Σε δύο… όχθες το Ποτάμι

Ενώπιων μίας πολύ δύσκολης κατάστασης έχει εισέλθει το Ποτάμι, μετά την πρόταση που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά για συμπόρευση στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και μάλιστα με τους όρους που είχε θέσει το Ποτάμι πέρσι τέτοια εποχή.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Το καλοκαίρι του 2016 υπήρχε ο διάλογος του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ (Ξεκαλάκης – Πρωτόπαπας από τη μία, Τσιόδρας – Αβραμίδης από την άλλη). Τότε η Σεβαστουπόλεως είχε ζητήσει πρώτα την εκλογή αρχηγού κι εν συνεχεία ιδρυτικό συνέδριο. Κάτι που η κ. Γεννηματά αποδέχθηκε έστω και με καθυστέρηση ενός έτους. Επίσης η τοποθέτηση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου ως προέδρου της οργανωτικής επιτροπής της ΔΗ.ΣΥ., ήταν άλλη μία ντρίμπλα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Είναι δικός μας άνθρωπος, είναι δυνατόν να μην τον εμπιστευόμαστε;» ειπώθηκε στην τελευταία σύσκεψη μεταξύ των βουλευτών και του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου τέθηκε το ζήτημα επί τάπητος.

Το μόνο σίγουρο ότι οι απόψεις εντός του Ποταμιού διίστανται για το ποια θα είναι η απάντηση του κόμματος στην πρόταση που υπέβαλλε η Φ. Γεννηματά από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ., αλλά και του ότι μετά το συνέδριο υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι «είμαι ανοιχτή για να αλλάξουμε το πλάνο εφόσον κατατεθούν», πασάροντας την καυτή πατάτα στα χέρια του Σταύρου Θεοδωράκη. Και δεν μιλάμε μόνο σε επίπεδο ηγεσίας και Σεβαστουπόλεως, αλλά και στη βάση, όπου έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας που αντιμετωπίζει το Ποτάμι είναι ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τον Ιούλιο συνεδρίαση της Μεγάλης Συγκέντρωσης Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος) και μεταφέρεται τον Σεπτέμβριο, ώστε να υπάρξει επιπλέον χρόνος για διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο εντός του Ποταμιού, αλλά και με την Ώρα Αποφάσεων. Στο διάστημα αυτό είναι σίγουρο πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θα συναντηθεί και με τον Ν. Αλιβιζάτο, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να τα πει τετ-α-τετ και με τη Φ. Γεννηματά.

 

Διχασμένοι…

Την προηγούμενη Παρασκευή η πρόταση Γεννηματά βρέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης μεταξύ της Κ.Ο. του Ποταμιού και του Πολιτικού Συμβουλίου. Και βέβαια όλοι ήταν επιφυλακτικοί. Και αυτοί που είναι θετικοί με την πρόταση και αυτοί που είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο της συγκεκριμένης συνεργασίας.

Όσοι είναι θετικά διακείμενοι υποστήριξαν το γεγονός ότι ο κ. Θεοδωράκης έτυχε θερμής υποδοχής από τους σύνεδρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ήταν ένα μήνυμα ότι τα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. και οι ψηφοφόροι θεωρούν πως ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τους δώσει την ώθηση που τους λείπει. Μάλιστα οι ίδιοι υποστήριξαν πως εάν το Ποτάμι συνεργαστεί θα μπορέσει να «επιβάλλει» τις θέσεις του και να παλέψει για την αλλαγή νοοτροπίας του ευρύτερου χώρου.

Από την άλλη όσοι είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο της συγκεκριμένης συνεργασίας έκαναν λόγο για τοξικούς συνέταιρους. Ακόμη και τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, το «Σταύρο σε θέλουμε συνοδοιπόρο», εκτιμούν ότι κάνει κακό στο Ποτάμι. «Πώς μπορούμε εμείς να πάμε με αυτούς που ανέθρεψαν το πελατειακό κράτος, που ακόμη και σήμερα τρέχουν να θωπεύσουν συνδικαλιστές και υπόσχονται… περίθαλψη;», ειπώθηκε στη σύσκεψη. Ακόμη και στο ενδεχόμενο να χαραχθεί πλαίσιο αξιόπιστης συνεργασίας για να ξεπεραστούν οι καχυποψίες, αυτοί που δεν επιθυμούν τη συνεργασία με τη ΔΗ.ΣΥ. εκτιμούν πως αυτό θα παραβιαστεί από τη Χαριλάου Τρικούπη. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε: «Ακόμη και εάν ο Αλιβιζάτος εγγυηθεί ο ίδιος το αδιάβλητο των εκλογών, είναι βέβαιο ότι οι Λαλιώτηδες και οι Όθωνες θα φέρουν κάλπες που θα έχουν τουλάχιστον 500 ψηφοδέλτια της Φώφης μέσα, πριν καν ξεκινήσει να ψηφίζει ο κόσμος».

Όλοι συμφώνησαν ότι καλώς έπραξε ο Θεοδωράκης και στην ομιλία του άσκησε έντονη κριτική στην τακτική άλωσης του Ποταμιού από τη ΔΗ.ΣΥ. με όχημα τις μεταγραφές βουλευτών του. Έτσι αν και είχε επαναλάβει ότι το Ποτάμι έχει στο DNA του και τη συνεργασία και το διάλογο, είχε διευκρινίσει ότι για όλα αυτά απαιτείται μια ελάχιστη προϋπόθεση «ο ένας να σέβεται τον άλλο».

 

Από Σεπτέμβριο

Και μπορεί με κάθε τρόπο το περιβάλλον της κ. Γεννηματά να πιέζει για απάντηση επί της πρότασης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά στη Σεβαστουπόλεως δεν βιάζονται και το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά, όπως είπαμε και παραπάνω, μετά τα μπάνια του λαού, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το διάστημα που μεσολαβεί στη Σεβαστουπόλεως καταγράφουν τις αντιρρήσεις τους επί της πρότασης. Και όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος ότι «για το Ποτάμι έχει βαρύνουσα σημασία αν στο νέο σχήμα κόμματα και κινήσεις θα διατηρήσουν την αυτονομία τους ή θα ενταχθούν σε έναν ενιαίο φορέα». Ιδανική θα ήταν η συγκρότηση ενός νέου ισχυρού πόλου στον χώρο του Κέντρου που θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις ως ανάχωμα στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και την επέλαση της Ν.Δ..

Αντίθετα, ένα συρρικνωμένο δημιούργημα γύρω από το παλιό ΠΑΣΟΚ που θα απορροφήσει κόμματα και πολιτικές κινήσεις αποτελεί εξέλιξη που φαίνεται να απορρίπτει εκ προοιμίου το Ποτάμι. Ήδη η πρόταση Γεννηματά να προηγηθεί η εκλογή του προέδρου του νέου φορέα από το συνέδριο προκαλεί αντιδράσεις και ενστάσεις και στο κόμμα της.

Στο Ποτάμι παρακολουθούν και τις αντιρρήσεις που έχουν οι Ανδρουλάκης, Ξεκαλάκης, Βενιζέλος κ.ά. και όπως λένε ίσως πριν από την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα θα υπάρξουν εξελίξεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο ότι πρέπει πρώτα να περιμένουν την διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ προς τα τέλη Σεπτεμβρίου κι εν συνεχεία να δώσουν τη δική τους απάντηση, έχοντας σταθμίσει τους πάντες και τα πάντα.

Χαρακτηριστικό του προβληματισμού που υπάρχει στο Ποτάμι είναι και η συνέντευξη του Σπύρου Λύκουδη, ο οποίος ναι μεν είναι φαν της δημιουργίας ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου, αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ και άρα και η ΔΗ.ΣΥ. πρέπει να πείσουν με μια σειρά τολμηρών επιλογών ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένας νέος, ενιαίος, συλλογικός φορέας στον δημοκρατικό χώρο, ανοικτός στην κοινωνία».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα