Σαββατοκύριακο φωτιά…

Παράταση ζωής μέσω ενός νέου αφηγήματος διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση. Η επίσκεψη του απερχόμενου πλανητάρχη στη χώρα αποδείχθηκε λίγη για να αναστρέψει το αρνητικό πολιτικό κλίμα. Και τώρα σε ένα Σαββατοκύριακο αναμένεται η λύση που θα οδηγήσει στη συμφωνία με τους δανειστές. Τη συμφωνία για το χρέος. Εκείνο όμως που κρατάει μυστικό το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η όποια συμφωνία θα έχει μόνο επικοινωνιακό κέρδος…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ήλθε, είδε και απήλθε ο Μπαράκ Ομπάμα, ικανοποίησε (εν μέρει) την κυβέρνηση, αλλά –όπως αποδεικνύεται– τα όσα είπε ο πλανητάρχης, ο οποίος στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη στην καγκελάριο Μέρκελ, είχαν αξία μόνο εντός των συνόρων. Μια ανασκόπηση του παγκόσμιου αλλά κυρίως ευρωπαϊκού Τύπου δείχνει πως τα όσα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε για το ελληνικό χρέος πέρασαν στα ψιλά. Ενώ κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία το θέμα δεν τέθηκε καν.
Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του: «Η συζήτηση για το χρέος κάνει κακό στην Ελλάδα».
Παρ’ όλα αυτά, πίσω στην Αθήνα κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι πως θα υπάρξει συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου. Εκείνο που αποφεύγουν να πουν είναι τι είδους συμφωνία και κατά πόσο θα ευνοήσει την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες παρουσιάζουν μια ελαφρώς διαφοροποιημένη κατάσταση: συμφωνία θα υπάρξει, υπό όρους και με ισχύ από το 2018!
Μια πρώτη γεύση τού τι θα συμβεί έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, στο πρακτορείο Bloomberg.
«Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό θα επαναφέρει την ανάπτυξη και αυτό μετά θα ξεκλειδώσει αυτά τα μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», δήλωσε ο Βίζερ, προσθέτοντας: «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα είμαστε εκεί έως το τέλος αυτού του έτους και ότι θα είναι συγκριτικά ήρεμη η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος».
Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν στις 5 Δεκεμβρίου, συμφωνήσουν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των πολιτικών, που περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για την αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά σχέδια, «τότε όλες αυτές οι συζητήσεις σχετικά με το χρέος θα μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν», σημείωσε ο Βίζερ.
Άλλο ένα σημάδι που δείχνει πως βρισκόμαστε μπροστά σε –μακροπρόθεσμες– εξελίξεις είναι το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες εντείνουν τις πωλήσεις ομολόγων EFSF στην ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια μείωσης των θέσεών τους ενόψει της υλοποίησης των βραχυχρόνιων μέτρων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα ασχοληθεί με το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η υλοποίηση των άμεσων μέτρων θα είναι σταδιακή.
Τα μέτρα επικεντρώνονται στο χρέος της Ελλάδας προς τον EFSF που προϋπήρχε του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 131 δισ. ευρώ περίπου από τον EFSF. Από αυτά ένα μέρος κατευθύνθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Στόχος της ανταλλαγής των ομολόγων από τη σκοπιά των δανειστών και της ελληνικής πλευράς είναι να «κλειδώσουν» τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ώστε να ευνοηθεί μακροχρόνια η χώρα αφού θεωρείται τα επιτόκια του ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων να ανέβουν τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες, δηλαδή η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, είχαν λάβει ομόλογα του EFSF (European Financial Stability Fund) ονομαστικής αξίας 39-40 δισ. ευρώ περίπου αντί για ρευστό στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους τα προηγούμενα χρόνια.
Οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να πουλήσουν τα ομόλογα στην αγορά ή σε άλλον εκτός από την ΕΚΤ. Η τελευταία αγοράζει τα ομόλογα EFSF στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ενταχθούν στο ίδιο πρόγραμμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει πως η λύση θα είναι άμεση. Κύκλοι της αγοράς σπεύδουν να ερμηνεύσουν την επιμονή αυτή σημειώνοντας πως μια συμφωνία θα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της αναστροφής του κλίματος σε επενδυτικό επίπεδο. «Εφόσον γνωρίζουν οι επίδοξοι επενδυτές πως η κατάσταση γίνεται πια βιώσιμη, τότε ευκολότερα θα μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις τους», σημειώνει οικονομικός αναλυτής στην «Α», εξηγώντας πως είναι μια καλή αρχή.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η λύση που έχει βρεθεί για τα κόκκινα (επιχειρηματικά) δάνεια με μεγάλη διαγραφή των χρεών. Και πάλι όμως γίνεται αγώνας για να αποσιωπηθούν κάποιοι όροι: η ρύθμιση, αν όλα ευοδωθούν, θα αφορά μόνο τα δάνεια των οικονομικά υγιών επιχειρήσεων. Ως υγιείς ορίζονται εκείνες που έχουν κέρδη! Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως η ρύθμιση αφορά μόνο ένα μικρό μερίδιο της επιχειρηματικότητας.

 
ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ…

Στη Βουλή και με διαδικασίες εξπρές οι νομοθετικές υποχρεώσεις

Αθήνα και δανειστές αναμένεται να έχουν ένα ιδιαιτέρως έντονο Σαββατοκύριακο, κλείνοντας και τις τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το κείμενο έχει ήδη γραφεί και μένει να καθαρογραφεί ώστε να ανοίξει τον δρόμο για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, η ερχόμενη εβδομάδα προβλέπεται ιδιαιτέρως απαιτητική για τη Βουλή, καθώς με εξπρές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν οι νομοθετικές υποχρεώσεις που συνδέονται με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη πρωί θα ολοκληρωθεί η ψήφιση διατάξεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων.
Από τις 28 Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες τουλάχιστον δύο πολυνομοσχέδια-«σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (εργαλειοθήκη, εργασιακά κ.ά.).
Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια 6 ή 7 Δεκεμβρίου και να ψηφιστεί 10 ή 11 του ίδιου μήνα.

Πονοκέφαλος τα εργασιακά
Πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η επιμονή των δανειστών σε απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα αρμόδια υπουργεία επιμένουν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αλλά η άλλη πλευρά έχει ήδη την απάντηση: καταργήστε θέσεις!
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ναι μεν προστατεύονται από απόλυση, αλλά μόνο όσο υπάρχουν οι οργανικές τους θέσεις. Εφόσον αυτές καταργηθούν, τότε η απόλυση είναι μονόδρομος. Εκτός όμως από αυτό, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτοί δεν προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν τον πρώτο στόχο των δανειστών.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα
Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2019-2020 επικρατεί στις διαπραγματεύσεις, με το ΔΝΤ να ζητά να πέσουν στο 1,5% και με τους Ευρωπαίους να επιμένουν στη διατήρησή τους στο 3,5%. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για σταδιακή υποχώρηση στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η σχετική πρόβλεψη θα πρέπει να μπει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Δεν αποκλείεται να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο με πρόβλεψη για 3,5%, αλλά με έναν αστερίσκο, ώστε αυτό να μπορεί να επανεξεταστεί.
Πηγές από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως –με βάση και τη μέχρι τώρα πορεία των εσόδων– ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως ελάχιστες χώρες μπόρεσαν να διατηρήσουν τόσο υψηλά πλεονάσματα για μία πενταετία, γεγονός που δείχνει πως θα πρέπει να υπάρξει μελλοντικά επανεξέταση του θέματος.

 

Στο προσκήνιο η Ιταλία

Με την παραίτησή του να βρίσκεται στο τραπέζι, ο Ματέο Ρέντσι ξεκαθάρισε πως η Ιταλία δεν μπορεί να είναι «ο κουμπαράς της Ευρώπης». Ο Ιταλός πρωθυπουργός καλείται να επιβιώσει από ένα δημοψήφισμα-λαιμητόμο, που εν πολλοίς θα κρίνει την πορεία της χώρας του, ενώ ενισχύεται το κλίμα υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.
Όλα τα γκάλοπ που δημοσιεύθηκαν χθες στην Ιταλία έδιναν προβάδισμα στο «όχι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.
Πιο αναλυτικά, στη δημοσκοπική έρευνα της εταιρείας Demopolis, για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7, η πρόθεση ψήφου υπέρ του «όχι» αγγίζει το 39%, υπέρ του «ναι» το 36%, ενώ το υπόλοιπο στατιστικό δείγμα δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική του απόφαση.
Σε γκάλοπ παράλληλα της εταιρείας Tecnè, για λογαριασμό της Rai, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θα καταψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις σε ποσοστό 53,5%, ενώ το 46,5% εννοεί να τις στηρίξει.
Βάσει της δημοσκοπικής έρευνας της εταιρείας Euromedia Research, τέλος, το «όχι» «πείθει» το 52,5% των ερωτηθέντων και το «ναι» το 47,5%. Σύμφωνα με τους περισσότερους δημοσκόπους, το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται γύρω στο 20%, κάτι που δείχνει ότι αυτή η κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση πρόκειται να κριθεί, πιθανότατα, με αρκετά μικρή διαφορά.
Ο Ματέο Ρέντσι τόνισε, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Rai, ότι «αν η χώρα του δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την οδό των σημαντικών αλλαγών, υπάρχουν πολλοί άλλοι πολιτικοί οι οποίοι ξέρουν πολύ καλύτερα από τον ίδιο να επιπλέουν». Σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα, θεωρείται πολύ πιθανό ο Ρέντσι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, διατηρώντας όμως, τουλάχιστον προσωρινά, την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.
Θα πρέπει πάντως εδώ να σημειωθεί πως η Ιταλία και η Ελλάδα απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τον καταμερισμό των κονδυλίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα