«Σαμαρά, μην κλείσεις τα ΙΕΚ μας»

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να μην γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου περί κλεισίματος όσων ιδιωτικών ΙΕΚ έχουν οφειλές προς το Δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία ζητούν οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ Θέμα», τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης έστειλαν επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό ζητώντας την προσωπική παρέμβασή του στο πλαίσιο μιας ύστατης προσπάθειας αποκατάστασης –όπως λένε οι ίδιοι– αποκατάστασης των ΙΕΚ, «το όνομα και η αξιοπιστία των οποίων έχει θιγεί τραγικά με τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα των κυρίων Λοβέρδου και Στύλιου».

Στην ίδια επιστολή οι ιδιοκτήτες των ΙΕΚ ισχυρίζονται ότι ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας την παράταση της προθεσμίας μέχρι την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά αντί απάντησης το υπουργείο κυκλοφόρησε λίστες με τα ΙΕΚ και τους υπόλοιπους οργανισμούς για τους οποίους επίκειτο η άρση της άδειας λειτουργίας τους.

Ως γνωστόν πριν από περίπου 15 ημέρες το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε μία λίστα με 20 ΙΕΚ τα οποία οφείλουν υπέρογκα ποσά στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δίνοντας στους ιδιοκτήτες τους προθεσμία έως τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους και ακολούθως να καταθέσουν ασφαλιστική ενημερότητα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το υπουργείο Παιδείας προειδοποιούσε ότι θα προχωρήσει σε άμεση άρση των αδειών λειτουργίας των εν λόγω ΙΙΕΚ.
Με αφορμή το παραπάνω σχέδιο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ κάνουν λόγο για αήθη επίθεση εναντίον τους και ζητούν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει αυτός την επίλυση του θέματος, δίνοντάς τους το χρόνο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντασσόμενοι στην υπό κατάθεση στη Βουλή νέα ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής των ιδιοκτητών των ΙΕΚ προς τον πρωθυπουργό έχεις ως εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο των Ιδιωτικών ΙΕΚ, απευθύνεται σε εσάς σε μια ύστατη προσπάθεια “αποκατάστασης” των ΙΕΚ, το όνομα και η αξιοπιστία των οποίων έχει θιγεί τραγικά με τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίες του Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα των Κυρίων Λοβέρδου και Στύλιου.
Ο κος Στύλιος με το έγγραφο του 67/27-9-2014, που απεύθυνε σε μέλη μας, ζήτησε την μέχρι 15-10-2014 κατάθεση ασφαλιστικής ενημερότητας, άλλως θα προχωρούσε σε άρση των αδειών λειτουργίας τους.
»Ζητήσαμε με το αριθ. πρωτ.: 1957/13-10-2014 έγγραφό μας, που κοινοποιήσαμε και στον Υπουργό, την παράταση της προθεσμίας μέχρι την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο, θεωρώντας μάλιστα πως ένας Υπουργός είναι αδιανόητο να προχωρεί σε τέτοιες αποφάσεις, αδιαφορώντας για την δική σας εξαγγελία, ως προς την επικειμένη ψήφιση της σχετικής διάταξης. Αντ΄ αυτού ο Υπουργός κος Λοβέρδος κυκλοφόρησε λίστες για τα ΙΕΚ και άλλους οργανισμούς, στους οποίους θα ανακαλέσει την άδεια. Για να αποδείξει άραγε “το θεάρεστο έργο του” και σε ποιους;
»Για να διαλύσει την ιδιωτική παιδεία (στο χώρο των ΙΕΚ) που οδεύει έτσι ολοταχώς σε μονοπώλια;
»Για ποιους λόγους άραγε συμπεριέλαβε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, που όχι μόνο δεν έχουν άδεια, αλλά είναι κλειστοί εδώ και χρόνια;
»Για ποιο λόγο Κύριε Πρωθυπουργέ, δεχόμαστε τέτοια αήθη επίθεση, χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε; Χωρίς να μπορούμε να συναντηθούμε με την πολιτική ηγεσία (αρνήθηκε να μας συναντήσει);
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε να σταματήσει τον αδυσώπητο πόλεμο που έχει κηρύξει, εναντίον Σχολών που έχουν τα μάλα προσφέρει στο χώρο της ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα.
Έχουμε αποδείξει την άξια και ηθική συνεισφορά μας στην ανάπτυξη της Ελλάδας και την δημιουργία άξιων επαγγελματιών – άξιων Ελλήνων. Δεν αξίζουμε τέτοια συμπεριφορά, τέτοια ισοπέδωση, τέτοια καταστροφή. Ελπίζουμε ότι θα σταθείτε στο πλευρό μας και θα παρέμβετε καταλυτικά».

 

Ανακοίνωση και από τους εργαζόμενους του ΙΙΕΚ Ξυνή Αθήνας 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο ρεπορτάζ του protothema.gr αποκαλύπτεται και μία άλλη επιστολή-ανακοίνωση που αναφέρεται στο ίδιο θέμα και φέρει την υπογραφή των εργαζομένων του γνωστού εκπαιδευτικού ομίλου ΙΙΕΚ Ξυνή. Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ Αθήνα έχει ω εξής:

«Τα τελευταία 5 χρόνια, παραμονές εγγραφών και μετεγγραφών στα ΙΕΚ, ο γνωστός δημοσιογράφος, κουμπάρος και διοικητικό στέλεχος, ιδιοκτήτη γνωστού ΙΕΚ, αξιοποιώντας το βήμα μίας δημόσιας ραδιοφωνικής συχνότητας, εξαπολύει ανεπίτρεπτες φραστικές επιθέσεις σε βάρος του ΙΕΚ μας, χρησιμοποιώντας όπως γνωρίζουμε και απόρρητα έγγραφα δικογραφίας, που βρίσκονται σε αρχικό δικονομικό στάδιο και δεν έχει επιβεβαιωθεί δικαστικά η τέλεση αδικημάτων, καταπατώντας βασικές αρχές του κράτους δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας.
Είναι προφανές ότι αυτή η εποχιακή εμμονή του δημοσιογράφου κάθε περίοδο εγγραφών δεν εξυπηρετεί το έννομο αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών, αλλά στοχεύει στην απαξίωση του ΙΕΚ μας, πριν θεσμικά μιλήσει η μόνη αρμόδια αρχή, που είναι η Δικαιοσύνη.
»Ο γνωστός δημοσιογράφος έχει την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κουμπάρου του και ότι η Ελλάδα είναι ασύντακτη χώρα, όπου οι κραυγές του θα υποκαταστήσουν τα θεσμικά όργανα.
Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο ΙΕΚ ΞΥΝΗ Αθήνας τα τελευταία χρόνια κάθε περίοδο εγγραφών είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε υπό ψυχολογική πίεση, ότι θα μείνουμε εκτός εργασίας, ακούγοντας ψευδέστατες επιθέσεις για το χώρο που εργαζόμαστε και ο οποίος ενδιαφέρεται για όλους μας και χωρίς μισθολογικές μειώσεις παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση.
»Είμαστε γνώστες και μάρτυρες ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις ανίερες ενέργειες και διαμαρτυρόμαστε που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτές τις οργανωμένες επιθέσεις στο χώρο που με αγάπη και αυταπάρνηση υπηρετούμε χιλιάδες νέα παιδιά.
Εμείς οι εργαζόμενοι του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Αθήνας ζητούμε να μας αφήσουν ανεπηρέαστους να δουλέψουμε για τα παιδιά και απαιτούμε από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις να μην επηρεάζονται από τις πιέσεις δημοσιογραφικών κύκλων με συμφέροντα. Και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να μας πετάξουν στο δρόμο οι ενέργειες αυτών των κύκλων, γιατί και οικογένειες έχουμε και ανθρώπινη υπόσταση έχουμε, μαζί και με δυνατή φωνή.
»Έχουμε εμπιστοσύνη στο Υπουργείο Παιδείας, που κάθε φορά ξεπερνά τις πιέσεις, διότι μπορεί να διακρίνει το σωστό!
Είναι βέβαιο ότι στην Ελλάδα είμαστε όλοι ίσοι έναντι του νόμου, και εμείς οι απλοί εργαζόμενοι και οι δάσκαλοι και οι διάσημοι δημοσιογράφοι!
Η ανακοίνωσή μας αυτή είναι απόρροια της άδικης επίθεσης που δεχθήκαμε ως εκπαιδευτικός χώρος ραδιοφωνικά.
Οι Εργαζόμενοι του ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΑΘΗΝΑΣ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα