κυβερνητικοί κύκλοι δεν θέλουν να διαφανεί ότι η Αθήνα εκμεταλλεύεται την προσφυγική κρίση.

Μόλις την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι τα δύο θέματα δεν πρέπει να συγχέονται και ότι η Ελλάδα θα λάβει, έτσι κι αλλιώς, πρόσθετη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Μιλώντας στην Bild, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παραδέχθηκε πως «είναι λογικό, κάτω από αυτές τις δραματικές συνθήκες που βιώνουμε με το μεταναστευτικό, να ζητήσουμε επιπλέον οικονομική ευελιξία και μεγαλύτερη προσαρμογή. Ωστόσο, είναι θέμα του πρωθυπουργού πότε και με ποιον τρόπο θα το ζητήσει».

Το θέμα είναι κάτω από ποιες συνθήκες θα κινηθεί η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ, και πώς θα χρησιμοποιηθεί η προσφυγική κρίση ως άλλοθι, έτσι ώστε να προωθηθεί το θέμα του χρέους. Υψηλόβαθμος διπλωμάτης των Βρυξελλών εξήγησε στην Bild: «Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να κάνει τους δανειστές -ειδικά τη Γερμανία- να αποδεχθούν μια αλλαγή στους όρους αποπλωρωμής του χρέους (με προϋπόθεση πάντα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις), λόγω της προσφυγικής κρίσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα