«Σαφάρι» Στραματσιόνι για επιτελικό μέσο

Ο Γιάννης Αλαφούζος παραδέχθηκε δημοσίως τα λάθη στους υπολογισμούς του και τις αστοχίες στις μεταγραφές που έγιναν το καλοκαίρι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη φετινή πορεία της ομάδας. Πράγματι, έγιναν πολλά λάθη από τον πρόεδρο του «τριφυλλιού» το καλοκαίρι, τα οποία θα απαριθμήσουμε. Στο ποδόσφαιρο, όμως, οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά. Τη λεπτομέρεια-κλειδί για τη μεταμόρφωση του «τριφυλλιού» την έχει εντοπίσει ο Αντρέα Στραματσιόνι, ο οποίος έχει ξεκινήσει «σαφάρι» για την ανεύρεση ενός επιτελικού χαφ υψηλού επιπέδου.

Ξεκινώντας από την αρχή, ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε όντως πολλά λάθη. Η πρόθεσή του ήταν πραγματικά να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Διάλεξε όμως, τον λάθος δρόμο και τα λάθος πρόσωπα. Ήθελε το κάνει το κάτι παραπάνω, αλλά δεν του… βγήκε. Ποια ήταν όμως τα λάθη του;
1)Βιάστηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γιάννη Αναστασίου και δη για τρία χρόνια. Ο Έλληνας τεχνικός ήταν ήδη τρία χρόνια στο «τιμόνι» της ομάδας. Στο διάστημα αυτό, εκτός της δεδομένης απειρίας του, όντας νέος στον χώρο του first coach, ο Παναθηναϊκός δεν παρουσίασε εξέλιξη. Μετά την πρώτη σεζόν που συντελέστηκε ένα θαύμα, δεν υπήρξε πρόοδος. Από την ακαδημία δεν βγήκαν παίκτες, η ομάδα δεν κατέκτησε άλλους τίτλους και στην Ευρώπη πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Το δε ποδόσφαιρο που απέδιδε, γινόταν ολοένα και χειρότερο.
2)Εγκατέλειψε τη φιλοσοφία της παραγωγής παικτών και στράφηκε σε ακριβά συμβόλαια, όπως αυτό του Μίκαελ Εσιέν, το οποίο δεν «σηκώνει» ούτε το ταμείο του συλλόγου, ούτε το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.
3)Στήριξε τον προγραμματισμό της ομάδας στους Φύσσα και Βόκολο, οι οποίοι δεν είχαν παρά ελάχιστη εμπειρία από ανάλογα πόστα. Άλλο πράγμα –για τον Φύσσα– η εθνική ομάδα, και άλλο ένας σύλλογος που έχει συνεχείς ανάγκες και σαφώς μεγαλύτερη πίεση και απαιτήσεις.
4)Απομακρύνθηκε από τους οπαδούς. Ως ομάδα Λαϊκής Βάσης, τα «θέλω» του κόσμου, οι οποίοι είναι και μέτοχοι, πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Ο Παναθηναϊκός οφείλει πολλά στον Αλαφούζο, καθώς βγήκε μπροστά όταν όλοι οι υπόλοιποι κρύβονταν. Ωστόσο, αν θέλει να παραμείνει εταιρεία λαϊκής βάσης, θα πρέπει να λειτουργεί ως τέτοια. Σαφώς και οι ταραξίες πρέπει να απομονωθούν και να μην ξαναπατήσουν στο γήπεδο. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, όμως, δεν είναι οι 200 χουλιγκανίσκοι. Είναι οι χιλιάδες οργανωμένοι της ιστορικής Θύρας 13 και τα εκατομμύρια των μεμονωμένων φιλάθλων.

Ο Στραματσιόνι εντόπισε το πρόβλημα
Ανεξάρτητα με όλα τα παραπάνω, το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των… κλικ. Ένα κλικ παραπάνω, ή λιγότερο, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Χρειάζεται ακριβή δοσολογία σε όλα τα υλικά του για να αποδώσει. Ο Παναθηναϊκός εδώ και χρόνια στερείται παντελώς ενός βασικού συστατικού. Δεν έχει επιτελικό χαφ. Ποια ομάδα στον κόσμο παίζει δίχως οργανωτή στο κέντρο της; Ο Αναστασίου ήθελε να ακολουθήσει το ολλανδικό μοντέλο, ωστόσο δεν υπολόγισε κάτι πολύ σημαντικό. Ότι τον ολλανδικό τρόπο παιχνιδιού τον διδάσκονται οι παίκτες από μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα να γίνεται κτήμα τους και να δουλεύουν μηχανικά μέσα στο γήπεδο. Σε άλλα πρωταθλήματα δεν συμβαίνει αυτό. Όλες οι ομάδες διαθέτουν έναν χαφ, που κατευθύνει και δίνει ρυθμό. Η Μπαρτσελόνα έχει τον Μέσι και τον Ινιέστα, ακόμη και τον Νεϊμάρ. Η Ρεάλ έχει… καμιά δεκαριά τέτοιους και πάει λέγοντας. Ο Παναθηναϊκός έχει τον… κανέναν!
Από τότε που έφυγε κακήν κακώς ο Εζεκιέλ Γκονζάλες, το «τριφύλλι» δεν διαθέτει επιτελικό μέσο. Γι’ αυτό έχει χάσει και την αγωνιστική του ταυτότητα. Ο Σωτήρης Νίνης θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος βάσει του ταλέντου του, αλλά αυτό το παιδί κάπου πήρε λάθος… στροφή, απογοητεύοντας τους πάντες και ενδεχομένως τον εαυτό του. Ο Αμπέιντ ΔΕΝ είναι επιτελικό χαφ. Είναι ένας καλός και χρήσιμος παίκτης, αλλά μέχρι εκεί.
Ο Στραματσιόνι, λοιπόν, έχει εντοπίσει το μέγιστο αυτό πρόβλημα και θα επιχειρήσει να το αντιμετωπίσει ενόψει της νέας σεζόν. Ήδη έχει ξεκινήσει «σαφάρι» τόσο στην Ιταλία, όσο και σε άλλες αγορές, προκειμένου να βρει τον παίκτη, που θα συμπληρώσει την κομμένη «σπονδυλική στήλη» του «τριφυλλιού». Ο Αλαφούζος έχει ενημερωθεί και έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδιασμού που καταστρώνει ο Ιταλός τεχνικός. Στη συγκεκριμένη μεταγραφή αναμένεται να δοθεί το βάρος του προγραμματισμού και να δαπανηθεί το μεγαλύτερο ποσό από το μπάτζετ. Για την τρέχουσα περίοδο, ωστόσο, ο Ιταλός τεχνικός έχει «δεμένα τα χέρια», καθώς ελάχιστα είναι αυτά που μπορεί να αλλάξει στο σύστημα. Μία μερίδα, πάντως, του ασκεί κριτική γιατί δεν εντόπισε το πρόβλημα νωρίτερα, ώστε να διορθωθεί με τις κινήσεις του Ιανουαρίου, οι οποίες δεν ήταν και λίγες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα