Σαν σήμερα ο Καραμανλής υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Ήταν 28 Μαΐου 1979 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο Μέγαρο τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1979.

Ο Κ. Καραμανλής εκτιμούσε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ θα επέλυε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας: την οικονομική υπανάπτυξη, την ανασφάλεια, την τότε πολιτική ανωμαλία, ενώ θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα εξάλλου θα μπορούσε ως ευρωπαϊκή χώρα να είναι «παρούσα» και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η χώρα μας όμως είχε δυσκολευτεί αρκετά να γίνει μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας» καθώς η περίοδος της Χούντας, εκτός των άλλων, είχε ως αποτέλεσμα την διεθνή απομόνωση της Ελλάδας. Ο Καραμανλής ως πρωθυπουργός έπρεπε να αναθερμάνει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την υποβολή της επίσημης αίτησης ένταξης στην ΕΟΚ. Οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί διότι φοβούνταν ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ θα εισήγαγε τις ελληνοτουρκικές αντιθέσεις στην Κοινότητα.

Ο Καραμανλής άρχισε από τις αρχές του 1975 να επισκέπτεται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ελληνική αίτηση θα έπρεπε να είναι αυστηρώς και μόνον καθ’ αυτή.Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η άριστη σχέση που διατηρούσε ο εθνάρχης με τον Γάλλο στρατηγό Σάρλς Ντε Γκωλ, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην έγκριση του ελληνικού αιτήματος.

Τον Φεβρουάριο του 1977 η Εκτελεστική Επιτροπή της Κοινότητας θεωρούσε ότι «το ελληνικό ζήτημα θεωρείται λυμένο», αλλά διάφορα οικονομικά και διπλωματικά θέματα καθυστέρησαν την υπογραφή της Συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Τελικά η Συνθήκη με την οποία η Ελλάδα γινόταν το 10ο ισότιμο και πλήρες μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υπογράφηκε στις 28 Μαΐου 1979 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα παρουσία των πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών των μελών της ΕΟΚ.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα