Π. Ρήγας: Απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας

Την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας από τους  πλειστηριασμούς ζήτησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας με δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ FM.

«Στη συγκυρία που βρισκόμαστε, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε ρύθμιση που προστατεύει απόλυτα και χωρίς αστερίσκους την πρώτη κατοικία των ανθρώπων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν, εξαιτίας της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων, να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν πάρει… Χωρίς να έχουμε προσδιορίσει με ακρίβεια το χρόνο, λέω να προστατευθεί για ακόμα δύο χρόνια και μετά να το ξαναδούμε, ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν» δήλωσε.

Συμπλήρωσε, ωστόσο  πως όποιος μπορεί να πληρώσει τα δάνειά του και δεν το κάνει, δεν έχει ανάγκη προστασίας.

«Διότι τότε, δεν θα προστατεύσουμε αυτόν που έχει πραγματικά ανάγκη. Επιπλέον, θα λοιδορήσουμε και θα προσβάλλουμε για μία ακόμη φορά τους οκτώ στους δέκα, δηλαδή αυτούς που με πόνο στην καρδιά και στην τσέπη καταφέρνουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους», εξήγησε.

Παράλληλα εξέφρασε την ευχή να μην επικρατήσει ο παραλογισμός στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα.

«Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο παραλογισμός δεν θα κυριαρχήσει» τόνισε και πρόσθεσε πως «μπορεί πάλι να υπάρξει μια ανανέωση, με το νέο μοντέλο και τρόπο προστασίας, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή με μια διάταξη που θα έρθει έγκαιρα στη Βουλή. Η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή της σε όλα».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα των απολύσεων, είπε πως «και εδώ, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Αυτό είναι ένας δογματισμός και δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τα τελευταία ίχνη της προστασίας που υπάρχει στην εργασία και θα υπάρχει ένας θεσμός, είτε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) είτε τα δικαστήρια, που θα αξιολογούν κατά περίπτωση το όριο των απολύσεων. Δεν μπορεί, όμως, να υπάρξει μια γενική κατάργηση του ορίου απολύσεων σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα».

Ερωτηθείς τέλος  αν το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί τις αλλαγές που προωθεί στον «Καλλικράτη» το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε: «Σε καμία περίπτωση. Είμαστε κάθετοι και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το δεχθούμε και θα παρακαλούσαμε να μην ακούμε πράγματα όπως “θα το φέρω στη Βουλή και όποιος το ψηφίσει”. Δεν λειτουργεί η κυβέρνηση μ΄ αυτόν τον τρόπο και ο κ. Μιχελάκης λοιπόν, πρέπει να ξέρει ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ συγκεκριμένη και ξεκάθαρη και θέση της πλειοψηφίας της Αυτοδιοίκησης, όπως αποτυπώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο. Για εμάς, το ξήλωμα του “Καλλικράτη” είναι casus belli. Δεν το συζητάμε!».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα