«Σεισάχθεια» (διαγραφή) στα χρέη της εφορίας εάν δεν μπορούν να πληρωθούν προανήγγειλε ο Αλεξιάδης

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής μόνιμων capital controls σε συνταξιούχους-δημοσίους υπαλλήλους ο Τρύφων Αλεξιάδης. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ότι δεν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να χάσουν λεφτά. Μεταξύ άλλων, όπως είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, ένα είδος «σεισάχθειας» στα χρέη της εφορίας εφόσον δεν υπάρχει αποδεδειγμένα η δυνατότητα πληρωμής τους, θα εφαρμοστεί προσεχώς.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, o κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν μισθοί και συντάξεις μέσω του πλαστικού χρήματος, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι μόνο οφέλη μπορούν να υπάρξουν από την κίνηση αυτή. «Θέλουμε να επεκτείνουμε τη χρήση πλαστικού χρήματος με κίνητρα προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Μόνο οφέλη θα υπάρξουν» είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι τα κίνητρα θα έχουν σχέση με τα φορολογικά και με την πίστωση.

Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα ενός μισθωτού, ο οποίος ενώ παίρνει μισθό 1.000 ευρώ, μέσα σε ένα μήνα θα μπορεί να καταναλώσει περισσότερα από τα 1.000, μέσω της κάρτας του. Τόνισε όμως πως πρέπει να μειωθούν οι προμήθειες των τραπεζών για τη χρήση καρτών.

Πρόσθεσε δε ότι εξετάζεται η υποχρεωτική τοποθέτηση μηχανήματος για κάρτες στις νέες επιχειρήσεις και σε κάποιους κλάδους. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πάντως ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει απόφαση για δέσμευση ποσών, ενώ ότι είναι να αποφασιστεί, θα ανακοινωθεί επισήμως.

Επίσης, ανέφερε ότι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν το 2016 με απώτερο στόχο την εξομοίωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.

Διεμήνυσε ότι «καμιά λίστα δεν θα οδηγηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε παραγραφή», ενώ είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί δεν έχουν εγκρίνει την παράταση της μη παραγραφής για τη λίστα Λαγκάρντ που έχει ζητήσει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «έχει ζητηθεί από τους θεσμούς η παράταση της παραγραφής». Εξέφρασε πάντως, την ελπίδα, ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα