«Ρίζες» Μπαλτάκου στη… γαλάζια πολυκατοικία

Ο Τάκης Μπαλτάκος ποτέ δεν έκρυψε πως ο Στρατός, η Αστυνομία και η Εκκλησία είναι γι’ αυτόν τα θεμέλια του έθνους. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικού κόμματος με το όνομα «Ρίζες», ανάλογα βέβαια και με τις πολιτικές εξελίξεις.

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Ο Μανιάτης δικηγόρος, ένας αξιοπρεπής και επίμονος άνθρωπος, ποτέ δεν σταμάτησε να πιστεύει πως αυτό το 16,5% που καταγράφηκε στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, μπορεί να «επαναπατριστεί». Ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ετοιμάζει την πολιτική αυτή κίνηση θέλοντας να εκμεταλλευτεί τον αναβρασμό που επικρατεί σε Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητους Έλληνες, ΛΑΟΣ, αλλά και στο κόμμα που ίδρυσαν οι Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Ζώης. Αναλυτές εκτιμούν πως στόχος του είναι να αντλήσει ψηφοφόρους από αυτήν τη «δεξαμενή» και να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα, με τις «Ρίζες» να γίνονται γέφυρα για τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά.

Ο ίδιος ο κ. Μπαλτάκος, άλλωστε, έχει δηλώσει πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη σταδιοδρομία του στη δικηγορία και δεν τον ενδιαφέρει να κάνει… καριέρα ως πολιτικός. Κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτό που, κινούμενος παρασκηνιακά, δεν μπόρεσε να επιτύχει, θα επιχειρήσει τώρα να φέρει εις πέρας με το νέο κόμμα που έχει στα σκαριά: να διεισδύσει στην εκλογική βάση Χ.Α., ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ κ.ά., και να προσφέρει υπηρεσίες στη «γαλάζια» παράταξη – την οποία νιώθει «σπίτι» του. Από κοντά και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κινούμενη άμμος

Σε καθεστώς μείζονος εσωκομματικής κρίσης, βρίσκονται εσχάτως τα πολιτικά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ορισμένα δε από αυτά και σε φάση αποσύνθεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, που μετά το πολιτικό και ηθικό χτύπημα που υπέστη ο πρόεδρος, Γιώργος Καρατζαφέρης, έχασε τις όποιες πιθανότητες είχε να βρεθεί ξανά στη Βουλή – όταν γίνουν εθνικές εκλογές. Η υπόθεση με τις off shore, ακόμα κι αν δεν πάει φυλακή, ήταν το πολιτικό «τέλος» του κ. Καρατζαφέρη, με τις «Ρίζες» να προσβλέπουν σε αυτό το 2,8% που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές ο ΛΑΟΣ.

Την ίδια ώρα, σε φάση αποσύνθεσης βρίσκονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τις κραυγές του Πάνου Καμμένου να πείθουν πλέον όλο και λιγότερους. Σημαντικό πλήγμα είναι η αποχώρηση της μαχητικής Ραχήλ Μακρή, η οποία είχε χτίσει ένα εκλογικό κοινό γύρω της, ενώ μέχρι στιγμής δεν δείχνει να του «βγαίνει» και η υπόθεση με την απόπειρα(;) δωροδοκίας της Σταυρούλας Ξουλίδου από τον Βορειοηπειρώτη, Γιώργο Σούκουρη. Δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταία μηνών, οι ΑΝΕΛ είναι οριακά εντός Βουλής, ενώ σε ορισμένες είναι και εκτός! Μάλιστα, όσο ο κ. Καμμένος δεν προτείνει πολιτική, αλλά επιμένει σε αόριστες καταγγελίες, τόσο πληθαίνουν οι φωνές από πολίτες που απαξιώνουν το κόμμα χαρακτηρίζοντας τους «ψεκασμένους». Με δεδομένο το έντονο εθνικό στοιχείο που προβάλει ο Τάκης Μπαλτάκος για τον πολιτικό φορέα που ετοιμάζει, εύλογα φτάνει κανείς στο συμπέρασμα πως προσδοκά πολλά από τους απογοητευμένους της Χαροκόπου.

Γρίφο αποτελεί η Χρυσή Αυγή, καθώς δημοσκοπικά κινείται μεταξύ 3ης και 5ης θέσης, ωστόσο τα ποσοστά της είναι μειωμένα και με σχεδόν τη μισή Κοινοβουλευτική Ομάδας της στη φυλακή, δύσκολα αυτά θα πάρουν ξανά την ανηφόρα. Πολλώ δε μάλλον, όταν ακόμα και το σχέδιο μετάλλαξης σε ένα πιο «σοβαρό» κόμμα απέτυχε, λόγω και του εγκλεισμού του Ηλία Κασιδιάρη που επιχείρησε να το κάνει. Οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ φασίστες. Αρκετοί όμως είναι αυτοί που έβλεπαν στον Λαϊκό Σύνδεσμο στοιχεία εθνικοσοσιαλισμού και γοητεύονταν από αυτά, όμως για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα. Και αυτό είναι κάτι που ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης γνωρίζει καλά και θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί…

Δεν θέλει να πλήξει τη Ν.Δ.

Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των προθέσεων του για τις «Ρίζες», ο Τάκης Μπαλτάκος έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει κακό στη Νέα Δημοκρατία. «Υπάρχει ετοιμότητα, αλλά μας απασχολεί η σκοπιμότητα» για την ίδρυση του νέου κόμματος, επαναλαμβάνει ο Μανιάτης δικηγόρος, ενώ επιμένει στις απόψεις που είχε και όταν ήταν στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης: ότι, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία πλήττεται από διαρροές ψηφοφόρων της προς τα δεξιά.

Επιχειρηματολογεί, μάλιστα, λέγοντας ότι αν το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα μπορούσε να «επαναπατρίσει» το 16,5% που στις τελευταίες ευρωεκλογές επέλεξε τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και τον ΛΑΟΣ, όχι μόνον δεν θα ήταν δεύτερο κόμμα, αλλά θα διεκδικούσε την αυτοδυναμία και δεν θα ήταν υποχρεωμένο να συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν ή ανήκαν στον δικό μας χώρο και επειδή δεν θέλουν να ψηφίσουν το Α ή το Β κόμμα σκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Εμάς δε μας αρέσει αυτό. Είναι κάτι που ο κόσμος δεν το σκέφτεται», δήλωσε ο κ. Μπαλτάκος.

Τέλος, αξίζει να παραθέσουμε την αποστροφή του στο ερώτημα δημοσιογράφων για το εάν επικοινωνεί ακόμα με τον πρωθυπουργό: «Ξέρω τι κάνει, ξέρει τι κάνω», απάντησε με νόημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα