Ραντεβού Μέρκελ- Ομπάμα στη σκιά της ουκρανικής κρίσης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ουάσινγκτον την 1η και τη 2α Μαΐου, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η καγκελαρία.

«Η πολύ σοβαρή κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, η οποία τώρα μας ανησυχεί όλους, θα έχει κεντρική θέση (στις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών) καθώς και ο τρόπος που πρέπει να αντιδράσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ και ο Ομπάμα θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή το πρωί και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου προτού γευματίσουν μαζί.

Τα άλλα θέματα στα οποία θα αναφερθούν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, θα είναι η υπόθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η οικονομία, τα δημοσιονομικά και το εμπόριο.

Το απόγευμα της Παρασκευής η Μέρκελ θα μιλήσει στο αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και θα αναφερθεί στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου είχαν κλονιστεί πέρυσι μετά τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις αμερικανικές παρακολουθήσεις, μεταξύ των στόχων των οποίων ήταν και η Μέρκελ.

Ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε σήμερα ότι «δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα» όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων στη διάρκεια της επίσκεψης της Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και αμερικανούς γερουσιαστές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα