Σερβία: Θριαμβευτής των εκλογών ο Βούτσιτς – Eπανεκλογή για σκληρά μέτρα

Μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών της Κυριακής στη Σερβία είναι το Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς που επανεκλέχτηκε στο αξίωμα του αφού  ήθελε να ανανεώσει την εντολή του για να προωθήσει σκληρά μέτρα που θα φέρουν τη Σερβία πιο κοντά στην ΕΕ.

Ο Βούτσις πήγε στις κάλπες δύο χρόνια νωρίτερα υποστηρίζοντας ότι ήθελε μία ξεκάθαρη εντολή από τους 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις που θα διατηρήσουν τις συζητήσεις για την ένταξη στην Ε.Ε οι οποίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019.

Αν και ο Βούτσιτς βρέθηκε να ηγείται της χώρας κατά τη διάρκεια μία περιόδου λιτότητας, εν μέρει αναγκαστική σ ‘αυτόν από τους όρους της συμφωνίας ενός δανείου 1,2 δισ ευρώ από το ΔΝΤ, οι ψηφοφόροι τον προτίμησαν έναντι ενός σκληροπυρηνικού εθνικιστή ηγέτη.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα του υπουργού εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς αναμένεται να παραμείνει δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη με ποσοστό 10,9%. Ακολουθεί με ποσοστό 7,3% το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος απαλλάχθηκε τον περασμένο μήνα από τις κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως είναι ότι σε αυτές τις εκλογές αναβίωσε το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος αθωώθηκε από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη τον περασμένο μήνα για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας την δεκαετία του 1990. Το κόμμα του κέρδισε το 7,8% των ψήφων κερδίζοντας την τρίτη θέση στο κοινοβούλιο έπειτα από απουσία 4 ετών. Θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τεράστιο αγκάθι για τον Βούτσιτς που μάχεται για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα