Σήμερα εξετάζεται η αίτηση του Σ. Ξηρού για διακοπή της ποινής του

Συζητείται σήμερα σε δικαστήριο του Πειραιά η αίτηση του Σάββα Ξηρού, του “Μιχάλη¨ της 17Ν , για διακοπή της ποινής του και μεταφοράς του σε νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται    ότι ο  Σάββας Ξηρός,  εκτίει την ποινή του στα υπόγεια ειδικά κελιά των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού , καθώς έχει καταδικασθεί πέντε φορές σε ισόβια και σε κάθειρξη 25 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση, δολοφονίες, ληστείες και εκρήξεις.

Ο αποκαλούμενος ,λόγω του επαγγέλματος του,  και ως ο “αγιογράφος της 17Ν,  ο οποίος  έφερε στην οργάνωση την κωδική ονομασία «ΜΙχάλης» ή και «Σπύρος» , συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002 στο λιμάνι του Πειραιά, βαρύτατα τραυματισμένος από έκρηξη βόμβας και από τότε αντιμετωπίζει σύμφωνα και με τους θεράποντες ιατρούς του σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μάλιστα πριν από ένα χρόνο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά έκανε ομόφωνα δεκτό  , παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέως,  το αίτημα του Σάββα Ξηρού, για προσωρινή πεντάμηνη αναστολή της κράτησής του, προκειμένου να νοσηλευθεί στο δημόσιο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα είχε επικαλεσθεί ο συνήγορος του , ο Σ. Ξηρός έχει υποστεί ολική απώλεια όρασης στο ένα μάτι, ενώ στο άλλο μάτι η όραση έχει περιοριστεί σημαντικά. Επίσης έχει σοβαρό πρόβλημα ακοής, ενώ ένα μικρόβιο, που προσέβαλε τον οργανισμό του μέσα στις φυλακές, τού έχει προκαλέσει σοβαρά οιδήματα στα πόδια.

Υπέρ της αίτησης του κατηγορουμένου κατέθεσαν τότε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά Νίκος Καρακούκης και οι γιατροί Νίκος Μανιός  και Τάσος Κουράκης (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ).

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο πολυισοβίτης και πολυτραυματίας Σάββας Ξηρός οδηγήθηκε πράγματι στο ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλεύτηκε φρουρούμενος, πλην όμως παρότι διαγνώστηκε ότι πάσχει και από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, εννιά μέρες μετά …τον ξαναγύρισαν στον Κορυδαλλό.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κάνει δεκτή την προσφυγή του Σάββα Ξηρού για ανεπαρκή παροχή ιατρικής φροντίδας και για παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έχει επιδικάσει την καταβολή, από το ελληνικό κράτος στον προσφυγόντα, ποσό 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα