Σε δόσεις η τελευταία αξιολόγηση

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ο λόγος για την επιστροφή των τροϊκανών, οι οποίοι αναμένονται από Δευτέρα στην Αθήνα για την πιο δύσκολη αξιολόγηση του προγράμματος. Και αυτό διότι με βάση την αναφορά τους οι εταίροι θα αποφασίσουν εάν ανοίξουν την συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους, αλλά και να δεχθούν το ελληνικό σχέδιο, δίχως νέα χρηματοδότηση και αποχώρηση του ΔΝΤ. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια πέρασαν την πόρτα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

 Το νέο ωστόσο είναι ότι η πέμπτη και τελευταία – όπως όλα δείχνουν αξιολόγηση από την τρόικα, θα γίνει σε δόσεις. Οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα τη Δευτέρα με τον προγραμματισμό να προβλέπει την πρώτη συνάντηση για την ερχόμενη Τρίτη, με βασικό θέμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.

Τα κρίσιμα σημεία

Το κομμάτι αυτό της διαπραγμάτευσης θα διαρκέσει μια εβδομάδα και οι δανειστές θα αποχωρήσουν για την ετήσια Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου. Όσο παραμείνει πάντως η τρόικα στην Αθήνα, τα θέμα που θα συζητηθούν είναι:

  • οι φοροελαφρύνσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση (τόσο αυτές που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό, όσο και αυτές που θα γίνουν σταδιακά)
  • το ύψος του χρηματοδοτικού κενού για το 2015, για το οποίο υπάρχει πίεση από την τρόικα, καθώς είναι κρίσιμο για τη ρύθμιση του χρέους και τη μετά μνημονίου εποχή
  • οι ρυθμίσεις για 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Του διαστήματος αυτού θα μεσολαβήσουν και οι σύνοδοι του Eurogroup και του Ecofin το Εκοφίν στις 13 και 14 Οκτωβρίου και στη συνέχεια η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για το δεύτερο και πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει τα περίπου 300 διαρθρωτικά προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους, με σημαντικότερα:
  • τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα κρίνουν και τις ρυθμίσεις για το επόμενο ζήτημα που είναι,
  • τα «κόκκινα» δάνεια,
  • τα εργασιακά, όπου η τρόικα πιέζει για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με την κυβέρνηση να λέει όχι στο πρώτο,
  • τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού,
  • και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Στόχος της κυβέρνησης πάντως, είναι τα θέματα αυτά να κλείνουν ένα-ένα χωρίς εκκρεμότητες και μεγάλες συζητήσεις που θα προκαλέσουν πρόβλημα στην προσπάθειά της για να τελειώσει το μνημόνιο στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ το βάρος δίνεται σε ζητήματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και οι οφειλές στο δημόσιο, που αφορούν άμεσα τους πολίτες και την τσέπη τους.

 

 

 

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα