Ρεκόρ για κλάματα στον δείκτη ανεργίας

«ΜΑΥΡΟΣ» ΓΕΝΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Την ώρα που η κυβέρνηση φέρεται να διαπραγματεύεται με τους δανειστές ακόμη μία –έχει χαθεί ο αριθμός– μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς ουδείς να αντιλαμβάνεται ότι το ασφαλιστικό θα λυθεί μόνο όταν δημιουργηθούν νέες δουλειές και εισρεύσει ζεστό χρήμα από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, η ανεργία συνεχίζει να κάνει πάρτι και να καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και με βάση τα στοιχεία που καταγράφει η «ΕΡΓΑΝΗ», οι θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν σε απόλυτους αριθμούς κατά 30.000.

Ειδικότερα, το… κοντέρ του προηγούμενου μήνα «έγραψε» 156.318 αποχωρήσεις έναντι 126.501 αναγγελίες πρόσληψης, επίδοση που είναι μακράν η χειρότερη από το 2001. Σε ό,τι αφορά, τώρα, την ακτινογραφία των απολύσεων οι 73.609 αποχωρήσεις ήταν οικειοθελείς ενώ οι 82.709 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ‘έληξαν.

Οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν στην αρνητική εξέλιξη είναι κατά κύριο λόγο το λιανεμπόριο (χάθηκαν 5.895 θέσεις), ο κλάδος εστίασης (-10.000 θέσεις), οι Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564 θέσεις) και τα Καταλύματα (-1.965 θέσεις).

Το αρνητικό πρόσημο στους συγκεκριμένους κλάδους εξηγείται από την εποχική σε ένα βαθμό υφή της εργασίας, καθώς την περίοδο των εορτών οι εν λόγω τομείς οικονομικής δραστηριότητας έχουν αυξημένες ανάγκες προσωπικού, η οποία εξαλείφεται μετά από το πέρας της εορταστικής περιόδου «καταργώντας» και τις αντίστοιχες θέσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα