Σαρία εναντίον Αστικού Κώδικα!

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει εσχάτως στον νομικό κόσμο, αλλά και στους πολίτες της Θράκης η περίπτωση της κ. Χατιτζέ Μολλά Σαλί, η οποία κληρονόμησε την περιουσία του συζύγου της που της είχε αφήσει με διαθήκη συντεταγμένη ενώπιον συμβολαιογράφου, καθώς οι αδελφές του την αμφισβήτησαν δικαστικά με το επιχείρημα ότι οι κληρονομικές υποθέσεις της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης (όπου ήταν κάτοικος ο εκλιπών) δεν υπάγονται όπως όλων των Ελλήνων στον ελληνικό Αστικό Κώδικα, αλλά στην Σαρία και βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Μουφτή.

Οι αδελφές υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τις Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάννης, τα ισλαμικά έθιμα και το θρησκευτικό δίκαιο εφαρμόζονται στους Έλληνες υπηκόους που είναι μουσουλμάνοι, άρα δεν ισχύει η διαθήκη του αδελφού τους, που έγινε σύμφωνα με τον αστικό κώδικα. Αντίθετα, τόσο το Πρωτοδικείο, όσο και το Εφετείο Θράκης έκριναν ότι ο εκλιπών είχε κάθε δικαίωμα ως Έλληνας πολίτης να επιλέξει την ισχύ του ελληνικού νόμου και να συντάξει τη διαθήκη του ώστε να διαθέσει την περιουσία του όπως ακριβώς ο ίδιος επιθυμούσε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των αδελφών του.

Προσφυγή στην προσφυγή…

Ωστόσο οι επίδοξες κληρονόμοι προσέβαλλαν την απόφαση του Εφετείου στον Άρειο Πάγο, ο οποίος απεφάνθη ότι τα κληρονομικά ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας θα πρέπει να ρυθμίζονται από τον μουφτή με βάση τους κανόνες του ισλαμικού νόμου και αναπέμποντας εκ νέου την υπόθεση στο Εφετείο εξεδόθη το 2015 η τελική απόφαση, με την οποία δεν αναγνωριζόταν το δικαίωμα σε πολίτη της μουσουλμανικής μειονότητας να επιλέξει το ελληνικό δίκαιο (σε κληρονομικά ζητήματα) αφού εφαρμοστέος υποχρεωτικά είναι ο ισλαμικός νόμος (Σαρία).

Με την σειρά της, η χήρα Χατιτζέ Μολλά Σαλί και μοναδική κληρονόμος κατά τη διαθήκη, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υποστηρίζοντας ότι επιλέγοντας ο σύζυγός της να συντάξει διαθήκη σαφώς επέλεξε το ελληνικό Δίκαιο στο οποίο επιθυμούσε να υπαχθεί η κληρονομιά του και η υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία στη συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1 και άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ πρόσθεσε ότι υπέστη δυσμενή μεταχείρισης από τα ελληνικά δικαστήρια λόγω της θρησκείας της καθώς η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης της στέρησε τα τρία τέταρτα της κληρονομίας.

Η υπόθεση λόγω μεγάλου νομικού ενδιαφέροντος παραπέμφθηκε στην μείζονα σύνθεση του Δικαστηρίου και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα