Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τις φυλακές

Το νέο νομοσχέδιο με το οποίο εγκαινιάζονται και οι φυλακές με υψηλό δείκτη προστασίας, οι οποίες θα ονομάζονται «τύπου Γ» αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των ημερών. Στις φυλακές αυτές, υπό ιδιαίτερα αυστηρές συνθήκες, θα κρατούνται σε διαφορετικά κελιά υπόδικοι και κατάδικοι που χαρακτηρίζονται «επικίνδυνοι», ανάμεσά τους και όσοι διώκονται ή έχουν καταδικασθεί με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Η πρώτη από αυτές τις φυλακές «τύπου Γ» θα λειτουργήσει στον Δομοκό και όσοι «φιλοξενηθούν» εκεί θα εξαιρούνται από το ευεργετικό μέτρο των αδειών .

Πέραν της ειδικής φυλακής υψίστης ασφαλείας, οι φερόμενοι ως υψηλής επικινδυνότητας κακοποιοί θα μπορούν να κρατούνται και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, σε ειδικά διαμορφωμένα κελιά με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Η διακίνηση των κρατουμένων στα κελιά θα γίνεται με ευθύνη των αστυνομικών αρχών.

Οι φυλακές γενικότερα θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

# Στην πρώτη κατηγορία θα κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι για χρέη και γενικά όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια.

# Στη δεύτερη κατηγορία -την «τύπου Β»- θα κρατούνται υπόδικοι αλλά και κατάδικοι για κακουργήματα που επισύρουν ποινές κάθειρξης όχι όμως ισόβια.

# Στις φυλακές «τύπου Γ», θα μεταφέρονται και θα κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι υψηλής επικινδυνότητας.

Την απόφαση για την φυλακή στην οποία θα πρέπει να εντάσσεται ο κάθε κρατούμενος θα την παίρνει εισαγγελέας. Ο κρατούμενος θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε βάρος της απόφασης διεκδικώντας αλλαγή του χώρου κράτησής του.


Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα