Ρωσία: Με εντολή Πούτιν καταστράφηκαν και τα τελευταία χημικά όπλα

«Σήμερα θα καταστραφούν τα τελευταία χημικά όπλα που διαθέτει το ρωσικό οπλοστάσιο χημικών όπλων. Χωρίς ίχνος περιττού πάθους μπορώ να πω ότι πρόκειται για ένα πράγματι ιστορικό γεγονός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το τεράστιο οπλοστάσιο χημικών όπλων που κληρονομήσαμε από τη σοβιετική εποχή, το οποίο όπως λένε οι ειδικοί θα μπορούσε να καταστρέψει μερικές φορές κάθε ζώντα οργανισμό πάνω στη Γη».

Με αυτά τα λόγια, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε, μέσω ζωντανής σύνδεσης με τον οικισμό Κίζνερ που βρίσκεται στην Ουντμούρτια, την εντολή να καταστραφούν τα τελευταία χημικά όπλα που διέθετε στο χημικό της οπλοστάσιο η Ρωσία. Ο ίδιος ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κόσμου πιο ισορροπημένου και πιο ασφαλούς».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης κατά τη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης που είχε με τους αξιωματούχους που βρίσκονταν στη μονάδα του Κίζνερ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την καταστροφή του χημικού τους οπλοστασίου, αναβάλλοντας τρεις φορές τη σχετική διαδικασία.

Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι ΗΠΑ όπως και οι άλλες χώρες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών», προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες που κατέβαλε η Ρωσία για την καταστροφή των χημικών όπλων θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τις άλλες χώρες».

Η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο για τα δηλητηριώδη αέρια

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στις 27 Σεπτεμβρίου στη Ρωσία καταστράφηκαν όλα τα αποθέματα χημικών όπλων, 39.967 τόνοι δηλητηριωδών ουσιών. Συνολικά έχουν καταστραφεί 4.352.033 χημικά όπλα, 107 δεξαμενές μεγάλης χωρητικότητας και 927 όπλα δηλητηριώδη αέρια sarin, zoman,Vx, iprit lewisite.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μετά την καταστροφή και των τελευταίων χημικών όπλων, η Ρωσία τήρησε πλήρως τις δεσμεύσεις της που έχουν ορισθεί από τη Συνθήκη της Γενεύης για τα Χημικά Όπλα, βάσει της οποίας απαγορεύεται η επεξεργασία, παραγωγή, φύλαξη και χρήση χημικών όπλων, ενώ επιβάλλεται η καταστροφή τους, και την οποία είχε υπογράψει στις 3 Σεπτεμβρίου του 1992.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα