ΣΕΚΑΠ: Ήξερε ο Ιβάν ή τον «παραμύθιασαν»;

Με την καπνοβιομηχανία του Ιβάν Σαββίδη να βρίσκεται ένα βήμα από την πτώχευση, το «Έθνος» - η εφημερίδα ιδιοκτησίας του ομογενή επιχειρηματία- προαναγγέλλει άνωθεν κυβερνητική παρέμβαση διάσωσης

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε στην «Α» για την επόμενη –μετέωρη– ημέρα της ΣΕΚΑΠ επ’ αφορμή της δικαστικής επικύρωσης του προστίμου των 38 εκατ. ευρώ, ο τίτλος «Σέρτικο σεκλέτι του Ιβάν στην ΣΕΚΑΠ» αφορούσε πρωτίστως τον ομογενή ιδιοκτήτη της καπνοβιομηχανίας. Δυστυχώς, με την τροπή που πήραν τα πράγματα, τα βαριά… σεκλέτια τα έχουν πλέον οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να βρεθούν από την μία στιγμή στην άλλη στον δρόμο, με την ευθύνη του «ναυαγίου» να παραμένει για την ώρα ορφανή…

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως όλα τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ που όλες τις προηγούμενες ημέρες έβλεπαν το «λουκέτο» να έρχεται για την καπνοβιομηχανία της Ξάνθης. Το πρωί της Πέμπτης μετά και την συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας ήρθε απλώς η επιβεβαίωση: εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας-πληρωμών της εταιρείας και δεν σβηστεί το πρόστιμο των €38.000.000 για παραβάσεις του 2009 θα κατέβουν τα ρολά! Παράλληλα, η διοικητική ομάδα της καπνοβιομηχανίας εκτιμά πως η εταιρεία πλέον αντιμετωπίζει ουσιαστικό θέμα πτώχευσης και για τον σκοπό αυτό όρισε νομικό σύμβουλο (σ.σ. τον Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων»), που εξειδικεύεται σε θέματα πτωχευτικού δικαίου. Από την διοίκηση της εταιρείας έγινε, επίσης, γνωστό ότι νέος γενικός διευθυντής της ΣΕΚΑΠ ορίστηκε ο κ. ΣταύροςΚωνσταντίνος Παπασπύρου.

Φιλί της ζωής από το Πρωτοδικείο

Επόμενο επεισόδιο στο επιχειρηματικό θρίλερ της ΣΕΚΑΠ παίχτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής. Εκεί οι νομικοί εκπρόσωποι της καπνοβιομηχανίας αιτήθηκαν την χορήγηση προσωρινής διαταγής άμεσης άρσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος της ΣΕΚΑΠ προκειμένου μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση η εταιρεία να πάρει το φιλί της ζωής και να συνεχίσει την ομαλή διακίνηση των προϊόντων της.

Τελικά η… ανάνηψη ήρθε, καθώς ανεστάλη προσωρινά η απόφαση (σ.σ. η οριστική απόφαση θα βγει στις 17 Ιανουαρίου) για τον καταλογισμό του προστίμου. Στο πρακτικό κομμάτι αυτό σημαίνει ότι μετά την Πρωτοχρονιά οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ επιστρέφουν κανονικά για δουλειά, ενώ στο νομικό πεδίο και ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στις 17/1/2018 θα παραμείνει σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της εταιρείας κατά της επίδικης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής για το ίδιο πρόστιμο.

Μάννα εκ… Μαξίμου;

Με λίγα λόγια, οι επιτελείς της ΣΕΚΑΠ κρέμονται από τα χείλη του πρωτοδίκη υπηρεσίας της Κομοτηνής για την (προσωρινή έστω) επιβίωση της καπνοβιομηχανίας, αν και οι πιο «ψαγμένοι» λένε ότι στην ΣΕΚΑΠ τον Άγιο Βασίλη της διάσωσης τον περιμένουν –μέρες που είναι– όχι από την Καισαρεία αλλά από την Ηρώδου Αττικού και το Μέγαρο Μαξίμου. Όταν, μάλιστα, οι γνώστες του παρασκηνίου ερωτώνται πώς δικαιολογούν την εκτίμησή τους, κλείνουν το μάτι και δείχνουν το πρωτοσέλιδο του «ΕΘΝΟΥΣ» (ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη όπως και η ΣΕΚΑΠ) το πρωί της Πέμπτης στο οποίο προαναγγέλθηκε παρέμβαση της κυβέρνησης. Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Επιχείρηση διάσωσης για τους εργαζομένους της ΣΕΚΑΠ», η εφημερίδα κάνει λόγο για την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων, τον κίνδυνο της πτώχευσης και τις επιπτώσεις αυτής στην τοπική οικονομία, με την σφήνα-προφητεία «Έτοιμη να παρέμβει η κυβέρνηση».

Οπότε το ερώτημα είναι: ξέρουν κάτι στο «ΕΘΝΟΣ» που δεν ξέρει η κυβέρνηση; Ή μήπως η κυβέρνηση έχει στα σκαριά κάποια πρωτοβουλία, την οποία έχει επικοινωνήσει στους διοικούντες την ΣΕΚΑΠ; Εν πάση περιπτώσει, όποιο κι από τα δύο σενάρια επαληθευτεί, πάλι για παρέμβαση με κυβερνητική χροιά θα μιλάμε…

Ίσως, πάλι, η αλήθεια να κρύβεται στα ψιλά γράμματα. Τόσο ψιλά σαν κι αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο αγοράς της καπνοβιομηχανίας από τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα φέρεται να γνώριζε τους κινδύνους του deal. Δεν το λέμε εμείς, το αποκάλυψε πριν από μερικούς μήνες (σ.σ. τον Μάιο του 2017) η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Η έντυπη ναυαρχίδα του συγκροτήματος Αλαφούζου έγραψε τότε –επικαλούμενη έγγραφα που είχε στην διάθεσή της– πως ο ομογενής επιχειρηματίας ρητώς γνωρίζει «την οικονομική κατάσταση και τα στοιχεία της εταιρείας που είναι αναγκαία για την υποβολή της οικονομικής του προσφοράς και ότι έχει αποφασίσει και επιθυμεί να προχωρήσει στην εν λόγω συναλλαγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χωρίς να διατηρεί οποιοδήποτε δικαίωμα να στραφεί κατά του πωλητή ή δικαίωμα τροποποίησης της δεσμευτικής προσφοράς ή υπαναχώρησης από τη σύμβαση…».

Αν στα παραπάνω προστεθεί η συνήθης επιχειρηματική πρακτική η αγορά ενός brand να πηγαίνει «πακέτο» με την αγορά των χρεών του, δύο είναι τα ενδεχόμενα: είτε ο Ιβάν Σαββίδης ήξερε ότι αγόραζε μία βιομηχανία που δεν είναι ελεύθερη βαρών (χρεών, προστίμων κ.λπ.), είτε «παραμυθιάστηκε» ότι το πρόστιμο θα εξαφανιστεί με τον έναν τον άλλον (κυβερνητικό;) τρόπο…

Άμεση λύση ζητά η τοπική κοινωνία στην Ξάνθη

Έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απευθύνει το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ την Πέμπτη, επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό “πνεύμονα” για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».

Στο κείμενο του ψηφίσματος, ο δήμαρχος Ξάνθης και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το μέλλον της ιστορικής καπνοβιομηχανίας. «Μια ιστορική εταιρεία, που διεσώθη μόλις χτες και μετετράπη από προβληματική και υπερχρεωμένη σε κερδοφόρα με αναπτυξιακή τροχιά, δυστυχώς βρίσκεται και πάλι στο σημείο “μηδέν”, φορτωμένη από την περίοδο του 2009 με ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατ. ευρώ (…) Η εταιρεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής μας και η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσφέρει άμεσα ή έμμεσα θέσεις εργασίας σε περισσότερες από 200 οικογένειες», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα