Σε εκλογική ετοιμότητα το Μαξίμου

Σε εκλογική ετοιμότητα εν μέσω εμφυλίου πολέμου έχει θέσει τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό ο Αλέξης Τσίπρας. Οι τελευταίες εξελίξεις απειλούν ευθέως πλέον την συνοχή της κυβέρνησης και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο.

Πανικός επικρατεί στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Οι τελευταίες εξελίξεις ειδικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη σταθερότητα της κυβέρνησης. Και την ίδια ώρα στο εσωτερικό του κόμματος έχει ξεσπάσει πόλεμος επιβίωσης μεταξύ των μόνιμων στρατοπέδων.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες της «Α», ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους στενούς του συνεργάτες λίγο πριν από το προγραμματισμένο του ταξίδι για τις ΗΠΑ και τους έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα σε βάθος τριμήνου. Αυτό είναι το διάστημα που εκτιμάται πως απαιτείται ώστε είτε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και τα… μελλοντικά μιας και η κυβέρνηση σύντομα θα έχει να αντιμετωπίσει τη δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον φυσικά το πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη. Ήδη εκφράζονται αμφιβολίες, αν και πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν κυβερνητική αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, έστω και οριακά όπως τονίζουν.

Αντεπίθεση…
Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κυβερνητικά στελέχη έχουν εξαπολύσει επικοινωνιακή αντεπίθεση κυρίως μέσω μέσων που ελέγχουν ειδικά σε ό,τι αφορά τα περιβόητα βοσκοτόπια της Ιθάκης που βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Το βράδυ της Πέμπτης ο ιστότοπος tvxs.gr που ανήκει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, ανήρτησε ρεπορτάζ με το οποίο θυμίζει πως η επένδυση Καραμπάτσου προωθήθηκε ως success story επί κυβέρνησης Σαμαρά από όλα εκείνα τα μέσα που σήμερα ακολουθούν την τακτική των βοσκοτόπων.

Την επόμενη ακριβώς μέρα, Παρασκευή, η εφημερίδα «Αυγή», κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφόρησε επίσης με αντίστοιχο ρεπορτάζ. «Ας αποδείξουν πως κάτι δεν ισχύει και εμείς θα λάβουμε τα μέτρα μας», απαντούσε στην «Α» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την υπόθεση Καλογρίτσα – Καραμπάτσου. Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αποφάσισε να ξαναμπεί στο παιχνίδι και σε συνέντευξή του πέταξε το μπαλάκι στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ειδικά σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Αττικής.

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σκάβουν με επιμέλεια ένα λάκκο, στον οποίο τελικά θα πέσουν οι ίδιοι μέσα. Όπως διαβεβαίωσε η Τράπεζα Αττικής, το δάνειο του κ. Καλογρίτσα είναι ενήμερο και καλυμμένο. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ούτε κάλυψη έχουν ούτε εξυπηρετούνται. Πρέπει να διαθέτουν αρκετό θράσος για να λένε όσα λένε και να μην απαντούν για το εάν και πότε θα εξοφλήσουν τα δάνειά τους τα δύο αυτά κόμματα. Δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι σε κάποια θέματα δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι. Για μακρά περίοδο, η Τράπεζα Αττικής λειτούργησε ως “παραμάγαζο” του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ., και εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταλογιστεί», τόνισε ο Γ. Δραγασάκης προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα αλλά κυρίως στέλνοντας ένα μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως τα χειρότερα έρχονται.

Τη σκυτάλη πήρε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου, η οποία σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ανέφερε ότι είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τα δύο κόμματα που δικά τους στελέχη ήταν ταυτόχρονα και κορυφαία στελέχη στην Τράπεζα Αττικής η οποία έδινε δάνεια χωρίς εγγυήσεις.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν για χρόνια, έχοντας τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποία εξυπηρετούσαν με διάφορους τρόπους και τα οποία και οι τράπεζες εξυπηρετούσαν δίνοντας αφειδώς δάνεια χωρίς καμία εγγύηση και χωρίς καμία δυνατότητα αυτά να αποπληρωθούν, υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει:
«Οι ίδιοι λοιπόν τώρα τολμούν να μιλούν για σκάνδαλα και για διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτά τα παιχνίδια –κι αυτό ίσως είναι το πιο ανησυχητικό– εξαπολύουν και επιθέσεις και μιλούν για σκάνδαλα στην Τράπεζα Αττικής, ξεχνώντας βέβαια ότι δικά τους στελέχη ήταν στενοί συνεργάτες υπουργών, διορισμένοι, σε δημόσιες θέσεις την ίδια στιγμή που ήταν κορυφαία στελέχη στην Τράπεζα Αττικής. Όπως επίσης ξεχνούν και τα δάνεια τα οποία πήραν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από την Τράπεζα Αττικής, τα οποία, όπως είπα και πριν, δεν είχαν καμία απολύτως εγγύηση για να τα πάρουν».

Για τις άδειες
Σε κάθε περίπτωση το θέμα των τηλεοπτικών αδειών φαίνεται πως θα ταλαιπωρεί για καιρό την κυβέρνηση, κάτι που φάνηκε και από την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Από την κυβέρνηση κάνουν σαφές πως σήμερα δεν υπάρχουν νέοι καναλάρχες παρά μόνο υπερθεματιστές, μιας και θα ακολουθήσουν μια σειρά από διαδικασίες μέχρι να εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση.

Και ξεκαθαρίζουν πως όποιος δεν περάσει στην επόμενη φάση, όχι μόνο δεν θα πάρει άδεια αλλά θα χάσει και τα χρήματα που θα έχει ήδη καταθέσει, όπως τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής, αλλά και όσες δόσεις θα έχουν μεσολαβήσει μέχρι τότε, μιας και αυτό προβλέπεται από τον διαγωνισμό. «Είναι οριστικοί υπερθεματιστές. Δεν είναι αδειούχοι. Δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που τους αποδίδει άδεια, διότι υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι κύριοι αυτοί έχουν καταθέσει ενστάσεις απέναντι στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας για την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών. Η Επιτροπή Ενστάσεων θα ασχοληθεί με αυτά. Θα πρέπει να καταβάλουν το τίμημα και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τότε θα τους αποδοθεί άδεια», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

Σε άλλο σημείο ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Δεν ξέρω τι θα γίνει και να μην προτρέχει κανένας. Να αφήσουμε την Επιτροπή να κάνει τη δουλειά της. Μπορεί να μην τους αρέσει που για πρώτη φορά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά αυτή η διαδικασία έτσι θα ολοκληρωθεί», επισημαίνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια ζούγκλα με δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων αυτής της επιχειρηματικής ελίτ, έναντι της πολιτικής. Ζήτησε, δε, να απαντήσουν οι προκάτοχοί του υπουργοί γιατί δεν καταλόγιζαν τους φόρους, τα τέλη χρήσης συχνοτήτων και τον φόρο διαφήμισης, και διερωτήθηκε: «Ποιος τους πίεζε; Ποιος κράτησε στο τραπέζι του επάνω, ανυπόγραφα αυτά τα χαρτιά; Γιατί εμείς καταφέραμε να εισπράξουμε 50 εκατ. και είναι καταλογισμένα άλλα τόσα;

Και τώρα 250 εκατ. για τις άδειες;». «Τελειώνει ο κύκλος της προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων. Ολοκληρώνεται η διαδικασία και η επόμενη μέρα της τηλεόρασης θα μας κάνει να θυμόμαστε αυτά τα επεισόδια και αυτά τα τηλεοπτικά σπαρταρίσματα με ένα μειδίαμα και κάποιοι με πικρία για τα όσα άκουσαν για τους ίδιους και την οικογένειά τους», είπε ακόμη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα