Σε «ασφυξία» οδηγείται το πλούσιο Κατάρ

Εικόνες χάους που θυμίζουν Βενεζουέλα επικρατούν στο πλούσιο Κατάρ. Οι κάτοικοι του μικρού εμιράτου της Μέσης Ανατολής, όπου έχει τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα του πλανήτη, βρίσκονται σε πανικό, μετά το αραβικό εμπάργκο και σπεύδουν  στα σούπερ μάρκετ.

Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ  είχαν σχηματιστεί ουρές μπροστά από τα ταμεία, μόλις λίγες ώρες μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Κατάρ με τις μεγαλύτερες μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο.  Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά σύντομα εξαφανίστηκαν από τα ράφια.

 Αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τις πτήσεις τους ενώ υπάρχει «μπλόκο» και στις τραπεζικές συναλλαγές.  Οι υπηρεσίες, ιδίως ο τουριστικός τομέας, θα  πληγούν.  Οι Σαουδάραβες επέλεγαν έως σήμερα συχνά το Κατάρ για τις διακοπές του Ιντ αλ Φιτρ, μετά το μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες.


Οι άμεσες επιπτώσεις

Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών.

Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.Διακοπή αποστολής βασικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα