Σε ειδικές αποστολές

Επιχείρηση-εξωστρέφεια είναι σε εξέλιξη από την ελληνική κυβέρνηση με διττό στόχο. Από την μία να περάσει το μήνυμα στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα και είναι πλέον ένας ισότιμος εταίρος και από την άλλη να γίνει κατανοητό στην κοινωνία, ότι η δικομματική κυβέρνηση είναι η πλέον καταλληλότερη για να προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αυτή την εβδομάδα βρίσκονται σε δύσκολες αποστολές. Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στο Στρασβούργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο αντιπρόεδρος με τα ταξίδια σε Παρίσι και Ουάσιγκτον.

Η αναγκαιότητα για δυναμική παρέμβαση της κυβέρνησης στο «ευρω – ατλαντικό» ακροατήριο διαπιστώθηκε εκ νέου στη σύσκεψη του προηγουμένου Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι κοινή πεποίθηση των δύο κυβερνητικών εταίρων ότι έως τον Μάιο θα έχουν κριθεί πολλά αν όχι όλα για την τύχη της χώρας και της δικομματικής κυβέρνησης, ως εκ τούτου το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολιτικά σε μία σύντομη και χωρίς… δυσάρεστα απρόοπτα διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε να Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες τους εν όψει των δίδυμων εκλογών.

Τι θα πει

Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο δεν θα περιοριστεί να εκθέσει εκ νέου τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας. Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι η ομιλία του θα είναι περισσότερο «πολιτική», καθώς θα αναφερθεί στα σημαντικά – όπως θα τα χαρακτηρίσει – επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός μέσω της ενδελεχούς περιγραφής των βημάτων της κυβέρνησης προς την έξοδο στις αγορές και την απαγκίστρωση από τα Μνημόνια θα εκπέμψει σαφή μηνύματα προς τους εταίρους μας ότι οφείλουν να τηρήσουν το δικό τους σκέλος της συμφωνίας και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Την ανάγκη να εμφανιστούν οι εταίροι μας συνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις τους θα υπογραμμίσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που εντός τριών 24ωρων θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Γάλλο ομόλογο του, Λοράν Φαμπιούς και τον Αμερικανό, Τζον Κέρι. Στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ταξίδι του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον, καθώς η πίεση, που αναμένεται να ασκήσουν οι ΗΠΑ προς τους ευρωπαίους εταίρους μας στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους, όταν επισημοποιηθεί η συγκεκριμένη συζήτηση μετά τον Απρίλιο, θεωρείται από την Αθήνα υπερπολύτιμη, ώστε να υπάρξει μία θετική για τη χώρα μας απόφαση.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ταυτόχρονη παρουσία Σαμαρά – Βενιζέλου στο εξωτερικό θα αποτελέσει ένα σοβαρό επικοινωνιακό ανάχωμα στα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, που εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί η Ελλάδα να ασκήσει τα καθήκοντα της προεδρεύουσας χώρας στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα