Σε δέκα δόσεις ο ΕΝΦΙΑ το 2015

Νέες αλλαγές  έρχονται στον ΕΝΦΙΑ, αφού η εξόφλησή του το 2015 θα γίνει σε δέκα δόσεις, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Μόλις ολοκληρωθεί η πληρωμή του 2014, τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η καταβολή του φόρου για το νέο έτος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εξοφλήσουν τις φετινές δόσεις του ΕΝΦΙΑ τον Φεβρουάριο να είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν, έως το τέλος του επομένου έτους, να πληρώνουν κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο 2015.

Πάντως το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με βάση τις φετινές αντικειμενικές αξίες, ακόμη και στην περίπτωση που το 2015 οι αντικειμενικές τιμές μειωθούν στο ύψος των εμπορικών.

Ισχύουσες αντικειμενικές

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις ισχύουσες αντικειμενικές, καθώς κατά την υποβολή των δηλώσεων λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων την 1η Ιανουαρίου του έτους, οπότε και οι αντικειμενικές που ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που οι αντικειμενικές αλλάξουν, στις περισσότερες περιοχές θα μειωθούν μάλιστα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τέλος του εξαμήνου που έχει οριστεί από το ΣτΕ, δηλαδή περί τα τέλη Μαΐου 2015, και ως εκ τούτου ο ΕΝΦΙΑ 2015 θα προσδιοριστεί με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.

Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο, εάν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις και μειώσεις στους ισχύοντες συντελεστές, θα βάλει στα κρατικά ταμεία όσα υπολογίζει και για φέτος, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει ήδη εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα