Σαφές μήνυμα Παυλόπουλου στην Άγκυρα

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Α. Λίμπερμαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Η καλή γειτονία, η φιλία και η δημιουργική συνεργασία με τους γείτονες μπορεί να στηριχθεί μόνον εάν υπάρχει πλήρης σεβασμός του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Και εδώ θέλω να συμπεριλάβω και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μόνον όταν υπάρχει σεβασμός του συνόλου, επαναλαμβάνω, του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, όπως επίσης και του Δικαίου της Θάλασσας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις σχέσεις αυτές. Και αυτό σημαίνει ότι από την πλευρά των γειτόνων μας θα πρέπει να υπάρχει πάνω στο Διεθνές Δίκαιο, όπως τόνισα πριν, πλήρης σεβασμός των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας καθενός, της εθνικής κυριαρχίας και, βεβαίως, των δικαιωμάτων που έχει κάθε κράτος πάνω στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις κοινές Αρχές Ελλάδος και Ισραήλ, που αποτελούν και τη βάση για τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό και σ΄αυτήν την προοπτική, η Ελλάδα επιδιώκει την όλο και πιο στενή συνεργασία του Κράτους του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξάλλου, συνεχάρη τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ για την προσωπική του συμβολή στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και στην εμβάθυνση των τριμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή, καθώς και οι καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους τους γείτονες της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Λίμπερμαν, αφού ευχαρίστησε τον ΠτΔ για τη συνάντηση, έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες υπογραμμίζοντας: «Είμαστε και οι δύο δημοκρατικές χώρες οι οποίες έχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Βεβαίως, ξέρουμε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα με τη διακίνηση όπλων, με άλλες παράνομες και έκνομες ενέργειες και νομίζω πως είναι μια ευκαιρία η συνεργασία μας αυτή να βοηθήσει να μπορέσουμε να προσπεράσουμε αυτού του είδους τις αντιξοότητες».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη στενή αμυντική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα