ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Ο μήνας των νέων κομμάτων

Η πρόθεση του Γιώργου Καμίνη να υποβάλλει υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξάφνιασε κόσμο και κοσμάκη, αλλά περισσότερο τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την Άννα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, προκειμένου να οριοθετήσουν τις αποφάσεις τους (εντός του Σεπτεμβρίου), αλλά και τον τρόπο συνεργασίας τους στο νέο μεταρρυθμιστικό φορέα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η εκ των βασικών συμμετεχόντων στην «Ώρα Αποφάσεων» πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε άρθρο της που γράφτηκε πριν ο κ. Καμίνης ανακοινώσει τις προθέσεις του, έκανε άλλο ένα βήμα λέγοντας ότι «η Μεγάλη Ιδέα θέλει συμμάχους, συναινέσεις, αποφασισμένους πολιτικούς – και είναι εμφανές ότι απαιτείται ένας πολιορκητικός κριός εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης: μια πολιτική δύναμη προόδου» και πως «ένα νέο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κόμμα χρειάζεται τολμηρές ιδέες, καθαρό λόγο, νεωτερικές προσεγγίσεις και νέα πρόσωπα».

Η αλήθεια είναι ότι η τριάδα (Βενιζέλος – Διαμαντοπούλου – Θεοδωράκης) ήλπιζαν ότι το εγχείρημά τους θα το στήριζαν οι φίλοι δήμαρχοι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, οι οποίοι πιστεύουν και το έχουν δηλώσει στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην κοινωνία.

Τώρα πλέον μετά την κίνηση Καμίνη οι τρεις θα αλλάξουν τα πλάνα τους; Σε αυτό το ερώτημα η κ. Διαμαντοπούλου και με βάση το παραπάνω άρθρο της απαντά ότι η ΔΗ.ΣΥ. δεν την εκφράζει. Ο Στ. Θεοδωράκης είναι σε διακοπές και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σε πρόσφατη συνέντευξή του για το μέλλον του Ποταμιού απάντησε αινιγματικά: «Μην έχετε καμία ανησυχία για το Ποτάμι. Θα είμαστε δυνατοί και στην επόμενη Βουλή. Κανένα άλλο Κίνημα δεν έχει πολεμηθεί τόσο. Θυμηθείτε πόσο μας λοιδόρησαν. Μέχρι και αποστασίες βουλευτών προκάλεσαν. Όμως αντέχουμε. Ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε η χρήσιμη δύναμη. Είμαστε ο άλλος δρόμος. Εκπροσωπούμε όλους εκείνους που αναζητούν τολμηρές προοδευτικές λύσεις». Ούτε κουβέντα, δηλαδή, για συνεργασίες με άλλα κόμματα και κινήσεις για το νέο φορέα. Τέλος, η σιωπή του Ευ. Βενιζέλου εμφατική, καθώς δεν μπήκε στον κόπο, ούτε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα Διαμαντοπούλου, αλλά πολύ περισσότερο να τα διαψεύσει.

Πολλά ζητήματα
Θεωρητικά ο νέος φορέας δύσκολα θα αποκτήσει την δυναμική της ΔΗ.ΣΥ., όμως οι πρωταγωνιστές τρίβουν τα χέρια τους με την γκάφα, όπως τη χαρακτηρίζουν, του Μανώλη Όθωνα (διευθυντή του γραφείο της κ. Γεννηματά), ο οποίος σε συνέντευξή του, ερωτώμενος για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι μπορεί να μεταφερθούν στο νέο φορέα. «Δεν θα φορτώσουμε στους Έλληνες φορολογούμενους. Εάν είναι αναγκαίο, ναι, μπορεί να μεταφερθούν στο νέο φορέα. Εάν πάλι είναι αναγκαίο μπορεί να διατηρηθεί το ΠΑΣΟΚ για να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει μία διαδικασία ρύθμισης. Εμείς ούτε μπαταχτσήδες είμαστε ούτε “νέοι Πανιώνιοι” θα γίνουμε».

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κ. Όθωνας ήθελε να καρφώσει τον Ευ. Βενιζέλο, διότι με δικό του νομοσχέδιο προήλθε «καθαρός» ο Νέος Πανιώνιος. Όμως τελικά υπέπεσε σε γκάφα, καθώς ουδείς από τους άλλους μετέχοντες στην ΔΗ.ΣΥ., πλην του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει να μεταφερθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τα υπέρογκα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό ήρθε να προστεθεί στις διαφορές που δεν έχουν λυθεί και που έχουν επισημανθεί από πολλούς πρωταγωνιστές. Όπως, λ.χ. από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. κι εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος την Τετάρτη σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε:

«Πρώτα να αποφασίσουμε για ορισμένα κρίσιμα θέματα. Να εκλεγεί επικεφαλής ποιου φορέα, του ενιαίου φορέα ή του πολυκομματικού φορέα; Προσωπικά –επεσήμανε– είμαι σταθερά προσηλωμένος, στην ανάγκη ύπαρξης ενός νέου, ενιαίου φορέα, με υπέρβαση των υφισταμένων κομμάτων και κινήσεων, με στόχο να μπορέσουμε πραγματικά να εκφράσουμε το νέο».

Αλλά διαφωνίες εξέφρασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε: «Θεωρώ λάθος το ότι θα γίνει πρώτα η εκλογή αρχηγού τον Οκτώβριο και μετά το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα».

Εκεί ποντάρουν
Αυτά τα ζητήματα που υπάρχουν στη ΔΗ.ΣΥ. και τα οποία μοιάζουν δισεπίλυτα είναι τα κρίσιμα για το νέο φορέα που σχεδιάζουν Ποτάμι, «Ώρα Αποφάσεων» και «Κύκλος Ιδεών». Εάν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ επιμείνουν, τότε υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν παραμείνουν στην ΔΗ.ΣΥ. οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησης και της ΔΗΜ.ΑΡ.. Κάτι που σημαίνει ότι το νέο κόμμα που προανήγγειλε η κ. Διαμαντοπούλου θα έχει ξαφνικά μεγαλώσει. Και βέβαια και ο κ. Καμίνης μάλλον δύσκολα θα θέλει να είναι υποψήφιος σε ένα φορέα της Κεντροαριστεράς που δεν θα έχει επιλύσει τα βασικά.

Αυτό εξάλλου επισήμανε και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, σε άρθρο του για την υποψηφιότητα Καμίνη. Ο κ. Μεϊμάρογλου μεταξύ άλλων τονίζει:

«Η απόφασή του (σ.σ. του Καμίνη) να αναμειχθεί με την ενεργό πολιτική ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη και καλοδεχούμενη. Την είχε υποδηλώσει ήδη με την ενεργό του συμμετοχή στο ευρωδημοψήφισμα – παρωδία. Δύο είναι οι κύριες και ουσιαστικά διαφορετικές πολιτικές απόψεις που έχουν διαμορφωθεί για τον νέο φορέα.

Η πρώτη θέλει τον φορέα αυτόν να πολιτεύεται με βάση την αρχή των ίσων αποστάσεων από τις δυνάμεις του δικομματισμού που υπονομεύεται στην πράξη από την εμμονή στην αντίθεση Αριστεράς – Δεξιάς. Η άλλη άποψη θεωρεί ότι κυρίαρχη είναι σήμερα η αντίθεση μεταρρυθμιστών – λαϊκιστών και ότι η ήττα του λαϊκισμού είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Είναι δυνατόν οι δύο αυτές πολιτικές να συνυπάρξουν ως τάσεις σε έναν ενιαίο και αποτελεσματικό πολιτικό φορέα; Η ουσία είναι πάντως ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός προοδευτικού – μεταρρυθμιστικού φορέα είναι η πολιτική συνεννόηση όλων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που δεν έχουν την πολυτέλεια να εμφανιστούν διχασμένες την κρίσιμη αυτή στιγμή. Και τι έννοια θα είχε η συμμετοχή των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων σε διαδικασίες που δεν εξασφαλίζουν πολιτικά και οργανωτικά τη συγκρότηση μιας νέας μεγάλης μεταρρυθμιστικής παράταξης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα