Ριζικές ανατροπές στο Δημόσιο

Ριζικές ανατροπές έρχονται στο Δημόσιο αφού με νομοσχέδιο του, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αλλάζει τα πάντα και προχωρά στη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος κινητικότητας. Έρχονται νέα οργανογράμματα σε όλο το Δημόσιο, πως θα γίνονται από εδώ και πέρα οι μετατάξεις, μοριοδότηση και από το ΑΣΕΠ για τις κενές θέσεις εργασίας ενώ καταργούνται 1.040 κλάδοι υπαλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο προωθείται η δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς εργασίας για τους Δημοσίους Υπαλλήλους οι οποίου θα μπορούν να αλλάζουν θέσεις όταν δημιουργούνται κενές θέσεις εργασίας, μέσω αιτήσεων και ύστερα από αξιολόγηση και μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ.

Από το 2017 λοιπόν θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα κινητικότητας στην οποία οι φορείς με κενές θέσεις θα αναρτούν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Στην ίδια πλατφόρμα θα αναρτώνται και οι σχετικές αιτήσεις από τους υπαλλήλους που επιθυμούν να αλλάξουν θέση.
Τα κριτήρια για την πλήρωση της κενής θέσης θα προσδιορίζονται από τον ίδιο τον φορέα που αναζητά υπάλληλο για την συμπλήρωση του κενού.

Στην περίπτωση που για την ίδια θέση υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι θα υπάρχει μοριοδότηση με βάση τυπικά προσόντα την οποία θα ελέγχει το Συντονιστικό Κέντρο Κινητικότητας στο οποίο θα μετέχουν στελέχη του ΑΣΕΠ.
Με βάση το νέο νομοσχέδιο καθορίζεται ως ανώτατο όριο ολοκλήρωσης κινητικότητας οι 4 μήνες, ενώ για τις μετατάξεις το αντίστοιχο όριο θα είναι οι τρεις μήνες.

Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα σε ολόκληρο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ έτσι ώστε να υπάρχει η βάση για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας.
Με βάση τα οργανογράμματα ανά τομέα και υπηρεσία θα προκύψουν και οι ανάγκες αλλά και οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται για κινητικότητα.

Με τη θεσμοθέτηση του κρατικού υπαλλήλου ανοίγει ο δρόμος για τη μετακίνηση των εργαζόμενων από τον έναν φορέα στον άλλο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις φορέων με παράλληλη κατάργηση 1.040 κλάδων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα