Σε γαλλικά χέρια η ελληνική S&B

Τεράστιο είναι το deal  της επιχειρηματικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε και αφορά την εξαγορά της ελληνικής S&B από γαλλικό κολοσσό και πιο συγκεκριμένα από την εταιρεία Imerys έναντι τιμήματος 525 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία S&B, συμφερόντων Κυριακόπουλου, έχει στην Ελλάδα 11 ορυχεία, 6 εργοστάσια, 2 κέντρα διανομής και απασχολεί 600 εργαζομένους. Καθησυχαστικός πάντως εμφανίζεται πάντως  ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος για το μέλλον των Ελλήνων εργαζομένων και των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα, μετά την πραγματοποίηση του deal.

 

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη,  η Imerys ανακοίνωσε ότι αποκτά τον έλεγχο των κύριων δραστηριοτήτων του ελληνικού βιομηχανικού ομίλου, μέτοχοι του οποίου είναι η οικογένεια Κυριακόπουλου (61%) και το επενδυτικό fund Rhone Capital (39%).

Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 311 εκατ. ευρώ στους μετόχους της S&B, ποσό που μπορεί να αυξηθεί κατά 33 εκατ. ευρώ, εφόσον επιτευχθούν κάποιοι οικονομικοί στόχοι από την πλευρά της S&B.

Επιπλέον, η οικογένεια Κυριακόπουλου θα λάβει μετοχές της Imerys αξίας 214 εκατ. ευρώ, μέσω μίας διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα να ελέγχει, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το 4,4% του νέου ομίλου. Αν στα ποσά αυτά, συνυπολογιστούν και οι δανειακές υποχρεώσεις ύψους 235 εκατ. ευρώ της S&B που θα αναλάβει η Imerys, η συνολική αξία θα κινηθεί μεταξύ 760 και 790 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η συμφωνία απαιτεί την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου του 2015. Μετά την έγκριση θα ξεκινήσει και η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα κάνει μετόχους της Imerys την οικογένεια Κυριακόπουλου.

 

Η Ιmerys είναι ηγέτιδα δύναμη στον παγκόσμιο μεταλλευτικό κλάδο, όσον αφορά εξειδικευμένες λύσεις και προϊόντα. Το 2013, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ανέρχεται σε 15.800.

 

Η S&B δραστηριοποιείται σε 22 χώρες και διενεργεί πωλήσεις σε περισσότερες από 70. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανήλθε το 2013 στα 441 εκατ. ευρώ και απασχολεί περίπου 2.000 εργαζομένους. Στις αρχές του 2014, η οικογένεια Κυριακόπουλου, μέλη της οποίας ελέγχουν την εταιρεία εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια, προχώρησε σε δημόσια πρόταση για την S&B με αποτέλεσμα να οδεύσει εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μεταφέροντας την έδρα του ομίλου στο Λουξεμβούργο.

Όπως δήλωσε στην Καθημερινή ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος;  Οι συζητήσεις με τον γαλλικό όμιλο διήρκεσαν 6 μήνες, αφού στόχος της διοίκησης είναι να διασφαλίσει τη μελλοντική πορεία της S&B και να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Θα πρέπει να τονίσω ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρείας. H απορρόφηση αφορά τον όμιλο εκτός από τους βωξίτες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα