Σάντος: «Έχουμε τις δυνατότητες για κάτι μεγάλο»!

Να μεταδώσει το ρεαλισμό στους παίκτες της Εθνικής ομάδας και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους και στις υποχρεώσεις τους, είναι το ζητούμενο για τον Φερνάντο Σάντος.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στη μεγάλη νίκη – πρόκριση επί της Ακτής Ελεφαντοστού, αλλά και στο ματς με την Κόστα Ρίκα, για τη φάση των «16». Αναλυτικά όσα είπε ο Πορτογάλος:

«Δεν θα έλεγα πως αιφνιδιάστηκα. Δεν είναι σωστή η λέξη. Ικανοποιήθηκα πάρα πολύ και είναι μία δουλειά που κάνουμε από την προετοιμασία μας. Έχουμε δουλέψει πολύ με τους παίκτες πάνω σε αυτή τη λογική και την προοπτική. Πίστευα πως ήταν θέμα χρόνου και σίγουρα ικανοποιήθηκα που έγινε σε αυτό το παιχνίδι και μας έδωσε την πρόκριση.

Εξάλλου έχουμε δει πως η ομάδα έχει παίξει και σε παρόμοια επίπεδα σε άλλες διοργανώσεις, όπως έγινε απέναντι στη Ρουμανία, όπου είχαμε πάνω κάτω την ίδια απόδοση. Τώρα, πρέπει να μπορέσουμε να πείσουμε τους παίκτες πως έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Να είμαστε έτσι σε όλους τους αγώνες. Είναι κάτι που επηρεάζει τους παίκτες. Η δυναμικότητα του αντιπάλου δηλαδή. Μεταβάλλονται τα επίπεδα συγκέντρωσης. Πρέπει να δούμε πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Σίγουρα η χθεσινή βραδιά ανήκει στους ποδοσφαιριστές. Κανείς δεν κοιμήθηκε από την ένταση και τη χαρά που είχαν. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτούς για να χαρούν την πρόκριση. Κοιτάμε ήδη το επόμενο παιχνίδι. Έχουμε το διάστημα για να βάλουμε τα πόδια στο έδαφος και να συγκεντρωθούμε στο παιχνίδι. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία, θα πρέπει να δείξουμε το ίδιο πρόσωπο, όπου δείξαμε τις πραγματικές μας δυνατότητες. Η Κόσα Ρίκα είναι ένας δυνατός αντίπαλος. Αυτό που έγινε στις 17 του μηνός θα πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας και καθόρισε την πορεία μας για τη μεγάλη επιτυχία που έχουμε κάνει.

Τι άλλαξε στο παιχνίδι μας; Η στρατηγική και η τακτική ήταν η ίδια. Μία ομάδα που θα προσπαθούσε στην άμυνα να είναι συμπαγής και οι γραμμές όσο πιο ψηλά γίνεται και επιθετικά να κάνουμε επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν ήταν θέμα τακτικής ή πλάνου του κάθε συγκεκριμένου αγώνα που έκανε τη διαφορά. Η μεγάλη διαφορά ήταν τα επίπεδα συγκέντρωσης της ομάδας. Στον πρώτο αγώνα, αυτό μας κόστισε και μας κόστισε ακριβά. Καταφέραμε με την Κολομβία να κάνουμε ευκαιρίες, αλλά δεχτήκαμε τρία γκολ που δεν ήταν φυσιολογικό να τα δεχτούμε με αυτόν τον τρόπο. Νομίζω πως εκεί είναι το λάθος. Όταν πιστεύουμε πως πρέπει να κερδίσουμε όπως η Βραζιλία. Αυτές οι ομάδες έχουν τις δυνατότητες για αυτό. Εμείς είμαστε η Ελλάδα όμως.

Αμυνόμαστε καλά και πάντα δημιουργούμε ευκαιρίες στην αντίπαλη περιοχή με διάφορους τρόπους. Αυτό έγινε απέναντι στην Κολομβία, αλλά δεν σκοράραμε. Χωρίς την απαραίτητη συγκέντρωση, μας κόστισε αρκετά. Έχει να κάνει με άλλους παράγοντες και ήταν κάτι που το πληρώσαμε ακριβά.

Αυτό πράγματι ήταν από τις αλλαγές που έγινε στο επιθετικό κομμάτι. Προτιμήσαμε να βάλουμε κινητικότητα στην επίθεση για την αντίπαλη άμυνα που ξέραμε ότι έχει αδυναμίες. Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε αρκετές φάσεις λόγω αυτού. Ο Σάμαρης μπήκε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο Κονέ έπαιζε σε όλο το παιχνίδι. Έχει παίξει εξαιρετικά στα προηγούμενα παιχνίδια. Θα ήταν από τους παίκτες κλειδιά γιατί ξέρει να παίξει τον ελεύθερο ρόλο πίσω από τους επιθετικούς. Δυστυχώς από τη μία τραυματίστηκε και δεν θα τον έχουμε, αλλά ευτυχώς ο Σάμαρης έπαιξε σημαντικό ρόλο. Κανείς παίκτης δεν κερδίζει μόνος του παιχνίδια. Όλοι οι παίκτες αγωνίστηκαν πολύ καλά και όλοι μπορούν να βοηθήσουν στη διάρκεια του Μουντιάλ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα λέγονται μετά τον αγώνα όταν ξέρουμε τα πάντα. Εγώ δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Προσπαθώ να προβλέψω τι θα γίνει στον αγωνιστικό χώρο και να μεταφέρω το πλάνο μου και την τακτική που θα μας φέρει το θετικό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή είμαι στην Ελλάδα και προσπαθώ να προσαρμοστώ στα χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε μία ομάδα. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέχρι τέλους και τα πηγαίνουμε καλά μέχρι στιγμής.

Το πρόβλημα είναι πως μιλάμε για εύκολα παιχνίδια. Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα. Αλλά νομίζω σε αυτό απάντηση μπορείτε να δώσετε εσείς. Εγώ έχω απαντήσει πολλές φορές. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στην ΑΕΚ πριν από τα 12 χρόνια έλεγα το κυριότερο πρόβλημα είναι οι μεταπτώσεις στη ψυχολογία που υπάρχουν. Όπως επίσης και η χρήση της λέξης ψυχολογία που χρησιμοποιείται πάντα για όλες τις περιπτώσεις. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι η πιο εύκολη δικαιολογία που έχω ακούσει ποτέ. Πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική για να βελτιωθούμε. Δηλαδή τρώμε γκολ και αυτό γίνεται λόγω κακής ψυχολογίας και όχι λόγω λαθών. Αυτό συμβαίνει και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό δεν είναι κριτική, είναι η κατάσταση της πραγματικότητας όπως τη βλέπω εγώ. Όταν γίνεται ένα εύκολο λάθος μένει δύο τρία δευτερόλεπτα αναλογιζόμενος το λάθος του, ενώ ταυτόχρονα δεχόμαστε αντεπιθέσεις. Η συγκέντρωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εμείς οι Έλληνες νομίζω πως έχουμε ακόμα ένα αρνητικό. Επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά μίας κατάστασης και δεν τονίζουμε τα θετικά. Δημιουργούμε αρνητική αύρα γύρω από την ομάδα.

Αυτό που εγώ θέλω να κάνω είναι να μεταδώσω τον ρεαλισμό στους παίκτες. Θέλω να πιστεύω πως έχουμε τις δυνατότητες για να κάνουμε κάτι μεγάλο. Είναι κάτι που κάνω εγώ και προσπαθώ να το περάσω και στους παίκτες. Τα δύο τελευταία παιχνίδια, έδειξαν πως έτσι είναι τα πράγματα. Χωρίς δικαιολογίες, αλλά με συγκέντρωση και πάθος δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στο να κερδίσουμε τα παιχνίδια. Ξέρουμε πως είναι δύσκολο για όλους να μας κερδίσει.

Πρώτα από όλα η Ελλάδα είναι γνωστή όχι τόσο για το Euro, αλλά για την ιστορία της που διάδωσε τον πολιτισμό παντού. Ποδοσφαιρικά όντως το 2004 με εξαίρεση την Ελλάδα και τη Δανία δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο και αυτό είναι κάτι που έχει γραφτεί στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Ήταν μία στιγμή που την έζησα επειδή έγινε στην πατρίδα μου. Το χάρηκα από τη μία, αλλά λυπήθηκα λόγω της Πορτογαλίας. Ήμουν περισσότερο χαρούμενος όμως. Έχουμε γράψει ήδη ιστορία. Εσείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι φροντίζετε για να γράψετε πως εμείς γράψαμε ιστορία. Είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό, αλλά γνωρίζουμε πως πλέον θέλουμε να γράψουμε νέα ιστορία, αλλά δεν θέλουμε να μείνουμε σε αυτό και να πάμε όσο πιο μπροστά γίνεται.

Ο Σαμαράς είναι επιθετικός. Δεν είναι το κλασικό φορ. Θα παίξει με πλάτη για να κερδίσει φάουλ. Για εμένα επιθετικοί είναι όλοι. Απλώς υπάρχουν κάποιοι άλλοι επιθετικοί που είναι περισσότερο στατικοί. Τέτοιοι τύπου που κρατούν την μπάλα. Είναι σημείο αναφοράς στις μεγάλες μπαλιές. Οπότε σίγουρα επιθετικός είναι ο Σαμαράς και όχι εξτρέμ. Δεν είναι κλασικός επιθετικός του συγκεκριμένου τύπου. Παίζοντας με κινητικούς επιθετικούς, μπορεί να παίξει σε αυτή τη θέση.

Δεν ξέρω αν έκανε το παιχνίδι μας πιο απρόβλεπτο. Θεώρησα πως αυτή η τακτική ήταν η σωστή αντιμετώπιση της αντίπαλης ομάδας. Ήξερα πως με τρεις επιθετικούς θα δημιουργούσαμε περισσότερα ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Είπαμε πως θέλουμε να χτυπήσουμε στην αντεπίθεση. Το είδαμε σε πολλές περιπτώσεις και απέδωσε πολύ καλά. Παραδείγματος χάρη αντιμετωπίζαμε ομάδα με περισσότερους αμυντικούς προσανατολισμούς. Αν ξέραμε πως θα έχουμε κατοχή και ήμασταν κοντά στην περιοχή τους θα επιλέγαμε ένα κλασικό φορ.

Όσο αφορά τους τραυματισμούς που είναι και το σημαντικότερο, ο Κονέ πιστεύω πως είναι οριστικά εκτός Μουντιάλ γιατί έχει μυϊκό τραυματισμό και θα είναι δύσκολο από τη μία να ξεπεράσει τον τραυματισμό και να είναι έτοιμος να παίξει. Από την άλλη ο Καρνέζης σε ένα βολέ ή ένα σουτ που έκανε, φαίνεται πως μπλοκαρίστηκε λίγο η περιοχή της σπονδυλικής στήλης και θα ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Εμένα με ενδιαφέρει μόνο η επιτυχία της Ελλάδας. Δεν θέλω να το συγκρίνω με τις αποτυχίες των άλλων. Δεν αξίζει να ασχολούμαστε με τις αποτυχίες των άλλων εθνικών ομάδων. Σίγουρα οι αποστολές αυτών των ομάδων θα είναι στεναχωρημένες. Εμείς είμαστε χαρούμενοι και πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να πάμε ακόμα πιο μακριά.

Τώρα αν δούμε το θέμα καθαρά από τεχνικούς όρους, νομίζω πως βλέπουμε καθαρά γιατί σε αυτή την Ήπειρο δεν κερδίζει ομάδα της Ευρώπης τον τίτλο. Νομίζω πως αυτό έχει να κάνει με τις κλιματολογικές συνθήκες και τα ταξίδια που γίνονται. Είναι μία δικαιολογία αυτό, αλλά κυρίως στα πρώτα παιχνίδια και μέχρι να γίνει η προσαρμογή τους επηρεάζει και τους βγάζει εκτός Μουντιάλ αρκετά νωρίς. Πρέπει να σταθούμε στην εξαιρετική δουλειά, όπως για την Κόστα Ρίκα και τη Χιλή. Έχουν αποδώσει πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο και δεν μπορούμε να λέμε πως φταίει μόνο το κλίμα. Έχουν κάνε καταπληκτική δουλειά και πρέπει να στεκόμαστε στην αξία που προχωράει και όχι στις συνθήκες για τις αποτυχίες των άλλων.

Η Κόστα Ρίκα βρέθηκε στον όμιλο του θανάτου. Όλοι έλεγαν πως η Κόστα Ρίκα δεν θα κάνει τίποτα και θα παλέψουν οι άλλες ομάδες. Είδαμε από το δεύτερο κιόλας παιχνίδι πως είχε εξασφαλίσει την πρόκριση ως πρώτη. Δεν το έκανε λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά είναι μία εξαιρετική ομάδα που πέρασε με όλες τις αντιξοότητες.

Και στα υπόλοιπα παιχνίδια παίξαμε με επιθετικούς ποδοσφαιριστές. Οι Μανιάτης και Κονέ είχαν εντολή να πατούν την αντίπαλη περιοχή. Έχουμε την τύχη να έχουμε τα πλάγια μπακ να παίζουν αρκετά επιθετικά. Η Κόστα Ρίκα παίζει με διαφορετικό τρόπο. Είναι διαφορετικούς από τους προηγούμενους αντιπάλους. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι στο μυαλό. Πρέπει να βρούμε την στρατηγική που δεν θα αφήσει στην αντίπαλη ομάδα να δημιουργήσει φάσες και εμείς να κάνουμε ευκαιρίες για να προκριθούμε. Πάνω και στην ερώτηση για την 11αδα αυτή τη στιγμή δεν μπορώ πραγματικά να πω τίποτα. Δεν ξέρω καν ποιος θα αγωνιστεί.

Μετά το μεσημεριανό μας περιμένει αρκετή δουλειά για να μπορέσουμε από τη δική μας πλευρά να αναλύσουμε την αντίπαλη ομάδα. Να βρω την κατάλληλη τακτική που θα μας φέρει την πρόκριση. Μετά από όλα αυτά θα καταλάβω ποιοι παίκτες μπορούν να βοηθήσουν. Είναι παιχνίδι με… αύριο. Αν περάσουμε έχουμε και συνέχεια στη διοργάνωση. Θα δουλέψουμε για αυτό. Θέλω από τους παίκτες να τους ηρεμήσω και να μείνουμε ταπεινοί. Πραγματικά θεωρώ πολύ σημαδιακό πως το περιστατικό στις 17 του μηνός μας βοήθησε αρκετά. Όταν είμαστε όλοι μία γροθιά προς ένα σκοπό μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά.

Αυτό είναι κάτι το οποίο το περίμενα σε ένα μικρό ποσοστό. Γνωρίζω τους Βραζιλιάνους και είναι πλασμένοι για τη νίκη λόγω του ποδοσφαίρου. Χαίρεται αρκετά τη στιγμή. Θέλει να βρίσκει τρόπους για διασκέδαση. Ο γιος μου ζούσε εδώ τρία χρόνια και έχω έρθει αρκετές φορές εδώ. Κατάλαβα γρήγορα τα χαρακτηριστικά αυτού του λαού. Και ο ελληνικός λαός είναι κάπως έτσι. Από την άλλη θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους στο Αρακαζού. Όλοι έχουν φερθεί εξαιρετικά και είναι σημαντικό για εμάς. Όλος ο κόσμος μας δίνει συγχαρητήρια. Για εμάς είναι κάτι όμορφο και πρέπει να τους βγάλουμε το καπέλο. Χαιρόμαστε που με τις δικές μας επιτυχίες τους δίνουμε ένα λόγο παραπάνω για αυτό. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Βραζιλιάνους φιλάθλους για τα εκατοντάδες μηνύματα που μου έστειλαν, τόσο πριν όσο και μετά το παιχνίδι. Γνωρίζω πολύ καλά πως είναι οπαδοί της Βραζιλίας, νιώθω πως είναι και οπαδοί του Σάντος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα