“Πώς παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ”

Τις τρεις ερωτήσεις που κατέθεσε στην Κομισιόν για την «ομηρία» 2.000.000 καταναλωτών και την πιθανή απόλυση περισσότερων από 3.000 εργαζομένων της νέας «Μικρής ΔΕΗ», καθώς και την πώληση των δικτύων της Επιχείρησης σε hedge funds παρουσίασε σε συνάντηση στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με το προεδρείο της ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης.

Ο ίδιος έθεσε στην Κομισιόν ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης και παραβίασης της οδηγίας 2009/72 εξαιτίας της υποχρεωτικής μεταφοράς του 30% των καταναλωτών της ΔΕΗ στην νέα «Μικρή ΔΕΗ» και της απαγόρευσης αλλαγής εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο για το σπάσιμο της Επιχείρησης ουσιαστικώς απαγορεύεται στους πελάτες της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ» να αλλάξουν πάροχο σε αντίθεση με ό, τι προβλέπεται από το άρθρο 3 παρ. 5 της οδηγίας 2009/72, σύμφωνα με το οποίο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δικαίωμα να αλλάζουν εφόσον το επιθυμούν εταιρεία μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Επιπλέον, ο κ. Αρσένης έθεσε ζήτημα παραβίασης της οδηγίας 2001/23 που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση πώλησης μίας επιχείρησης ή τμήματός της. Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ» καταργούνται όλες οι εργασιακές συμβάσεις των εργαζομένων που μεταφέρονται στη νέα εταιρεία και ο νέος ιδιώτης ιδιοκτήτης θα είναι ελεύθερος ακόμα και να τους απολύσει.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κάλεσε, επίσης, την Κομισιόν να πάρει θέση στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καθώς κατά παρέκκλιση των τεχνικών κριτηρίων που τίθενται για την προεπιλογή των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς τού δικτύου των πυλώνων της ΔΕΗ ακόμη κι από επενδυτή που δεν διαθέτει καμία εμπειρία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως «hedge funds» ή «offshore» εταιρείες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα