Ρίχτερ στη Θέμιδα…

Πολλούς… μουσαφίρηδες είχε αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το απόγευμα της Τετάρτης είδε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με μοναδικό θέμα της ατζέντας –τι άλλο;– τη διένεξη της εκκλησίας με το υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των θρησκευτικών. Την Πέμπτη ήταν η σειρά των προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων, Βασιλικής Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκης Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκου Σακελλαρίου (Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) να περάσουν το κατώφλι του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Κι αν στη συνάντηση της Τετάρτης η υποχώρηση της κυβέρνησης σφραγίστηκε με την κομψή ατάκα του επικεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας ότι «λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις», το αντίστοιχο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τους δικαστές μάλλον δημιούργησε περισσότερες… παρεξηγήσεις, καθώς οι υποσχέσεις για ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων –ενώ είναι «ανοιχτή» η απόφαση της Θέμιδας για τις τηλεοπτικές άδειες– προκάλεσε συνειρμούς και όχι μόνο. Η συνάντηση Τσίπρα – δικαστικών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στα πολιτικά κόμματα.

«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή. Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται», υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία.

Δεν γίνεται να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης με θέματα μισθολογικά για τα οποία είναι αρμόδιες οι δικαστικές Ενώσεις, σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν συνδικαλιστικές ενώσεις» είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θεόδωρος Παπανδρέου τόνισε πως «τελικά ο κ. πρωθυπουργός δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα στις καθημερινές παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από τους χειρισμούς του κ. πρωθυπουργού και τα όποια προσχήματα μόνο πανικό προδίδουν».
Τέλος, το Ποτάμι έκανε λόγο για τριτοκοσμικό καθεστώς τονίζοντας ότι «η Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς».

Επικίνδυνες «δονήσεις»
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μόνιμος «θαμώνας» των κτιρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων ή να είναι δικαστικός λειτουργός για να νιώσει τα ρίχτερ που τον τελευταίο καιρό δονούν τα θεμέλια της Δικαιοσύνης. Τελευταίο κρούσμα οι εκκωφαντικές παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από το συνδικαλιστικό τους όργανο – την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ανώτατου δικαστηρίου.

Αιτία της αντίδρασής τους ήταν η ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τα όσα επακολούθησαν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η αναβολή της διάσκεψης
Την περασμένη Παρασκευή (30/9) συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ προκειμένου να εξεταστεί η συνταγματικότητα ή μη του τρόπου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που δημοπράτησε η κυβέρνηση. Ωστόσο πριν καν περάσει μία ώρα, η συνεδρίαση διακόπηκε εξαιτίας –όπως λένε οι πληροφορίες– του τεταμένου κλίματος και της έντονης αντιπαράθεσης που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του προέδρου του δικαστηρίου Νίκου Σακελλαρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣτΕ διέψευσε (εμμέσως) τις πληροφορίες περί κόντρας με τους δικαστές, εξηγώντας σε ανακοίνωση του ότι η ματαίωση της διάσκεψης κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας «του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών».

Κάπου εδώ ξεκινάει ο εμφύλιος στο ΣτΕ, καθώς Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ανώτατου δικαστηρίου σε άλλη ανακοίνωση που φέρει τις υπογραφές του προέδρου της, Ευθύμιου Αντωνόπουλου, και του γενικού γραμματέα, Ιωάννη Παπαγιάννη, διέψευδε κι αυτή με τη σειρά της τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΣτΕ και μελών του δικαστηρίου για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

«Σύμφωνα με την από 30.9.2016 ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» υπογραμμιζόταν στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Casus belli και παραιτήσεις με σοβαρές καταγγελίες
Η παραπάνω τοποθέτηση αποδείχθηκε casus belli για δύο από τους αντιπροέδρους του ΣτΕ, την κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και τον κ. Χρήστο Ράμμο, που οδηγήθηκαν στην απόφαση να παραιτηθούν από μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου τους, συνοδεύοντας τον… ακτιβισμό τους με σοβαρές καταγγελίες.

Αφού χαρακτήρισαν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση τους ως «μέγα ατόπημα» οι δύο παραιτηθέντες αντιπρόεδροι κατήγγειλαν ότι συνέβησαν πρωτόγνωρα πράγματα στο ΣτΕ, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ένωση «μετατράπηκε ουσιαστικά σε γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣτΕ», ενώ παράλληλα παραγνώρισε το θεσμικό της ρόλο και «εξέφρασε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πως δηλαδή, υπό ποιες συνθήκες και για ποιο πραγματικά λόγο διακόπηκε μια διάσκεψη), ούτε ανήκει στις αρμοδιότητες της».

Τέλος η κα. Σακελλαροπούλου και ο κ. Ράμμος κατήγγειλαν ότι η αναβολή της διάσκεψης δεν είναι τίποτα άλλο από «αρνησιδικία».

Μπαρούτι…
Η παράθεση των γεγονότων αποδεικνύει ότι στο βασίλειο της Δανιμαρκίας το κλίμα μπορεί να μην είναι σάπιο –όπως ισχυριζόταν στον «Άμλετ» ο Σαίξπηρ–αλλά είναι σίγουρο πως η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπροστά μας δεν έχουμε μόνο τη δικαστική ετυμηγορία για τις τηλεοπτικές άδειες. Η Θέμιδα βρίσκεται πιθανότατα μπροστά σε νέες εκλογές για την ανάδειξη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, καθώς στον πρόσφατα εκλεγέντα (με ποσοστό άνω του 48% και έχοντας απέναντί του δύο συνδιεκδικητές), Ισίδωρο Ντογιάκο, επιδόθηκε την περασμένη Τρίτη η απόφαση πειθαρχικής καταδίκης που τον οδηγεί σε έκπτωση από τη θέση του.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που έγκυροι συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ την χαρακτήρισαν ως κίνηση υψηλού ρίσκου από την πλευρά της ηγεσίας της δικαιοσύνης καθώς όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές ο Ισ. Ντογιάκος είχε ζητήσει και είχε λάβει την άδεια του Αρείου Πάγου για να κατέλθει στις εκλογές (δεν κατέβηκε χωρίς την άδεια της ηγεσίας της δικαιοσύνης), ενώ παρουσία όλων των εισαγγελέων εφετών που μετείχαν στην Ολομέλεια, που ψήφισε για την επιλογή νέου προϊσταμένου, έδωσε ενώπιον όλων τη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι αν εκλεγεί δεν θα εκπέσει διότι θα υπάρξει προς τούτο νομοθετική ρύθμιση.

Θυμίζεται ότι την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του κ. Ντογιάκου είχε εκκινήσει η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Βασιλική Θάνου, η οποία, αφενός μεν είχε θέσει ζήτημα νομιμότητας ως προς την εκλογή του (την πρώτη φορά) ως διευθύνοντος της Εισαγγελίας, αφετέρου δε ζητούσε να ελεγχθεί γιατί ο Ντογιάκος αντιδρώντας στην απόφαση Θάνου είχε δρομολογήσει τη σύγκληση Ολομέλειας με θέμα «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών».

Συνδέοντας, δε, την περίπτωση Ντογιάκου με τα όσα κατήγγειλαν οι δύο αντιπρόεδροι του ΣΤΕ οι μπαρουτοκαπνισμένοι περί τα δικαστικά ζητήματα αναρωτιούνται ακόμη και για την ουσία της πρωτοβάθμιας «τιμωρίας» του εισαγγελέα με απλή επίπληξη. Λένε δηλαδή εν είδη αστεϊσμού ότι «αν για τη λέξη “εξωθεσμική” ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας θεωρήθηκε ότι πρόσβαλε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και γι’ αυτό καταδικάστηκε σε στέρηση μισθού για 40 ημέρες, αν είχε ισχυριστεί αυτά που κατήγγειλαν η Σακελλαροπούλου και ο Ράμμος θα τον έβαζαν να περπατήσει σε αναμμένα κάρβουνα και μετά θα τον μαστίγωναν στην πλατεία Συντάγματος;».

Δεν τον λένε… Μπάγια
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο Ισ. Ντογιάκο δεν έχει το… δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα, όπως είχε ισχυριστεί πριν από αρκετά χρόνια για μία παρόμοια περιπέτεια του ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Σωτήρης Μπάγιας

Ήταν 2008 όταν ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κονταξής, άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του Σ. Μπάγια, κατόπιν σχετικής παραγγελίας για έρευνα από τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά. Η δίωξη αφορούσε την κατηγορία της προσβολής του κύρους της δικαιοσύνης, καθώς σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Μπάγιας σε ημερήσια εφημερίδα έκανε λόγο για άδικες αποφάσεις του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, καθώς και για αδράνεια και καθυστέρηση στην υπόθεση των υποκλοπών.

Κατόπιν αυτών ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων παραπέμφθηκε στο 7μελές πειθαρχικό συμβούλιο, στο οποίο παρουσιάστηκε προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την κριτική που άσκησε δημοσίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ρεπορτάζ της εποχής αναφέρουν ότι επί 3,5 ώρες ο Μπάγιας «βομβαρδίστηκε» από τις ερωτήσεις των αεροπαγιτών κι εκείνος υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του, ως πολίτη αλλά και ως εισαγγελικού λειτουργού, να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. «Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμά μου από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, αλλά και από το ίδιο το Σύνταγμα της πατρίδας μου» είπε μεταξύ άλλων. Η κατάληξη; Ο Σ. Μπάγιας μπήκε στο Δικαστικό Μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας «απειλούμενος» είτε με επίπληξη, είτε με πρόστιμο ή με προσωρινή παύση από τα καθήκοντά του. Και βγήκε από το Θέμιδος Μέλαθρον με μία ομόφωνη απαλλαγή από τις κατηγορίες και αφήνοντας τον λάθος χειρισμό να βαραίνει τον τότε προϊστάμενό του, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά.

Σήμερα 8 χρόνια αργότερα, με το κύρος της Δικαιοσύνης να βάλλεται πανταχόθεν, η παραπάνω… «νομολογία» δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση Ντογιάκου. Άλλα έτσι είναι… Οι δικαστές –και οι «δικαστές»– έχουν το προνόμιο να μην την λαμβάνουν υπόψη και ενίοτε να κάνουν πράξη την αρχή «Fiat iustitia, et pereat mundus» που πρέσβευε αιώνες πίσω ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Φερδινάνδος. Δηλαδή «ας επικρατήσει η δικαιοσύνη, κι ας χαθεί ο κόσμος»…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα