Σε «ανώμαλη προσγείωση» η ανάπτυξη το 2017

«Μαχαιριά» στη κυβέρνηση είναι η πρόβλεψη της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2017. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα υποβαθμίσει σε 2% από 2,7% (που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) την ανάπτυξη στη χώρα.

Αβεβαιότητα προκάλεσε η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ελληνική ανάπτυξη, αποδίδεται κυρίως στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμπληρωθούν 140 δράσεις, και μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί οι 40 (οι 20 έχουν νομοθετηθεί), οπότε μένουν 100 προαπαιτούμενες ενέργειες.

Συνολικά 80 δράσεις απαιτούν νομοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων, επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Με το υπό σύνταξη πολυνομοσχέδιο-σκούπα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ακόμη 60 προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν στη συνέχεια με δευτερεύουσα νομοθεσία, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες της εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα