Ρεύμα και νερό με το δελτίο σε πόλεις τις Βενεζουέλας

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι επιβάλλει δελτίο στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος στην πολιτεία Ζούλια και δελτίο στη διανομή νερού στην πρωτεύουσα Καράκας προκειμένου να μειώσει τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, μία ημέρα αφότου η Ford σταμάτησε την παραγωγή αυτοκινήτων στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής.

Νωρίτερα από τη Ford, η ιαπωνική Toyota και η ολλανδική CNH Industrial η οποία κατασκευάζει φορτηγά ανέστειλαν την παραγωγή τους στη Βενεζουέλα επειδή δυσκολεύονται να προμηθευτούν δολάρια ώστε να εισάγουν ανταλλακτικά. Οι ελλείψεις αγαθών σημειώνονται ύστερα από τρεις μήνες διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 41 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή δελτίου στο νερό και στο ηλεκτρικό καθώς η ξηρασία έχει στραγγίξει τα αποθέματα νερού. «Πρόκειται για ακόμη μία αναγνώριση ότι η χώρα δεν λειτουργεί», λέει ο κ. Μάικλ Σέφερ, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Inter-American Dialogue στην Ουάσιγκτον. «Αν η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα, τότε θα μειωθεί σημαντικά η υποστήριξη προς τον Μαδούρο». Προ δύο εβδομάδων η κυβέρνηση της Κολομβίας σταμάτησε τις πωλήσεις φυσικού αερίου προς τη Βενεζουέλα ώστε να συγκεντρώσει καύσιμα για την περίοδο ξηρασίας που είναι γνωστή ως El Ninio. Η τελευταία κρίση ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλεται στο El Ninio, το 2009, συνέβαλε στην οικονομική ύφεση της Βενεζουέλας για έξι συναπτά τρίμηνα. Ο κ. Μιγκέλ Λάρα, πρώην πρόεδρος του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της Βενεζουέλας, λέει ότι αν δεν αυξηθεί τους επόμενους τέσσερις μήνες η στάθμη του νερού στο υδροηλεκτρικό φράγμα του Γκούρι, υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί η κρίση του 2009.

Η οικονομία της Βενεζουέλας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1% το 2014, σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ έντεκα οικονομολόγων, που διενήργησε τον προηγούμενα μήνα το Bloomberg. Μόλις τον Φεβρουάριο προέβλεπαν ανάπτυξη 0,5%. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέστειλε το πανεθνικής εμβέλειας πρόγραμμα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος με δελτίο τον Ιούνιο του 2010, μετά την αύξηση των επενδύσεων στη θερμοηλεκτρική παραγωγή. Το πρόγραμμα μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έρχεται μετά την επιβολή δελτίου για το νερό στο Καράκας, όπου οι κάτοικοι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και ελλείψεις άλλων βασικών αγαθών όπως χαρτί τουαλέτας και εμφιαλωμένο νερό. Τον Ιανουάριο στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής δεν ήταν διαθέσιμο ένα στα τέσσερα βασικά αγαθά, η μεγαλύτερη έλλειψη που έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Τον Μάρτιο, σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για την έλλειψη αγαθών.

Το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου Ν. Μαδούρο υποχώρησε στο επίπεδο ρεκόρ του 37% τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Datanalisis που δημοσίευσε η εφημερίδα El Universal στις 5 Μαΐου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα